Coronel Dakar

Tim en Tom happen stof in de bergen

De negende etappe van de Dakar 2021 was niet erg aangenaam. De route voerde Tim en Tom Coronel de bergen in, door valleien en over bochtige paden met veel stenen, waardoor het bijna 465 kilometer lang ‘hobbeldebobbel en stof happen’ was.

Door slim te rijden en vooral geduldig te blijven, wisten ze opnieuw een 25e plaats te pakken en wonnen ze in het klassement weer twee plaatsen. “Het was echt zo’n dag waarop je alleen maar fouten kon maken”, vertelt Alphenaar Tim aan de finish in Neom, waar de etappe ook van start was gegaan. “Doordat je de hele dag in het stof rijdt, moet je risico’s nemen die je eigenlijk niet wilt nemen. Degenen die te veel willen, krijgen het deksel op hun neus.”

Dat bleek wel, want het was een aardig slagveld bij zowel de motoren als de auto’s en trucks, met crashes, lekke banden en een hoop andere schade. Tim en Tom brachten The Beast vrijwel ongeschonden naar de finish. Het enige probleem wat de auto betreft was een opnieuw weigerend bandenspanningssysteem, deze keer rechts achter. “Maar dat hadden we bij de start al in de gaten, dus die hebben we afgekoppeld”, zegt Tom. “We hebben de banden op een gemiddelde spanning gezet waarmee we zowel door zand als over stenen konden rijden, mits voorzichtig. In alle bochten linksom riep ik ‘Voorzichtig!’, in alle bochten rechtsom ‘Gas!’. Het was een kleine handicap, maar dat hebben we aardig kunnen managen.”

Echt vaart maken zat er toch niet in en misschien was dat wel goed ook. In de valleien die de deelnemers doorkruisten, bleef het stof lang hangen. Tim: “Ik merkte dat anderen wel naar ons toe konden rijden, maar ook weer moesten afhaken. We zaten zelf op een gegeven moment achter twee trucks en een auto en konden eigenlijk geen kant op.” Tom: “In een smalle canyon waar net een auto doorheen kon, reden we in het stof én met de zon pal op de voorruit. Daar moesten we 30 rijden waar we normaal 160 zouden kunnen.”

Op stukken waar minder stof bleef hangen, kwam het aan op navigatie. Het feit dat de broers inmiddels aardig naar voren zijn gekropen, maakt die navigatie ook wel ingewikkelder. “Er staan minder sporen, dus we kunnen niet meer zomaar op zicht de sporen volgen”, merkt Tom. “Dan moet je echt zelf navigeren. Dat was moeilijk in het stof, maar we hebben geen waypoint gemist. Eén keer was ik net te laat en maakten we een flinke jump. Ik heb het op dat moment niet gezegd tegen Tim, maar die stond gewoon in het roadbook. Ik had het alleen even niet op tijd gezien.”

Niet alleen vandaag, maar ook de komende dagen is het zaak om geduldig te zijn en geen fouten te maken. De verschillen in het klassement zijn klein – 3 minuten naar plaats 24, slechts 2 minuten op plaats 26 – en Tim en Tom realiseren zich dat ze alleen plaatsen kunnen winnen dankzij fouten van anderen. “En een fout is zo gemaakt”, weet Tom. “Dat moeten we zien te voorkomen, door slim te rijden en rustig te blijven. Er komt de komende dagen heus nog serieus wat aan, dus we moeten ons niet laten verleiden door te denken dat we er bijna zijn.”

De 43e editie van de Dakar Rally vindt plaats van 3 tot en met 15 januari 2021. RTL 7 doet tot en met zaterdag 16 januari dagelijks om 22:30 uur verslag van Dakar 2021. Tim en Tom doen mee met de #Beast347 4.0. Voor Tim is het zijn 13e Dakar.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Alphen gisteren 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine gisteren 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.

Coronavirus in Alphen gisteren 11:45

Dit zijn de regels rondom quarantaine

Weet jij hoe het nu ook alweer zit met quarantaine? Wanneer ga je in quarantaine en wat kun je doen als je thuis moet blijven? Hier staat het nog allemaal een keer op een rijtje.

Alphens.nl Magazine gisteren 10:21

Eigenaren Proto hebben vertrouwen in de toekomst

In de nacht van 26 op 27 juni 2020 sloeg het noodlot toe: een brand en de daarop volgende blus-actie verwoestten een groot deel van het monumentale pand waarin restaurant Proto is gevestigd. De eigenaren, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegvallen, maar zijn nu vooral optimistisch: “We hebben een succesvolle formule en komen in 2021 alleen maar sterker terug!”