Ingezonden

Tientallen zakken met zwerfvuil opgehaald in Alphen op de Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 20 maart werd in heel Nederland de Opschoondag georganiseerd. Ook in Alphen gingen veel mensen de straat op om zwerfvuil te ruimen. De opbrengst? Tientallen vuilniszakken vol. Wethouder Erik van Zuylen legde daarnaast ook de eerste ‘hier begint de zee’ tegel.

Groot, klein, in de wijken en in de buitengebieden, overal in onze gemeente waren afgelopen zaterdag schoonmaakvrijwilligers te zien. Door het coronavirus ging dat er wat anders aan toe, maar toch waren er veel mensen op de been om zwerfafval te ruimen.

Zakken vol afval

Zo had Ten Brink Food in de Herenhof het initiatief opgezet om het winkelplein en de parkeerplaatsen om de winkel op te schonen. Dit met een schone winkelomgeving als doel. Door het ene team werden vijf vuilniszakken vol met afval verzameld, door het andere team maar liefst zes stuks.

De grote groep vrijwilligers die elke laatste zondag van de maand onder de naam ‘Alphen Schittert’ de omgeving zwerfafvalvrij maakt, kwam ook in actie. Op de Landelijke Opschoondag waren ze te vinden bij diverse op/afritten van Alphen, Boskoop en Koudekerk. Een hele stapel aan vuilniszakken vol met afval was het resultaat. Volgende week zondag zullen zij opnieuw zwerfafval opruimen, waaronder bij de Zegerplas, Topaasplantsoen, Weteringpark, Europapark en bij het Ashram College.

Tekst loopt door onder de foto

landelijke opschoondag 2.jpg

Hier begint de zee

Van Zuylen legde op de Landelijke Opschoondag ook de eerste tegel met de tekst ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’. Deze steen heeft een plek gekregen bij een put in de Alphense Hooftstraat. Dit is de eerste van de ongeveer honderd tegels die de gemeente cadeau krijgt van Rotary Alphen – Woubrugge en de Rotaryclubs Alphen aan den Rijn en Boskoop. In de komende maanden legt de gemeente de tegels op strategische plekken in alle kernen van de gemeente: bij scholen, bibliotheken en in de omgeving van water. Kortom: op plekken waar veel mensen komen.

“Het doel van deze actie is het vergroten van de bewustwording over plastic soep en het milieu. Er zijn veel acties om onze zeeën schoon te maken en opschoonacties op het land te organiseren. Maar we moeten eigenlijk bij het begin beginnen. Door niets op de grond gooien, zodat er ook niets via het riool naar de zee kan stromen”, zegt Bert van Zeijts van Rotary Alphen-Woubrugge, de club die in Alphen aan den Rijn het initiatief heeft genomen. In dit project trekt de Rotary ook samen op met het Hoogheemraadschap van Rijnland, dat onder andere als taak heeft om te zorgen voor droge voeten en schoon water.

Tekst loopt door onder de foto

hier begint de zee tegel landelijke opschoondag.jpg

Vanuit die gedachte is in enkele steden en dorpen langs de Rijn en de kust het idee opgepikt om duidelijk herkenbare tegels te plaatsen op strategische plekken in het openbare gebied, al dan niet bij water. In onze regio is dat met name gedaan door enkele Rotaryclubs. Zij organiseren niet alleen regelmatig acties voor goede doelen maar zetten zich ook graag in voor de gemeenschap.

Wethouder Erik van Zuylen juicht dit initiatief van harte toe. “Deze stenen maken ons ervan bewust dat afval via putten, sloten en rivieren uiteindelijk in de zee terecht komt en zo de plastic soep vormt. Heel goed om dit zichtbaar te maken!” Bij dit project, maar ook bij andere water-opschoonacties in de komende tijd, betrekt de gemeente scholen en verenigingen met speciale programma’s om zo meer bewustwording over milieuvervuiling te creëren. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.