Josh Walet

Tientallen Alphenaren zien hoe tijdcapsule na 25 jaar wordt geopend

Het kwam met bakken uit de hemel, maar dat weerhield kunstenaar Frits Garenfeld, wethouder Erik van Zuylen en tientallen Alphenaren er niet van om vrijdagmiddag de tijdcapsule de Hoorn des Tijds te openen. En er kwamen wat bijzondere voorwerpen uit.

25 jaar geleden, in 1996, werd het kunstwerk de Hoorn des Tijds geplaatst in Alphen aan den Rijn. Kunstenaar Frits Garenfeld ontwierp deze tijdscapsule in de vorm van een grote metalen hoorn als onderdeel van een educatief project. Jongeren uit Alphen aan den Rijn werden uitgenodigd om de hoorn te vullen met voorwerpen en deze dicht te maken als een trage tijdmachine voor de komende 25 jaar. 

Vrijdagmiddag 1 oktober was het moment daar dat de tijdcapsule bij Poppodium MAX geopend werd. De eer was aan kunstenaar Frits Garenfeld en wethouder Erik van Zuylen. Onder toeziend oog van tientallen Alphenaren openden zij, voorzien van de nodige bescherming en gereedschap, de Hoorn des Tijds. Duidelijk was dat de jongeren 25 jaar geleden een grote variëteit aan voorwerpen in de tijdcapsule hadden gestopt. Een hele krat vol. Het meest opmerkelijke voorwerp? Dat was toch wel een vibrator.

Tekst loopt door onder de foto's

Hoorn-des-tijds-geopend-tijdcapsule

Hoorn-des-tijds-geopend-tijdcapsule

Nieuwe bestemming

Vanaf 2021 krijgt de Hoorn een nieuwe bestemming bij het Europapark. Het kunstwerk wordt glimmend opgepoetst en in november op feestelijke wijze geplaatst op de nieuwe locatie: klaar om opnieuw te vullen met voorwerpen voor de komende 25 jaar. Tijdcapsules van doorzichtig PVC beschermen de voorwerpen tegen weersinvloeden zodat ze er over 25 jaar nog steeds perfect uitzien.  

Vul de tijdcapsule

In Bibliotheek Alphen Centrum, afdeling gemeentearchief, kan iedereen tussen 7 oktober en 7 november een tijdcapsule komen ophalen en vullen met een bijzonder voorwerp of een wens. Een verhaal, tekening, speelgoed, een micro-sdkaart, gedicht, bloem, haarlok, foto, of misschien wel je telefoon. Jouw naam en adres worden genoteerd en je wordt uitgenodigd voor het feestelijk ritueel waarbij de Hoorn opnieuw gevuld en gesloten wordt voor de komende 25 jaar. 

Hoorn-des-tijds-geopend-tijdcapsule


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 15:22

Mobiel vaccinatieteam komt naar Moskee El Fath

Deze week staan er weer pop-up locaties in de regio van GGD Hollands Midden. Op vrijdag 3 december staat het mobiele vaccinatieteam bij Moskee El Fath in Alphen aan den Rijn.

Coronavirus in Alphen vandaag 14:29

GGD waarschuwt voor valse e-mails over verplichte boosterprik

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland. Daarvoor waarschuwt de GGD vandaag. Er zijn namelijk valse e-mails in omloop waarin staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik moet krijgen.