Ingezonden

Tientallen zakken met zwerfvuil opgehaald in Alphen op de Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 20 maart werd in heel Nederland de Opschoondag georganiseerd. Ook in Alphen gingen veel mensen de straat op om zwerfvuil te ruimen. De opbrengst? Tientallen vuilniszakken vol. Wethouder Erik van Zuylen legde daarnaast ook de eerste ‘hier begint de zee’ tegel.

Groot, klein, in de wijken en in de buitengebieden, overal in onze gemeente waren afgelopen zaterdag schoonmaakvrijwilligers te zien. Door het coronavirus ging dat er wat anders aan toe, maar toch waren er veel mensen op de been om zwerfafval te ruimen.

Zakken vol afval

Zo had Ten Brink Food in de Herenhof het initiatief opgezet om het winkelplein en de parkeerplaatsen om de winkel op te schonen. Dit met een schone winkelomgeving als doel. Door het ene team werden vijf vuilniszakken vol met afval verzameld, door het andere team maar liefst zes stuks.

De grote groep vrijwilligers die elke laatste zondag van de maand onder de naam ‘Alphen Schittert’ de omgeving zwerfafvalvrij maakt, kwam ook in actie. Op de Landelijke Opschoondag waren ze te vinden bij diverse op/afritten van Alphen, Boskoop en Koudekerk. Een hele stapel aan vuilniszakken vol met afval was het resultaat. Volgende week zondag zullen zij opnieuw zwerfafval opruimen, waaronder bij de Zegerplas, Topaasplantsoen, Weteringpark, Europapark en bij het Ashram College.

Tekst loopt door onder de foto

landelijke opschoondag 2.jpg

Hier begint de zee

Van Zuylen legde op de Landelijke Opschoondag ook de eerste tegel met de tekst ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’. Deze steen heeft een plek gekregen bij een put in de Alphense Hooftstraat. Dit is de eerste van de ongeveer honderd tegels die de gemeente cadeau krijgt van Rotary Alphen – Woubrugge en de Rotaryclubs Alphen aan den Rijn en Boskoop. In de komende maanden legt de gemeente de tegels op strategische plekken in alle kernen van de gemeente: bij scholen, bibliotheken en in de omgeving van water. Kortom: op plekken waar veel mensen komen.

“Het doel van deze actie is het vergroten van de bewustwording over plastic soep en het milieu. Er zijn veel acties om onze zeeën schoon te maken en opschoonacties op het land te organiseren. Maar we moeten eigenlijk bij het begin beginnen. Door niets op de grond gooien, zodat er ook niets via het riool naar de zee kan stromen”, zegt Bert van Zeijts van Rotary Alphen-Woubrugge, de club die in Alphen aan den Rijn het initiatief heeft genomen. In dit project trekt de Rotary ook samen op met het Hoogheemraadschap van Rijnland, dat onder andere als taak heeft om te zorgen voor droge voeten en schoon water.

Tekst loopt door onder de foto

hier begint de zee tegel landelijke opschoondag.jpg

Vanuit die gedachte is in enkele steden en dorpen langs de Rijn en de kust het idee opgepikt om duidelijk herkenbare tegels te plaatsen op strategische plekken in het openbare gebied, al dan niet bij water. In onze regio is dat met name gedaan door enkele Rotaryclubs. Zij organiseren niet alleen regelmatig acties voor goede doelen maar zetten zich ook graag in voor de gemeenschap.

Wethouder Erik van Zuylen juicht dit initiatief van harte toe. “Deze stenen maken ons ervan bewust dat afval via putten, sloten en rivieren uiteindelijk in de zee terecht komt en zo de plastic soep vormt. Heel goed om dit zichtbaar te maken!” Bij dit project, maar ook bij andere water-opschoonacties in de komende tijd, betrekt de gemeente scholen en verenigingen met speciale programma’s om zo meer bewustwording over milieuvervuiling te creëren. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst en Cultuur vandaag 18:06

Het boek IJzerkop wint Thea Beckmanprijs 2021

Het jeugdboek IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem heeft de Thea Beckmanprijs 2021 voor het beste historische kinderboek gekregen. IJzerkop was ook winnaar van de Jonge Beckman 2021. De volwassen jury en de kinderjury waren unaniem. Rob Ruggenberg kreeg een oeuvreprijs.

Advertorial Kinderen vandaag 16:44

Negatief zelfbeeld bij kinderen – De Praktijk4Kids geeft tips

Door ervaringen en gebeurtenissen in ons leven vormen we een zelfbeeld. Hoe we om zijn gegaan met ervaringen en gebeurtenissen speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kinderen hebben een negatief zelfbeeld. Dit zelfbeeld is ontstaan na een reeks van faalervaringen of andere nare gebeurtenissen. Er is dan sprake van een negatieve beleving van de eigen persoon.

Sport vandaag 14:16

Kom jij naar de open dag van Alphense zwem- en watersportverenigingen?

Deze zondag openen alle Alphense verenigingen op het gebied van sporten in en op het water hun deuren voor bezoekers. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de sporten uit te proberen, aan workshops deel te nemen of naar de echte professionals te kijken.

Advertorial Horeca vandaag 13:40

Najaar bij Bij Hen

De 'R' zit weer in de maand en dat kan maar één ding betekenen: het is mosseltijd! Vorig jaar organiseerde Bij Hen het zeer succesvolle Mossel Festijn. Dit jaar doen ze daar nog een schepje bovenop met een heel najaar lang heerlijke mosselen Bij Hen.