Tom in de buurt

Tom in de buurt staat voor u klaar

Sinds 16 maart zijn alle vestigingen van Tom in de buurt gesloten en kunnen bewoners van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop niet meer op locatie terecht. Maar de ondersteuning van wijkcoaches gaat wel – vooral telefonisch – door. Maar ook andere mogelijkheden worden verkend.

“Met klanten leggen we telefonisch contact, denken graag met u mee over de problemen waar mensen mee zitten”, zegt wijkcoach Saskia. “Ook alle bewoners met vragen, hulpacties of andere buurtinitiatieven kunnen bij ons terecht voor advies.” 

Neem gerust contact op

Afgelopen maandag ging Saskia niet naar kantoor, maar startte haar dag thuis met het bellen van haar klanten om te horen hoe zij ervoor staan. Het is niet niks, van de ene op de andere dag niet meer naar kantoor, maar thuis aan het werk en vaak samen met kinderen die online lessen moeten volgen en partners die ook thuis aan het werk zijn of juist niets te doen hebben.

“Voor veel mensen is dit enorm wennen. Het geeft ook irritaties. Wanneer deze te hoog oplopen adviseer ik inwoners om contact op te nemen met Tom in de buurt”, geeft wijkcoach Saskia aan. “Afgelopen dagen merk ik dat door met elkaar hierover in gesprek te gaan, er vanzelf ideeën ontstaan en oplossingen. Bijvoorbeeld door thuis met elkaar nieuwe afspraken te maken over wie wanneer wat doet.”

Digitaal coachen en adviseren

Tom coacht mensen en adviseert over zinvolle dagbesteding. Team Boskoop van Tom in de buurt heeft virtuele spreekuren ingesteld. Op de Facebookpagina’s van team Noord zijn veel handige tips geplaatst. Bijvoorbeeld tips voor een dagindeling, tips over hoe om te gaan met mensen met dementie in deze situatie. Zo worden er op dit moment veel nieuwe vormen van dienstverlening aangeboden.  

Maaltijdservice en Boodschappendienst 

Tom in de buurt biedt altijd al een Maaltijdservice en Personenalarmering aan. Saskia geeft aan dat deze diensten in deze moeilijke tijd nog belangrijker geworden. “Inwoners die zelf niet in staat zijn om maaltijden te bereiden, krijgen deze door vrijwilligers thuisbezorgd. Dat werkt fantastisch." Mensen die zelf geen boodschappen kunnen halen of vervoersproblemen hebben voor bijvoorbeeld doktersbezoek kunnen met deze vragen bij Tom in de buurt terecht.

Eenzaamheid

Bij de hele bevolking zijn er zorgen over eenzaamheid. Contacten met ouderen moeten worden beperkt in verband met hun kwetsbaarheid. “Dat vinden veel mensen moeilijk. Het voelt ook als het laten verkommeren. Heb je daar vragen over of wil je advies: bel dan ook met Tom in de buurt." Naast ouderen zijn er jongeren en mensen die alleen wonen, die ineens hele dagen alleen zitten en last hebben van eenzaamheid. “Ook zij kunnen met vragen en voor adviezen bij Tom in de buurt terecht, want wij zijn er voor alle volwassenen van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop”, aldus Saskia. 

Hulpacties

Veel bewoners bieden spontaan hulp aan. “Dat doet me goed”, zegt Saskia. Bewoners die een idee hebben of een hulpactie aan het opzetten zijn, kunnen ook terecht bij Tom in de buurt. “Ook hier kunnen wij meedenken, want daar zijn we heel ervaren in. Omdat meer mensen zich bij ons melden en we goed op de hoogte zijn, weten we vaak welke andere initiatieven er zijn en kunnen zaken aan elkaar koppelen. We houden zo overzicht van welke initiatieven er zijn en kunnen mensen verwijzen en adviseren.”   

Kaag en Braassem

In de gemeente Kaag en Braassem kunnen inwoners voor al hun vragen en zorgen met betrekking tot corona terecht bij het Informatiepunt. Hier kunnen (oudere) kwetsbare mensen terecht met hun hulpvragen, maar kunnen ook vrijwilligers zich aanmelden.

Hoe komt u in contact met Tom in de buurt 

Overdag is Tom in de Buurt bereikbaar op het algemene nummer 088 900 4567. Omdat het momenteel erg druk is, wordt geadviseerd het contactformulier op www.tomindebuurt.nl/contact in te vullen. Een medewerker die u verder kan helpen, neemt dan contact met u op. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Alphen gisteren 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine gisteren 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.

Coronavirus in Alphen gisteren 11:45

Dit zijn de regels rondom quarantaine

Weet jij hoe het nu ook alweer zit met quarantaine? Wanneer ga je in quarantaine en wat kun je doen als je thuis moet blijven? Hier staat het nog allemaal een keer op een rijtje.

Alphens.nl Magazine gisteren 10:21

Eigenaren Proto hebben vertrouwen in de toekomst

In de nacht van 26 op 27 juni 2020 sloeg het noodlot toe: een brand en de daarop volgende blus-actie verwoestten een groot deel van het monumentale pand waarin restaurant Proto is gevestigd. De eigenaren, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegvallen, maar zijn nu vooral optimistisch: “We hebben een succesvolle formule en komen in 2021 alleen maar sterker terug!”