gemeente Alphen aan den Rijn

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

De gemeenteraad heeft voor de zomer gevraagd om locaties in Alphen-Stad en de dorpen die geschikt zijn voor het bouwen van tijdelijke of permanente tiny houses. Deze zouden expliciet geschikt zijn voor starters en alleengaanden, want het gaat om woningen van circa 35 vierkante meter. 

"Veel van de door de raad voorgestelde lege kavels op industrieterreinen zijn inmiddels al uitgegeven", meldt wethouder Van As. "Zo is het terrein aan de Tankval verkocht en is de vestiging van een logistiek centrum in Steekterpoort in afwachting van een wijziging van het bestemmingsplan."
De wethouder legt uit dat de markt voor bedrijfskavels de afgelopen drie tot vier maanden sterk is aangetrokken. "We krijgen opmerkelijk veel aanvragen binnen. Lang niet elke onderneming is zwaar getroffen door de coronacrisis."
Daarnaast zijn is bijvoorbeeld Hoorn-West niet mogelijk door bedrijven met een milieucontour. Dit zijn onder meer de waterzuiveringsinstallatie en een betonfabriek.

Zaagmolenweg
Omdat de grond vooral in Alphen-Stad erg schaars is, heeft Van As vooral gekeken waar en hoe kleine woningen op weinig grond wel kunnen. De conclusie is dat dit op de locatie Gnephoek-Zuid wel kan, maar niet in de vorm van kleine losstaande huisjes. "Deze nemen te veel grond in beslag en dan kunnen er maar weinig mensen wonen."
Een kavel aan de Zaagmolenweg is in het bezit van de gemeente. Er loopt nu een onderzoek naar het vestigen van tijdelijke eenheden op deze locatie. Het gaat expliciet om kleine prefab appartementen.

Voormalige Asfaltcentrale
"Wat we ook kunnen doen voor de doelgroep jongeren en starters is een deel van de onorthodoxe locatie waar voorheen de Asfaltcentrale gevestigd was, voor hen bestemmen." Deze locatie is onderdeel van een haalbaarheidsstudie. Een deel naar jongeren betekent dat een ander deel dan voor spoedzoekers moet zijn. Het gaat om een kleinschalig project met grotendeels sociale huurwoningen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.