Thea Beckmanprijs 2018 gaat naar Arend van Dam

In Museumpark Archeon is zaterdagochtend 15 september de Thea Beckmanprijs 2018 uitgereikt aan schrijver Arend van Dam voor zijn historische jeugdboek De reis van Syntax Bosselman. De kinderjury koos voor Anna’s grote reis van Inez van Loon.

De Alphense wethouder Gert-Jan Schotanus overhandigde de oorkonde. Monique Veldman overhandigde namens Archeon een geldbedrag van 1.000 euro. De prijs is uitgereikt aan Arend van Dam voor het beste historische jeugdboek in de categorie onder 12 jaar. De uitreiking vond, zoals altijd, plaats tijdens het jaarlijkse evenement Schrijvers van de Ronde Tafel. De leden van dit collectief schrijven allemaal historische kinderboeken.

Opvallend dit jaar zijn de thema’s. "De genomineerde boeken gaan allemaal over verhalen waar we liever niet aan terugdenken. Het laat de andere kant van de mens zien en de gevolgen van zijn daden", zei Suzanne Wouda, voorzitter van Schrijvers van de Ronde Tafel, in haar voorwoord. De verhalen geven allemaal een tijdsbeeld: over slavernij, over de Tweede Wereldoorlog en over de VOC.
Wethouder Schotanus benoemde in zijn voorwoord het belang van boeken. "De waarde van een boek is niet af te lezen aan een prijs. Als een boek goed is geschreven, kruipt het verhaal onder je huis. Dan zie je het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon. Een historisch verhaal toont een tijdsbeeld met een andere moraal of zonder moraal."

Winnende boek
Het winnende boek, De reis van Syntax Bosselman, gaat over een man die onder valse voorwendselen uit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling in 1883. In plaats van eregast te zijn, werd hij samen met 27 lotgenoten tentoongesteld voor het Nederlandse publiek.
De kinderjury vond het boek van Arend van Dam heel anders dan de andere genomineerde boeken en beloonde dit met een eervolle vermelding. Hun eigen keuze voor de Jonge Beckmanprijs ging naar Inez van Loon met Anna’s grote reis. Dit boek gaat over Anna die oceanen oversteekt op een VOC-schip van Nederland naar Java.

De Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek wordt elk jaar uitgereikt in Museumpark Archeon. Het ene jaar in de categorie onder 12 jaar en het andere jaar in de categorie boven 12 jaar.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.