Coronel Dakar

Tim en Tom Coronel foutloos door zevende etappe

Van de heroïsche avonturen moeten Tim en Tom Coronel het niet hebben in de Dakar 2021. In de zevende etappe hoefden ze zelfs niet één keer uit The Beast te stappen. Toch was het nog best spannend of ze de finish van de 453 km lange proef zouden halen. De auto was zo dorstig in de etappe naar Sakaka, dat ze maar net het bivak haalden. “Bij de finish hadden we nog 24 liter over van de 408.”

Zeker in het begin van de etappe was het brandstofverbruik hoog. “Het was heel zwaar zand”, vertelt Tom. “Het had een beetje geregend, waardoor het modderig en glad was. Dat was echt ploeteren, maar we zijn er goed doorheen gekomen. Op dat eerste stuk konden we al een heel aantal andere auto’s voorbij, maar over het verbruik maakte ik me wel een beetje zorgen. Het was op de limiet.”

Meteen bij aankomst in het marathonbivak van Sakaka stuurde Alphenaar Tim de auto dan ook naar de benzinepomp. In het marathonbivak was assistentie niet toegestaan en moesten Tim en Tom dus zelf het onderhoud uitvoeren. Dat zal niet veel zijn, want de auto gaf geen klap verkeerd en lekke banden hadden ze ook niet.

Tim had het tempo er goed in en dat was precies volgens het plan. “In het licht de finish halen is ook wel eens fijn”, vindt hij. “Het was een mooie etappe om te rijden, met zand en duinen in het begin, en stenen in het laatste stuk. Daar zaten wel echt tricky stukken tussen. Belachelijk tricky zelfs, met moeilijke navigatie. Maar het ging prima. Tom heeft niet één keer fout gezeten met de route. Als we het ergens een beetje hebben laten liggen was het op topsnelheid op de lange rechte stukken, maar daar kunnen wij nu eenmaal geen 180 halen.”

Uit de problemen blijven leverde de broers een keurige 25e tijd op. “We hebben geen fouten gemaakt en ik heb Tim overal de binnenbochten laten nemen”, zegt Tom. “We zijn nergens gestopt onderweg, want we wilden uit het gerommel blijven. Zo komen we uit op een plaats waar we horen en dat is erg prettig.”

Restday Coronel Dakar Dakkar 2021.1.jpeg

Een rustige rustdag

De tweelingbroers hadden afgelopen zaterdag een rustdag. En de rustdag van de Dakar Rally is wel eens onrustiger geweest voor Tim en Tom Coronel. In het bivak van Ha’il konden de broers en het team dit keer van relatieve rust genieten. Werk aan The Beast is er altijd, maar veel bijzonderheden zijn er niet, aldus Tim. “Ik ben heel content.”

In voorgaande jaren wilde het wel gebeuren dat de halve auto opnieuw opgebouwd moest worden. Daarvan is nu geen sprake. “De jongens hebben alles onder controle”, vertelt Tim bij een kopje kippensoep. “Ik zie rust, ik zie passie en dat is wat ik graag zie. Ik heb me er ook bijna niet mee bemoeid. Ik check altijd even de slijtagedelen, vooral om te kunnen anticiperen, maar alles ziet er prachtig uit.”

Voor hemzelf was het zodoende ook een rustige dag. Tim kon uitslapen, op zijn gemak een kopje koffie drinken, zich bezig houden met zijn social media en zich voorbereiden op de tweede week van Dakar 2021, die hij met veel vertrouwen tegemoet ziet. “We mogen iets meer snelheid opbouwen, maar we moeten vooral ook zorgen dat we zelf niet teveel snelheid inleveren door kleine akkefietjes. Als we kunnen zorgen dat we niet meer onnodig tijd verliezen en we kunnen profiteren van de fouten van anderen – want er gaan er vóór ons heus nog een heleboel uit – kunnen we nog best wat plaatsen winnen. Meer snelheid kan ook betekenen dat we niet te veel trucks voor ons hebben, want die maken het aanzienlijk lastiger rijden.”

De 43e editie van de Dakar Rally vindt plaats van 3 tot en met 15 januari 2021. RTL 7 doet tot en met zaterdag 16 januari dagelijks om 22:30 uur verslag van Dakar 2021. Tim en Tom doen mee met de #Beast347 4.0. Voor Tim is het zijn 13e Dakar.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.