gemeente Alphen aan den Rijn

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

De gemeenteraad heeft voor de zomer gevraagd om locaties in Alphen-Stad en de dorpen die geschikt zijn voor het bouwen van tijdelijke of permanente tiny houses. Deze zouden expliciet geschikt zijn voor starters en alleengaanden, want het gaat om woningen van circa 35 vierkante meter. 

"Veel van de door de raad voorgestelde lege kavels op industrieterreinen zijn inmiddels al uitgegeven", meldt wethouder Van As. "Zo is het terrein aan de Tankval verkocht en is de vestiging van een logistiek centrum in Steekterpoort in afwachting van een wijziging van het bestemmingsplan."
De wethouder legt uit dat de markt voor bedrijfskavels de afgelopen drie tot vier maanden sterk is aangetrokken. "We krijgen opmerkelijk veel aanvragen binnen. Lang niet elke onderneming is zwaar getroffen door de coronacrisis."
Daarnaast zijn is bijvoorbeeld Hoorn-West niet mogelijk door bedrijven met een milieucontour. Dit zijn onder meer de waterzuiveringsinstallatie en een betonfabriek.

Zaagmolenweg
Omdat de grond vooral in Alphen-Stad erg schaars is, heeft Van As vooral gekeken waar en hoe kleine woningen op weinig grond wel kunnen. De conclusie is dat dit op de locatie Gnephoek-Zuid wel kan, maar niet in de vorm van kleine losstaande huisjes. "Deze nemen te veel grond in beslag en dan kunnen er maar weinig mensen wonen."
Een kavel aan de Zaagmolenweg is in het bezit van de gemeente. Er loopt nu een onderzoek naar het vestigen van tijdelijke eenheden op deze locatie. Het gaat expliciet om kleine prefab appartementen.

Voormalige Asfaltcentrale
"Wat we ook kunnen doen voor de doelgroep jongeren en starters is een deel van de onorthodoxe locatie waar voorheen de Asfaltcentrale gevestigd was, voor hen bestemmen." Deze locatie is onderdeel van een haalbaarheidsstudie. Een deel naar jongeren betekent dat een ander deel dan voor spoedzoekers moet zijn. Het gaat om een kleinschalig project met grotendeels sociale huurwoningen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 15:02

Veilig op de weg met goede gladheidbestrijding

Woensdag 28 en vrijdag 29 oktober rijden de medewerkers van de gladheidbestrijding als voorproef alle strooiroutes binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Zonder zout natuurlijk.

Coronavirus in Alphen vandaag 13:28

Meer en strenger handhaven op coronamaatregelen: “De situatie is zorgelijk”

In heel Nederland zullen veiligheidsregio’s meer en strenger gaan handhaven op de coronamaatregelen. Mensen worden niet langer aangesproken op hun gedrag, maar krijgen gelijk een waarschuwing of een boete. Burgemeester Liesbeth Spies staat achter het besluit. “Diegene die de maatregelen nu nog aan zijn laars lapt, wordt eerder aangepakt.”

Advertorial Blog Overige vandaag 12:37

Een mannen coach helpt jou zijn wie je wil zijn

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen om de vraag waarom ik nu juist mannen coach ben geworden, te beantwoorden. Ten eerste werk ik graag met mannen en steek ik graag met mijn hoofd boven dat maaiveld (lees: de vele coaches) uit. En ten tweede, want er is altijd een diepere laag aanwezig, wil ik het taboe doorbreken dat mannen niet emotioneel mogen zijn.

Calamiteiten vandaag 11:44

Bedreiging op de Klepperman, politie zoekt verdachte

Er is een Burgernet bericht uitgestuurd voor een verdachte situatie aan de Klepperman (2401 GH) in Alphen. De politie is op zoek naar een verdachte en heeft daarvoor een signalement vrijgegeven.

Voor Kinderen vandaag 10:41

Het Alphens Sinterklaas Journaal ook dit jaar op Alphens.nl

Het nieuwe seizoen van Het Alphens Sinterklaas Journaal is ook dit jaar weer te zien via Alphens.nl. Het is dit jaar een bijzondere editie van de bekende kinderserie uit Alphen aan den Rijn, het is namelijk het tiende seizoen!