Archieffoto

Tijdelijke huisvesting vluchtelingen roept vragen op

Over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne worden door inwoners veel vragen gesteld, onder meer in brieven naar raadsleden. Daarom wil André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan, het naadje van de kous weten over de stand van zaken. Wethouder Gerard van As gaf een uitgebreid overzicht tijdens de raad van donderdag 25 mei.

Verschillende politieke fracties hebben signalen, al dan niet op schrift, van inwoners ontvangen over ongewisheid en ongerustheid onder inwoners die in de buurt van een geplande opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen wonen. Ook media worden met vragen bestookt. Daarom willen Nieuw Elan, VVD, SP, RGL, FvD en CDA weten hoe het zit met de plannen, met de informatie naar inwoners en met de zorgvuldigheid rond deze informatie.

Tijdens de vragenronde voor raadsleden in de gemeenteraadsvergadering van donderdag willen Nieuw Elan en VVD een uitgebreid antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe en wanneer wordt de gemeenteraad bij het proces betrokken?
 • Is de zorg van omwonenden bekend en is er met hen contact?
 • Kunnen door inwoners suggesties worden ingediend voor meer locaties?
 • Zoekt de gemeente zelf verder naar meer locaties?
 • Hoe zit het met de participatie van alle Alphenaren en van inwoners vlakbij een specifieke locatie?

Aanvullend wijzen SP en RGL op goed omgaan met inwoners en wil FvD weten hoe het kan dat niet alle omwonenden voor de informatieavond in hun omgeving zijn uitgenodigd? Het CDA wil weten wat het doel van de informatieavonden precies is.

Juridisch kader

Burgemeester Liesbeth Spies legt voor de beantwoording van de vragen uit hoe het proces juridisch in elkaar steekt. "De huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne is wettelijk nog niet geregeld. Daarom valt dit onder Staatsnoodrecht. Hierbij heeft het college van burgemeester en wethouders de plicht en bevoegdheid om de opvang goed te regelen." En, zo voegt Spies hieraan toe, het college wil hierover toch overleg met de gemeenteraad en met de inwoners.

Grote druk

Dat de informatievoorziening aan inwoners niet goed is gegaan, niet iedereen is uitgenodigd voor 'hun' informatieavond, steekt wethouder Gerard van As: "Ik weet niet hoe dit kon gebeuren, dat had niet gemogen." De wethouder wijst wel op de grote druk waaronder moet worden gewerkt, want de huidige grotere locatie Rivierduinen moet voor het einde van het jaar zijn ontruimd. Op dat moment moet iedereen dus zijn ondergebracht in een nieuw tijdelijk onderkomen.

De wethouder is zich bewust van de zorg bij omwonenden: "We weten dat mensen zich zorgen maken. We zullen dan ook alle vragen beantwoorden tijdens de bijeenkomsten. Iedereen kan ook inspreken bij de raadscommissie van 22 juni."

Tijdelijke locaties

Er wordt onderzoek gedaan naar de volgende tijdelijke locaties voor 50/50 vluchtelingen en eigen inwoners:

 • Bentwoudlaan, Benthuizen
 • Westzijde 69, Benthuizen
 • Zegwaardseweg, Benthuizen
 • Katjespolder Noord (Gemeneweg), Hazerswoude-Dorp
 • Katjespolder Noord (nabij zwembad), Hazerswoude-Dorp

Hieraan zijn toegevoegd specifiek voor vluchtelingen:

 • Steekterweg 29 in Alphen-Stad
 • Steekterweg 202 in Alphen-Stad
 • Rijndijk 139 in Hazerswoude-Rijndijk

Voor alle beoogde locaties zijn of worden op zeer korte termijn informatieavonden gehouden.

Tijdpad

Op 30 mei is er een informatieavond in Benthuizen, op 31 mei in Alphen aan den Rijn en op 7 juni in Hazerswoude-Dorp, alle voor omwonenden. Daarna is op 22 juni de gemeenteraad aan zet. De politieke fracties bespreken de plannen van het college en betrekken daarbij wat de omwonenden vinden. Alle achterliggende stukken zijn dan beschikbaar.

Alternatieve locaties

Ondertussen mogen zowel inwoners als politiek komen met alternatieve locaties. "We sluiten niet uit dat er meer locaties nodig zijn. Nieuwe ideeën zijn aanvullend op de huidige plannen", zegt de wethouder. "Als er goede alternatieven zijn, kunnen we ook beter spreiden."

De wethouder benadrukt dat deze tijdelijke opvanglocaties naast permanente woningbouw worden gepland. "De nieuwbouw moet ook doorgaan, anders halen we de achterstand op wachtlijsten nooit in."

Gemeenteraad

De gemeenteraad kan op 6 juli eventueel locaties weigeren, hoewel de wethouder denkt dat dat niet nodig zal zijn: "Ik hoop dat we ons huiswerk goed doen." Voor deze gemeenteraadsvergadering moeten alle plannen duidelijk zijn. "Dat is een race tegen de klok." 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 18:03

Burgernet stopt na de zomer met sms en spraakbericht

Alphenaren die de politie willen helpen bij onderzoeken en zoekacties ontvangen via Burgernet naar keuze app-, sms- en spraakberichten. Vanaf september wordt de communicatie beperkt tot de app.

Wonen en bouwen vandaag 16:58

Hoogste punt nieuwbouw voor woningen Rooie Dorp

Op maandag 5 juni hesen Woonforte en ERA Contour de vlag om het hoogste punt van de nieuwe woningen in fase 2 in het Rooie Dorp te vieren. Dit werd gevierd op de bouwplaats met alle vaklieden. 

Advertorial Theater vandaag 12:34

Belangstelling Castellum beter dan voor coronapandemie

Hoewel er al volop kaarten worden verkocht voor het nieuwe theaterseizoen, is het huidige seizoen nog in volle gang. Castellum kijkt echter nu al tevreden terug op een succesvol seizoen met ruim 80.000 bezoekers. Ter vergelijking: dit is ruim 3.000 meer dan in het laatste volledige theaterseizoen 2018/2019.