Blog Satire Opinie

Toespraak van de burgemeester over Corona

Al sinds het begin van de Coronacrisis is er kritiek op de communicatie vanuit de overheid. Vooral op gemeenteniveau ging en gaat het niet goed.

Om de gemeente Alphen en burgemeester Spies, bij wie het onderwerp op haar bordje ligt, te helpen heb ik een concept-toespraak geschreven. Ik ben er zelf iets te zacht van karakter voor, maar u mag het best wat harder maken hoor. Voor het gemak heb ik er ook wat [instructies], cursief en tussen haakjes bij gezet.

 

Stadsgenoten,                 [pauze, spanning opvoeren]

We zijn in oorlog. Een oorlog met het Covid-virus. Een oorlog waarin ook al veel slachtoffers zijn gevallen. [Slokje water, emoties tonen].

Een oorlog waarin je zij aan zij hoort te staan. Helaas moet je, zoals in iedere oorlog, ook waken voor interne vijanden, voor de 5e colonne, voor mensen die misbruik maken van de situatie. Dat is ook nu het geval. [Even diep ademhalen, mensen bij de keel grijpen].

Ik heb het over de anti-vaxxers, over de mensen die nep-nieuws verspreiden,  pseudo-deskundigen, die daar begrip voor hebben, en de ergste van allemaal: [ademhalen] mensen die zeggen dat we ‘lief’ voor elkaar moeten zijn.

Nou daar houden we maar eens mee op. Ik ga man en paard noemen. We kennen 4 soorten Wappies, een beter woord heb ik niet. [Neem nog even een slokje]. 

Ten eerste [duim omhoog]: De licht getinte mensen. Er wordt gezegd dat de communicatie naar jullie groep onvoldoende is. Dat argument heb ik nooit gehoord als het om een uitkering of een toeslag gaat.

Ten tweede [wijsvinger er bij]:  De religieuzen. Onze lieve Heer heeft ons de kennis gegeven dus gebruik die.

Ten derde [middelvinger er ook bij]: De dombo’s. Mensen die 2 jaar geleden nooit verder kwamen dan hun hondje of vakantie aan de Costa del Sol op Facebook te zetten. [even wachten tot de mensen uitgelachen zijn].

In hun mening was niemand geïnteresseerd. Opgehitst door volksmenners en misleid door algoritmes op social media, denken ze nu ineens een soort verzetsstrijder te zijn. Je kunt ze ook herkennen aan geknipt en geplakte cijferopstellingen en grafieken over het virus, terwijl ze daar de ballen verstand van hebben. Kijk maar eens op hun profiel. Veel verder dan het ROC of de Mavo zijn ze niet gekomen. Niks, echt niks mis mee, maar geeft toe: jullie hebben nooit super hoge cijfers gehaald voor rekenen en wiskunde.

Ten vierde [hand kan weg, maar even theatraal een beetje zuchten]: De zwevers, wel aardig opgeleid, maar ook nooit goed in cijfers geweest, anders waren ze geen alternatief genezer,  voedingsdeskundige of coach geworden. Eigenlijk kunnen ze alleen bestaan omdat de rest het geld verdient. Dit geldt eigenlijk ook voor de uitgerangeerde professoren, die nu na jaren vergetelheid weer eens iets kunnen publiceren. Over schrijvers van nepnieuws wil ik het niet eens hebben. Die deugen niet.

Het moge duidelijk zijn: vanaf nu gaan we het anders aanpakken. [Streng kijken, autoriteit uitstralen]. Je gaat je laten vaccineren en je stopt met het verspreiden van onzin, anders blijf je maar lekker thuis in eigen kring. Ik ben het meer dan zat dat de ziekenhuizen veel voller liggen dan nodig en dat mensen met andere problemen niet geholpen kunnen worden. En… dat we onze kostbare energie aan jullie verspillen.

[Nu even rustig worden en als een wijze staatsvrouw verder praten].

ZO - EENVOUDIG - IS - HET! [woorden stuk voor stuk uitspreken].

NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID ALSTUBLIEFT [lief en begrijpend als een strenge doch rechtvaardige burgemeester].

Oh ja, dat was is ik nog vergeten: weten jullie dat Thierry Baudet zich stiekem zelf wel heeft laten vaccineren en dat Willem Engel door de AIVD betaald wordt om radicaliserende wappies in de gaten te houden?

 

At your service mevrouw Spies:

Machiel van der Schoot, vrijwilliger bij OMT


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 17:30

Winkeldieven slaan toe in het Alphense centrum

Zondag sloegen twee winkeldieven toe in het Alphense centrum. De politie wist beide winkeldieven aan te houden, mede door oplettend winkelpersoneel.

Advertorial Sport gisteren 14:49

Hoogstwaarschijnlijk voorlopig geen voetbal meer

Drie Alphense teams kwamen in het weekeinde in actie. Het betreft Alphia, Alphense Boys zaterdag en AVV Alphen. Alle drie scoorden ze driemaal, maar alleen voor Alphen was dat aantal goed voor drie punten.

Evenementen gisteren 14:05

Vrienden van de Adventskerk zet streep door gospelconcert

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft helaas moeten besluiten het gospelconcert in de Adventskerk op 17 december te annuleren. “Door strengere maatregelen vanwege corona is er geen andere mogelijkheid.”