Shutterstock

Tom in de buurt biedt steeds meer online ondersteuning

Het is stil in de wijkcentra van Tom in de buurt, waar het normaliter bruist van de activiteiten, waar buurtgenoten elkaar ontmoeten en terecht kunnen met een vraag of zomaar een kopje koffie. Iedereen met een vraag of probleem kan nog steeds bij Tom in de buurt terecht.

Door de coronamaatregelen belt Tom in de buurt nu vooral met klanten. ‘’Daarnaast bieden we online steeds meer mogelijkheden. Zo zijn we gestart met het beeldbellen met klanten en bieden we klanten online trainingsprogramma’s aan,’’ aldus Joost Hartog, projectleider Tom in de buurt.

Meer spanningen en irritaties

‘’In deze tijd kunnen spanningen thuis meer toenemen, bijvoorbeeld in gezinnen of bij mantelzorgers waarvan de partner niet meer naar de dagbesteding kan. Irritaties kunnen snel oplopen als je continue dicht op elkaar zit.’’ Maar ook voor ouderen of alleenstaanden kan het een moeilijke tijd zijn, nu sociale contacten en activiteiten wegvallen. ‘’Onze wijkcoaches kunnen meedenken in praktische oplossingen, bieden ondersteuning op afstand en een luisterend oor.’’ Huisbezoeken worden alleen nog afgelegd als het echt niet anders kan en met de nodige voorzorgsmaatregelen.

Ongewijzigde diensten

Een aantal diensten lopen ongewijzigd door. ‘’Zo kan men gebruik maken van onze maaltijdenservice, mocht het boodschappen doen en zelf koken niet lukken.’’ Tom biedt ook nu personenalarmering aan en merkt dat hier sinds de coronacrisis meer aanvragen voor zijn. Dat kan ook nu geregeld worden. ‘’Daarnaast helpt Tom in de buurt bij vervoervragen als het om noodzakelijk vervoer gaat, bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek. Bovendien wordt onze TomMobiel in de postcodegebieden 2401 – 2408 ingezet om boodschappen (tot max 25 euro) te doen.’’ Aanmelden hiervoor kan via automaatje@tomindebuurt.nl.

Veel initiatieven

Deze tijden maken ook dat er creatieve ideeën ontstaan. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal wijkcoaches die muziek hebben gemaakt in de wijk om toch met elkaar in verbinding te blijven. Ook zijn er creatieve bezigheden bedacht om thuis te kunnen doen. ‘’We zien dat er vanuit betrokkenheid veel goede burgerinitiatieven zijn ontstaan. Wij denken daarin graag mee en coördineren het overzicht op www.allesinalphen.nl/coronavirus. Hier vindt u divers aanbod van burgerinitiatieven en organisaties bij elkaar.’’

Online spreekuur en trainingen

Waar mogelijk biedt Tom in de buurt trainingen en activiteiten op afstand aan. ‘’Zo houdt onze Papierwinkel nu telefonisch spreekuur en bieden we de training ‘Plan voor de Toekomst’ voor jongvolwassenen online aan.’’ In deze training wordt nagedacht over de te nemen stappen in de toekomst zoals studiekeuze of het op kamers gaan wonen.

Sinds 7 april is het ook mogelijk om online trainingen te volgen bij Tom in de buurt. In een goed beveiligde omgeving kunnen klanten zelf een training kiezen die bij hen past en daar gericht mee aan de slag gaan. Er zijn ruim 50 programma’s beschikbaar. Voorbeelden zijn: Omgaan met coronastress, rouwverwerking, bewegen, eenzaamheid, mindfulness, ontspanning, omgaan met geld en echtscheiding. ‘’Deze programma’s willen we blijvend aanbieden; ook nadat het coronavirus weer onder controle is.’’ Gebruikmaken van de online trainingsprogramma’s? Neem dan contact op met Tom in de buurt.

Contact

Tom in de buurt is op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar via het algemene nummer 088-9004567. Daarnaast kan iedereen 24 uur per dag een vraag of probleem voorleggen met behulp van het contactformulier en dan neemt Tom in de buurt contact op. ‘’Nieuw, en waar ik bijzonder trots op ben’’, vertelt Hartog, ‘’is dat wij sinds mei 2020 de mogelijkheid bieden om op werkdagen gratis en als dat gewenst is anoniem een vraag of probleem per chat aan een wijkcoach voor te leggen en hierover van gedachten te wisselen. Van deze chatfunctie op de website wordt al goed gebruik gemaakt.’’


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.