Architekten Cie

Terrein Euromarkt op de schop: 700 woningen, winkels en bedrijven

De Euromarkt in Alphen aan den Rijn wordt meer dan een locatie voor bedrijven en detailhandel. De komende jaren worden op de Euromarkt 700 nieuwe woningen gerealiseerd, waaronder drie flats van zo’n veertig meter hoog.

Op dit moment vind je op de Euromarkt een bouwmarkt (Gamma), een supermarkt (Aldi), een autowasstraat, diverse woonwinkels en enkele kleinere bedrijven. In de nieuwe situatie gaat dit veranderen, zo blijkt uit het visieplan. De Aldi keert terug (op een nieuwe plek), de Gamma gaat verhuizen naar de Einsteinweg/ Van Leeuwenhoekweg en veel andere bedrijven zullen een nieuwe plek krijgen. Voor de ondernemingen langs de Europalaan wordt geen nieuwe locatie gezocht, die blijven in de bestaande panden.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Euromarkt huidige en nieuwe situatie.png

Euromarkt nieuwe situatie - hoogtes gebouwen.png

700 woningen

Een grote verandering ten opzichte van de huidige situatie is dat er 700 woningen gerealiseerd worden op de Euromarkt, verdeeld over vier blokken. De woningen worden een combinatie van laag- en hoogbouw. Er wordt namelijk rekening gehouden met de ‘Alphense laag’, ofwel drie tot vier bouwlagen. Dit is het plan voor de rand van de Euromarkt, daarachter komt hogere bebouwing. Het gaat dan om acht woontorens, variërend van 25 meter tot 45 meter hoog. 

Zoals het woonprogramma nu is ingericht, is er ruimte voor 25 procent sociale huurwoningen, 35 procent middendure huursector, 40 procent vrije sector (huur en koop). Dit staat echter nog niet vast. Bij de sociale huurwoningen is het project van Woonforte aan de Noorderkeerkring niet meegerekend. Daar moeten zo’n 140 sociale huurwoningen komen.

Ruimte voor groen

De Molenwetering is een belangrijke groenzone in de buurt van de Euromarkt. Daar wonen mensen nu al prettig, zo stelt het architectenbureau, en dat willen ze dan ook graag doortrekken naar het Euromarkt-terrein. Daarom komt in het midden van elk blok een groen hof. Ook denkt het architectenbureau aan het toevoegen van enkele bruggetjes. De plannen hiervoor zijn echter nog niet in een ver gevorderd stadium, maar het streven is er, zo geven ze aan.

In de plannen zoals deze nu zijn gepresenteerd, is daarnaast ook gekozen voor verschillende typen inheemse beplantingen die een natuurlijke gelaagde opbouw van een bos imiteren: een combinatie van kruidenvegetatie, struiken en bomen. Extra elementen zoals nestkasten, nestkasten voor holenbroeders en insectenhotels worden toegepast om het leefklimaat voor vogels, vleermuizen en insecten te verbeteren. De omgeving moet ruimte bieden voor rust en ontspanning, maar ook aanleiding vormen voor actief gebruik, beweging en sport.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Euromarkt nieuwe situatie sfeerimpressie.png

Euromarkt nieuwe situatie sfeerimpressie 2.png

Parkeren

Op het terrein van de Euromarkt is straks ruimte gereserveerd voor 600 parkeerplaatsen. Deze parkeerplekken zijn straks te vinden in parkeergarages onder de gebouwen. Deze zullen dienen voor zowel bewoners als bezoekers van de Aldi. Omwonenden zien graag bijna het dubbele aantal parkeerplekken, maar volgens het architectenbureau wordt met 600 parkeerplaatsen voldaan aan de parkeernorm. Het onderwerp zal in ieder geval nog uitgebreid ter sprake komen in het vervolgtraject.

Een mogelijke optie om wat parkeerdruk uit dit nieuwe wijkje weg te halen, kan een 'parkeerhuis' worden gerealiseerd aan de andere kant van het Weteringpad. Hier zou dan ruimte zijn voor groen en verschillende kleinere functies. Aandacht voor verbinding en veiligheid staat hierbij voorop. Dit plan is echter nog niet uitgewerkt, dat kan in een later stadium verder uitgewerkt worden. 

Young Talent Center

In de plannen is ook ruimte voor een zogenaamd Young Talent Center (het gekleurde gebouw op onderstaande afbeelding). Hierover zijn nog gesprekken gaande. Deze plek zou een combinatie moeten worden tussen leren, wonen en werken. Het Young Talent Center is speciaal bedoeld voor mbo-studenten niveau 3/4. Er zou ruimte zijn voor zo’n 150 woningen voor jongeren.

De bedoeling is om in 2027 de eerste woningen op te leveren.

Euromarkt nieuwe situatie - young talent center.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.