Cultuur

Thea Beckmanprijs uitgereikt in themapark Archeon

Zaterdag 19 september werd om 11.30 uur in het Romeins Museum de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Han de Jager en door Monique Veldman.

Het boek 'Elke dag een druppel gif' van schrijfster Wilma Geldof is verkozen tot winnaar van 2015. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van €1.000,-. Anderen genomineerden waren Caja Cazemier/Martine Letterie met Keerzijde, Rindert Kromhout met April is de wreedste maand, Marco Kunst met Kroonsz, Hans Kuyper met Achter de draad en Rob Ruggenberg met Boogschutter van Hirado.

De jury heeft gekozen voor een bijzonder trefzeker geschreven boek over wat lange tijd een taboe-onderwerp is geweest. De auteur is erin geslaagd een gelaagd verhaal te vertellen over twee zeer verschillende hoofdpersonen, met wie je je allebei als vanzelf kunt identificeren. Het is een verhaal dat zeer dichtbij komt, sterker nog, dat onder de huid gaat zitten. De jury heeft besloten de Archeon Thea Beckmanprijs 2015 toe te kennen aan de prachtige jeugdroman Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof. Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op een 'Reichsschule' in Limburg, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne, die fel anti-nazi is. En hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

De jury heeft veel respect voor de wijze waarop Wilma Geldof het verhaal over een NSB-jongen en zijn worstelingen – waarmee ze via haar persoonlijke geschiedenis verbonden is – gestalte geeft. De kinderjury heeft eveneens gekozen voor 2 winnaars: Wilma Geldof en Rob Ruggenberg.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Aarhof verkocht
Stadshart gisteren 20:46

Aarhof verkocht

Winkelcentrum de Aarhof is verkocht aan de HAL. Morgen worden de plannen voor het winkelcentrum bekend gemaakt. We gaan u op de hoogte houden.