Toekomstperspectief voor landschap en stad

Dit onderwerp in de Alphense gemeenteraad van 31 januari jl. gaat over nieuwe woningbouw locaties rondom de kern Alphen aan den Rijn. Na de commissievergadering eerder deze maand, zijn de voorgestelde locaties aangepast zoals gewenst door de ChristenUnie en andere commissieleden.

De Zuid- en Noordeinderpolder vervallen als woningbouwlocaties en de Oude Rijnzone is eraan toegevoegd. Bij dit punt is wel opgenomen om onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor natuur en recreatie in de Zuid- en Noordeinderpolder, alles in goed overleg met de agrariërs. Daar moest tijdens een schorsing, die door Groen Links was aangevraagd, nog wel even goed over nagedacht worden door diverse partijen.

De ChristenUnie constateert dat we in de raad grote uitdagingen op ons pad vinden om een goede belangenafweging voor de ruimtelijke ontwikkeling van Alphen te maken.  Er zijn veel belangen die om voorrang strijden, zoals woonwensen van onze  inwoners, het bedrijfsleven waar banen te vinden zijn, een polderlandschap met groen en blauw genoeg om te kunnen recreëren. Wij vinden het belangrijk deze wensen te combineren.

De ChristenUnie is het eens met de verder uit te werken locaties. Het toevoegen van de Oude Rijnzone is een goed idee wat ons betreft.

De volgende stap die we gezamenlijk moeten gaan zetten is misschien nog wel moeilijker dan wat we tot nu toe bereikt hebben. De vraag van de ChristenUnie aan de wethouder is daarom om heel binnenkort de raad informatie aan te bieden met hoe hij wil komen tot een onderbouwing van:

  •          Het aantal te bouwen woningen
  •          Prijscategorie
  •          Huur of  koop
  •          Type woningen (rijtje, appartement, groepswonen)
  •          Grootte van de woningen (bijvoorbeeld voor alleenstaande, gezinnen)
  •          Doelgroepen (starters, begeleid wonen) 

Hierop aansluitend: in de commissie is gezegd dat het college met alle instrumenten wil sturen op 25% sociale woningbouw. Omdat er in de raad een motie werd aangenomen (op initiatief van SP, mede ingediend door de ChristenUnie) waarin de lat voor de wethouder hoger is gelegd, heeft wethouder Van As toegezegd om daar flink zijn best voor te gaan doen.

Daar zijn wij blij mee, want dat is hard nodig!

De inzet van de ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezingen is geweest (en is dus nog steeds) om bouwen van nieuwe woningen, woonwijken & sociaal domein duurzaam aan elkaar te knopen. Dat kan alleen met gedegen beginspraak & inspraak. En dat kost even tijd, maar dan gaan we snel aan de slag om te bouwen wat nodig is en gewenst wordt door degene die er willen gaan wonen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.