Van Ekris
Advertorial Verkeer en vervoer

Toyota Van Ekris geeft uitleg over fiscale stimulering Zero Emissie modellen in 2021

Ook in 2021 zijn er fiscale stimuleringsmaateregelen én subsidies om consumenten en bedrijven aan te sturen op zero-emissie voertuigen. Voor 2021 zijn er kleine wijzigingen én volgt er medio het tweede kwartaal een extra subsidie voor bedrijfswagens. Toyota Van Ekris geeft graag een heldere uitleg.

BPM

Voor alle personen- en bedrijfswagens zonder uitstoot van CO2 geldt dat er géén BPM berekend wordt. Simpelweg omdat de BPM wordt bepaald op basis van deze uitstoot, en geen uitstoot is geen BPM. Bij Toyota is de BPM al extreem laag door onder andere de hybride modellen en bij de Elektrische modellen 0.

MRB (motorrijtuigenbelasting)

Voor zowel batterij als waterstof elektrische personen- en bedrijfswagens geldt dat er geen MRB verschuldigd is tot en met 31 december 2024. Voor 2025 geldt er een korting van 75% op het dan geldende tarief. Vanaf 2026 zal het reguliere tarief gaan gelden. Aangezien 2025 nog ver is, kan hierin mogelijk nog wat wijzigen.

Aankoopsubsidie elektrische bedrijfswagens

Naar verwachting zal medio het tweede kwartaal van 2021 gestart worden met een aankoopsubsidie voor zero emission bedrijfswagens. Details ontbreken momenteel. Echter, het zal hier zeker gaan over een subsidie van 10% die berekend is over de consumentenprijs excl. BTW met een maximum van € 5.000. Dit kan ook in combinatie met lease en financieringsvormen. Uiteraard moet de auto geruime tijd in bezit blijven. Zodra de details bekend zijn zal Toyota Van Ekris jullie informeren. Bij Toyota gaat het hier om hun elektrische ProAce bedrijfswagen. Deze hebben zij van compact (City) tot groot (Worker). Proefrijden en testen kan al. Neem even contact met Toyota Van Ekris op.

ProAce elektric.png
De ProAce Elektric van Toyota Van Ekris

Aankoopsubsidie elektrische personenwagens

Jaarlijks is er een taakstellend budget om particuliere kopers (inclusief private lease) te stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Voor 2021 is dit budget inmiddels al vergeven. Pas in 2022 is er weer budget.  Dit geldt uitsluitend voor personenwagens met een consumentenprijs inclusief BTW van maximaal € 45.000 (en minimaal € 12.000). De subsidie voor een nieuwe personenauto is € 4.000. Voor aankopen vanaf 1 januari 2022 zal er nieuw budget beschikbaar zijn.

Fiscale stimuleringsmaatregelen zoals KIA, MIA en VAMIL

In Nederland kennen we drie vormen van aftrekposten waarmee de winst voor belastingen verlaagd mag worden. Afhankelijk van het voertuig en aandrijving zijn deze varianten beschikbaar en kunnen percentages verschillen. De winst voor belasting wordt hiermee verlaagd, niet direct de belasting zelf. Voor een BV of NV is de winstbelasting 25%. Voor de meeste ZZP-bedrijven is dit 49,5%. Uiteraard moet een bedrijf winstgevend zijn om deze voordelen te benutten.

KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek)

Dit betreft een fiscale stimulering die geldig is voor de aankoop van een bedrijfswagen, ongeacht de aandrijfvorm, dus daarmee ook voor benzine- en dieselvarianten. 28% van de totale investering (auto + opties minus korting) mag worden afgetrokken van de winst voor belastingen. 28% KIA over de investering van bijvoorbeeld € 30.000 = € 8.400. BV: € 8.400 x 25% belasting = € 2.100 netto voordeel ZZP: € 8.400 x 49,5% inkomsten belasting = € 4.158 netto voordeel. Voor 2021 is de maximale investering € 59.170 om in aanmerking te komen voor 28% KIA.

MIA (Milieu Investerings Aftrek)

Dit betreft een fiscale stimulering die geldig is voor de aankoop van een personen- of bedrijfswagen zonder CO2-uitstoot. Dit kan zowel een auto met batterij als waterstof elektrische aandrijflijn zijn. Echter, de percentages verschillen.

  • Personenauto batterij elektrisch (geel kenteken) 13,5%
  • Personenauto waterstof elektrisch (geel kenteken) 36,0%
  • Bedrijfswagen batterij elektrisch (grijs kenteken) 36,0%

Let op: PROACE personenbussen vallen dus onder de 13,5% en PROACE bedrijfswagens onder de 36% regeling. MIA is toepasbaar met een maximum investeringsbedrag van € 75.000. Eventuele laadpalen mogen hierbij ook worden aangemeld. Per 1-1-2021 is MIA niet meer voor een onbeperkt aantal auto’s per klant beschikbaar en is dit afgetopt op 10 per ondernemer.

VAMIL

VAMIL is niet beschikbaar voor batterij elektrische maar uitsluitend voor waterstof elektrische voertuigen zoals de Toyota Mirai. In deze kan de auto in de boekhouding van de ondernemer in één willekeuring jaar met maximaal 75% worden afgeschreven. Hiermee kun je als ondernemer in een goed jaar de winst voor belastingen verlagen.

Thuistour_Mirai_Gallerij_1920x1080px-05_tcm-22-2163895.jpg
De Toyota Mirai nu bij Toyota Van Ekris

Stapelen

Alle genoemde stimuleringsmaatregelen stapelen. Dus een PROACE Electric kent geen BPM, geen MRB, en kan gebruik maken van KIA en MIA. Een Mirai kent geen BPM , geen MRB en kan MIA en VAMIL toepassen.

Toyota Van Ekris geeft je graag de voorbeelden, maar laat je accountant of de Belastingdienst het je voorrekenen. Elke situatie is anders en is sterk afhankelijk van je financiële situatie.

Meer weten? Neem contact op met het zakelijk team uit Alphen aan den Rijn via 0172-571437. Even vragen naar Corné van Veen, Jeroen Oudshoorn of Ricardo Beverloo. Mailen mag ook naar: Corné cornevanveen@vanekris.nl; Jeroen jeroenoudshoorn@vanekris.nl; Ricardo ricardobeverloo@vanekris.nl.

Op de foto van links naar rechts: vestigingsmanager Corné van Veen, adviseur Jeroen Oudshoorn, en sales manager Ricardo Beverloo helpen je graag.

Zakelijke klant mag showroom bezoeken

Voor de zakelijke klant is de showroom te bezoeken. Business tot business afspraken en verkeer mag. Dit doen ze bij Toyota Van Ekris natuurlijk op gepaste wijze en met de maatregelen die van kracht zijn.

Van Ekris Toyota ook voor Nieuwkoop en omgeving

Wist je dat Van Ekris de Toyota dealer is voor Alphen aan den Rijn, maar ook voor Nieuwkoop, Langeraar, Zevenhoven, Noorden, Korteraar, Vrouwenakker, Kudelstaart en Woerdense Verlaat? Voor alle nieuwe Toyota’s en occasions (250 op voorraad) en natuurlijk onderhoud en APK, ben je bij Toyota Van Ekris aan het juiste adres. Kijk eens op www.vanekris.nl.


Meer nieuws

Advertorial Cultuur gisteren 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen gisteren 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten gisteren 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 gisteren 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast gisteren 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.