Pixabay

Testbeleid corona gewijzigd, GGD Hollands Midden voert wijzigingen door

Vanaf vandaag, maandag 11 april, vormt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Een bevestigingstest bij de GGD is niet meer nodig. GGD Hollands Hollands Midden voert daarom grote wijzigingen door.

Het is vanaf nu niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen. “Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Daarnaast komt een advies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen”, aldus de Rijksoverheid.

Voor specifieke groepen - bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken - blijft een GGD-test wel mogelijk. Een GGD-test is ook mogelijk voor het krijgen van een herstelbewijs. Zo’n bewijs kan nodig zijn om internationaal te reizen of als bij een opleving het coronatoegangsbewijs onverhoopt weer noodzakelijk wordt.

Wijzigingen teststraten

Omdat GGD Hollands Midden hierdoor minder testen gaat uitvoeren, sluiten drie teststraten. De teststraten die nog wel openblijven hebben voortaan kortere openingstijden. “De GGD-testlocaties in Bergambacht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Nieuwveen zijn vanaf maandag 11 april definitief gesloten. Daarnaast stopt het sneltesten voor onderwijspersoneel op alle overige locaties. Zorgmedewerkers kunnen nog wel bij de GGD terecht voor een prioriteitstest.”

De teststraat in Alphen aan den Rijn blijft zeven dagen per week geopend, maar de openingstijden zijn wel verkort. Je kunt daar vanaf nu terecht van 08:00 tot 12:00 uur. Voortaan is het tussen 09:00 tot 11:00 uur mogelijk om zonder testafspraak langs te komen.

Monitoring van het virus

Bij een positieve zelftest is in isolatie gaan nog wel nodig om te voorkomen dat anderen worden besmet. De adviezen die mensen nu van de GGD krijgen over het virus en besmetting kunnen online geraadpleegd worden. Het huidige bron- en contactonderzoek komt daarmee te vervallen. Er komt dus meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf te liggen.

Nu het testen bij de GGD niet meer het uitgangspunt is, zal het coronavirus op een andere manier in de gaten worden gehouden. Via het rioolwater, steekproeven en aan de hand van ziekenhuisopnames en de situatie in verpleeghuizen wordt scherp in de gaten gehouden hoe het virus zich verspreidt en of er nieuwe varianten ontstaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Straatraadsels gisteren 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel gisteren 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids gisteren 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.