Josh Walet

Textielafval van Alphenaren vormt basis voor blikvanger nieuwe bibliotheek

Op de eerste verdieping in de nieuwe bibliotheek is kunstenaar Femke van Gemert momenteel druk bezig met het installeren van een kunstwerk. Met zo’n 200 tot 300 kilo textielafval van Alphenaren erin verwerkt, moet Het Nest straks dé blikvanger van de nieuwe bibliotheek worden.

Duurzaamheid en verbinding staan bij de bibliotheek hoog in het vaandel. “Kunst en Cultuur is één van de vijf kerntaken die wij als bibliotheek hebben. Wij vinden het belangrijk om met mooie kunstprojecten inwoners te betrekken bij het maken van kunst”, zo zei directeur Hester van Beek eerder over de nieuwe bibliotheek, wat als ‘huiskamer van de stad’ moet dienen. Daarom wordt de blikvanger van de bibliotheek ook volledig binnen die kaders gerealiseerd. Het wordt een kunstwerk op de eerste verdieping waar volwassenen en kinderen straks onder andere kunnen vergaderen en lezen.

De schoonheid van textiel

Het kunstwerk is omgedoopt tot Het Nest en bestaat afgezien van de constructie volledig uit textielafval. Aan kunstenaar Femke van Gemert de taak om het plateau aan te kleden. “Ik was direct enthousiast over het project”, vertelt van Gemert.

In haar ontwerp laat van Gemert zich inspireren door de veelzijdigheid en de organische vormen van het plantenrijk. Voor het maken van haar kunstwerken gebruikt ze textielafval. “Werken met textiel is iets waar ik al jaren ervaring mee heb. Eerst was ik werkzaam in de mode- en interieurwereld, maar inmiddels ben ik alweer vijftien jaar werkzaam als kunstenaar. Voor mij is het belangrijk dat elk kunstwerk verbindt. En dat is waar ik nu in de bibliotheek in Alphen ook mee bezig ben.”

Met haar werk hoopt van Gemert een stukje bewustwording te creëren bij Alphenaren. “Met zijn allen gooien we bergen aan textiel weg. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat we veel kleren hebben en die snel weggooien”, stelt van Gemert. “Met mijn werk hoop ik een stukje bewustwording te creëren dat textiel eigenlijk heel kostbaar is. Textiel heeft namelijk een rijke geschiedenis. Voor het tot ons komt zitten er veel grondstoffen, arbeidsuren, vervuilende bewerkingen en transporten in. Textielafval is erg vervuilend en heeft zo een negatieve impact op natuur en milieu. Het mooiste is als mensen de schoonheid van gebruikt en afgedankt textiel straks kunnen waarderen, en textiel zo een langer leven krijgt.”

Tekst loopt door onder de foto

het nest bibliotheek_Josh.jpeg

Verbinding zoeken

Het textielafval dat van Gemert gebruikt voor Het Nest is afkomstig van Alphenaren. “Stichting Kringloop Alphen heeft de kleding verzameld en beschikbaar gesteld. Helemaal schoon is het vervolgens naar mijn atelier gebracht.” En het ging niet om een klein beetje kleding, maar om maar liefst 200 tot 300 kilo. “De kleding hebben we allemaal uitgezocht, op kleur gesorteerd en in stroken geknipt. Deze stroken gebruiken we nu om als het ware te vlechten, zodat het straks ook echt op een nest lijkt.”

Het kunstproject omvat meer dan alleen het plateau in de bibliotheek aankleden. Als het kan binnen de coronamaatregelen, worden er na de zomer namelijk nog workshops, fashionswaps en een expositie georganiseerd. Jong en oud kunnen daaraan meedoen. “Het Nest wordt uiteindelijk afgemaakt met de input van Alphenaren. In workshops zullen we koorden, vlechten en touwen gaan maken die we in het kunstwerk kunnen verwerken”, legt van Gemert uit. “Op deze manier zoeken we letterlijk de verbinding met Alphenaren.”

Inmiddels is van Gemert al zo’n twee weken bezig met het installeren van het kunstwerk. Naar verwachting zal zij in totaal ruim een maand bezig zijn. Wil je graag de voortgang in de gaten houden? Volg van Gemert dan op Instagram (@waste.textiles.artist). Meer informatie over het kunstproject Onderlinge Verbondenheid vind je hier.

Op de foto bovenaan: rechts kunstenaar Femke van Gemert en links Tineke Koelewijn, die assisteert bij de realisatie van het nest.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.