Pixabay

Testbeleid corona gewijzigd, GGD Hollands Midden voert wijzigingen door

Vanaf vandaag, maandag 11 april, vormt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Een bevestigingstest bij de GGD is niet meer nodig. GGD Hollands Hollands Midden voert daarom grote wijzigingen door.

Het is vanaf nu niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen. “Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Daarnaast komt een advies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen”, aldus de Rijksoverheid.

Voor specifieke groepen - bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken - blijft een GGD-test wel mogelijk. Een GGD-test is ook mogelijk voor het krijgen van een herstelbewijs. Zo’n bewijs kan nodig zijn om internationaal te reizen of als bij een opleving het coronatoegangsbewijs onverhoopt weer noodzakelijk wordt.

Wijzigingen teststraten

Omdat GGD Hollands Midden hierdoor minder testen gaat uitvoeren, sluiten drie teststraten. De teststraten die nog wel openblijven hebben voortaan kortere openingstijden. “De GGD-testlocaties in Bergambacht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Nieuwveen zijn vanaf maandag 11 april definitief gesloten. Daarnaast stopt het sneltesten voor onderwijspersoneel op alle overige locaties. Zorgmedewerkers kunnen nog wel bij de GGD terecht voor een prioriteitstest.”

De teststraat in Alphen aan den Rijn blijft zeven dagen per week geopend, maar de openingstijden zijn wel verkort. Je kunt daar vanaf nu terecht van 08:00 tot 12:00 uur. Voortaan is het tussen 09:00 tot 11:00 uur mogelijk om zonder testafspraak langs te komen.

Monitoring van het virus

Bij een positieve zelftest is in isolatie gaan nog wel nodig om te voorkomen dat anderen worden besmet. De adviezen die mensen nu van de GGD krijgen over het virus en besmetting kunnen online geraadpleegd worden. Het huidige bron- en contactonderzoek komt daarmee te vervallen. Er komt dus meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf te liggen.

Nu het testen bij de GGD niet meer het uitgangspunt is, zal het coronavirus op een andere manier in de gaten worden gehouden. Via het rioolwater, steekproeven en aan de hand van ziekenhuisopnames en de situatie in verpleeghuizen wordt scherp in de gaten gehouden hoe het virus zich verspreidt en of er nieuwe varianten ontstaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.