Tekort aan sociale huurwoningen in Alphen-Stad

Hoewel de gemeente Alphen aan den Rijn veel nieuwbouw kent op inbreilocaties blijft er een tekort aan sociale huurwoningen. Er is een achterstand die moet worden weggewerkt. Dat is een grote uitdaging, omdat de grondprijzen en bouwkosten hoog zijn.

Ondanks de vaart waarmee veel leegstaande panden zijn verbouwd tot huurwoningen en de opgeleverde nieuwbouw aan de Lage Zijde blijft er een tekort aan sociale huurwoningen. "We zijn sinds 2014 bezig om een enorme achterstand weg te werken", zegt verantwoordelijk wethouder Gerard van As. Hij wijst onder meer op de appartementen in de voormalige Wolters-Kluwer torens bij het Alphense station, op het tot Castella omgebouwde Rijnstaete en ook op de nieuwbouw aan het Thorbeckeplein

De cijfers van de afgelopen jaren bevestigen dit beeld. Nieuwe sociale huurwoningen zijn als volgt verdeeld: in 2014 zijn er 92 gebouwd, in 2015 zijn er 36 gebouwd, in 2016 zijn er 262 gebouwd, in 2017 zijn er 260 gebouwd en in de eerste helft van 2018 zijn het er 83. Procentueel op het totaal aantal nieuwe woningen is deze verdeling: 2014-29%, 2015-17%, 2016-35%, 2017-34% en 2018-30%. EEen sociale huurwoning is een woning met een maximale huurprijs van € 710,68 in 2018. 

Stijgende huizenprijzen
Het wordt steeds moeilijker om goedkope woningen te bouwen. Dat komt door de steeds hoger wordende bouwkosten en het steeds grotere aantal voorwaarden op het gebied van duurzaamheid. De bouwkosten zijn het afgelopen jaar met circa 15 procent gestegen. De landelijke maatregel dat voortaan alleen gasloze nieuwbouwwoningen gebouwd mogen worden, kost circa 20.000 euro per woning extra.

Bovendien is het in Alphen-Stad zo dat de kleine inbreilocaties heel duur zijn. Grond moet worden aangekocht, er moet worden gesloopt, soms moet de grond worden gesaneerd, daarna kan er pas worden gebouwd. Bouwen op een geheel nieuwe locatie is om deze redenen een stuk goedkoper, maar daar is de provincie Zuid-Holland tegen. De Alphense politiek denkt hier verschillend over.

Woonforte
Sociale huurwoningen in Alphen aan den Rijn worden grotendeels door Woonforte beheerd. De corporatie heeft een kleine 10.000 sociale huurwoningen in de hele gemeente in haar bestand. Hiervan wordt 19 procent bewoond door scheefwoners, meestal mensen die meer verdienen dan de norm voor een sociale huurwoning. Aan mensen met een middeninkomen of hoger, dus meer dan de sociale huurgrens, worden echter nauwelijks woningen toegewezen. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Alphen-Stad is bijna zeven jaar. De kortste wachttijd is één maand, de langste wachttijd is 21 jaar. Bron: Woonforte jaarverslag 2017.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 17:58

Scooterrijder gewond na aanrijding

Rond 17:10 uur is er een ongeluk gebeurd met een auto en een scooter op de Steekterweg in Alphen. De scooterrijder raakte hierbij gewond.

Calamiteiten gisteren 17:11

Meerdere auto’s betrokken bij ongeval

Rond 16:50 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Oostkanaalweg bij Alphen aan den Rijn. Meerdere auto’s zijn bij het ongeval betrokken.

Advertorial Cultuur gisteren 17:09

De Nieuwe Muziekschool: cultuur in de volle breedte

De muziekschool? Daar volg je muziekles, denken mensen. En natuurlijk ís er ook veel les op de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA), ruim 8500 uur per seizoen. Maar, daarnaast organiseert de toegewijde coöperatie zo veel meer: van concerten tot uitjes tot peuterprogramma’s. Met al die activiteiten bereikt de school een breed scala aan doelgroepen, van jong tot oud.

Algemeen gisteren 16:39

Groene Hart Toerisme Dag

Op maandag 18 november vindt de allereerste Groene Hart Toerisme Dag plaats in Woerden. De opening wordt verzorgd door voorzitter Kees van Velzen, tevens wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Overige gisteren 15:45

Alphense zendmast verlicht voor intocht Sinterklaas

Zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in het centrum van Alphen. Ter gelegenheid hiervan kleurt de Alphense zendmast geel-rood in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 november.

Advertorial Evenementen gisteren 14:11

Pokémon liefhebbers opgelet!

Donderdag 14 november houdt de Esports Game Arena een Pokémon Fan Dag! Dit ter gelegenheid van de komst van de gloednieuwe Nintendo Switch games: Pokémon Sword & Shield. Hierbij ga je als Pokémon trainer op avontuur in de Galar-regio en ontrafel je het mysterie achter de legendarische Pokémon Zacian en Zamazenta.