Toekomstperspectief voor landschap en stad

Dit onderwerp in de Alphense gemeenteraad van 31 januari jl. gaat over nieuwe woningbouw locaties rondom de kern Alphen aan den Rijn. Na de commissievergadering eerder deze maand, zijn de voorgestelde locaties aangepast zoals gewenst door de ChristenUnie en andere commissieleden.

De Zuid- en Noordeinderpolder vervallen als woningbouwlocaties en de Oude Rijnzone is eraan toegevoegd. Bij dit punt is wel opgenomen om onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor natuur en recreatie in de Zuid- en Noordeinderpolder, alles in goed overleg met de agrariërs. Daar moest tijdens een schorsing, die door Groen Links was aangevraagd, nog wel even goed over nagedacht worden door diverse partijen.

De ChristenUnie constateert dat we in de raad grote uitdagingen op ons pad vinden om een goede belangenafweging voor de ruimtelijke ontwikkeling van Alphen te maken.  Er zijn veel belangen die om voorrang strijden, zoals woonwensen van onze  inwoners, het bedrijfsleven waar banen te vinden zijn, een polderlandschap met groen en blauw genoeg om te kunnen recreëren. Wij vinden het belangrijk deze wensen te combineren.

De ChristenUnie is het eens met de verder uit te werken locaties. Het toevoegen van de Oude Rijnzone is een goed idee wat ons betreft.

De volgende stap die we gezamenlijk moeten gaan zetten is misschien nog wel moeilijker dan wat we tot nu toe bereikt hebben. De vraag van de ChristenUnie aan de wethouder is daarom om heel binnenkort de raad informatie aan te bieden met hoe hij wil komen tot een onderbouwing van:

  •          Het aantal te bouwen woningen
  •          Prijscategorie
  •          Huur of  koop
  •          Type woningen (rijtje, appartement, groepswonen)
  •          Grootte van de woningen (bijvoorbeeld voor alleenstaande, gezinnen)
  •          Doelgroepen (starters, begeleid wonen) 

Hierop aansluitend: in de commissie is gezegd dat het college met alle instrumenten wil sturen op 25% sociale woningbouw. Omdat er in de raad een motie werd aangenomen (op initiatief van SP, mede ingediend door de ChristenUnie) waarin de lat voor de wethouder hoger is gelegd, heeft wethouder Van As toegezegd om daar flink zijn best voor te gaan doen.

Daar zijn wij blij mee, want dat is hard nodig!

De inzet van de ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezingen is geweest (en is dus nog steeds) om bouwen van nieuwe woningen, woonwijken & sociaal domein duurzaam aan elkaar te knopen. Dat kan alleen met gedegen beginspraak & inspraak. En dat kost even tijd, maar dan gaan we snel aan de slag om te bouwen wat nodig is en gewenst wordt door degene die er willen gaan wonen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 10:27

El Caballo blijft het beste Argentijnse vlees ook nog bij jou thuis bezorgen

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Je kunt inmiddels al weer terecht in het restaurant, maar wist je dat El Caballo voorlopig ook nog eten bij jou thuis bezorgt?

Verkeer en vervoer vandaag 09:01

Rijkswaterstaat: houd dit weekeinde rekening met drukte op de N11

Automobilisten opgelet! Van vrijdag 10 tot en met maandag 13 juli voert Rijkswaterstaat werkzaamheden uit op de A4 en de A20. Dit betekent dat verkeer wordt omgeleid, onder andere via de N11. Daarom waarschuwt Rijkswaterstaat voor drukte.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 19:07

Gilbert vlogt: waarom is uitstraling zo belangrijk?

Vanaf deze week hebben wij een nieuw vast item op Alphens.nl: Gilbert vlogt. Gilbert voorziet jullie elke week van tips en weetjes over haarmode en beauty. Deze week bespreekt hij de ins en outs over uitstraling.

Onderwijs gisteren 16:27

Een drive-in diploma-uitreiking bij het Ashram College

De diploma-uitreiking voor examenleerlingen van de middelbare scholen in Nederland gaat er dit jaar anders aan toe dan andere jaren door de coronacrisis. Ook bij het Ashram College in Alphen pakken ze het anders aan. Daar organiseren ze deze hele week drive-in diploma-uitreikingen.

Overige gisteren 15:43

Fonds Alphen doneert aan beheerstichting Parkvilla

Albert Verduijn, bestuurslid beheerstichting Parkvilla, heeft een cheque ter waarde van € 40.000 overhandigd gekregen van John Kroes, voorzitter van Fonds Alphen. Hiermee kan de renovatie van Parkvilla van start gaan.