Van Ekris
Advertorial Verkeer en vervoer

Toyota Van Ekris geeft uitleg over fiscale stimulering Zero Emissie modellen in 2021

Ook in 2021 zijn er fiscale stimuleringsmaateregelen én subsidies om consumenten en bedrijven aan te sturen op zero-emissie voertuigen. Voor 2021 zijn er kleine wijzigingen én volgt er medio het tweede kwartaal een extra subsidie voor bedrijfswagens. Toyota Van Ekris geeft graag een heldere uitleg.

BPM

Voor alle personen- en bedrijfswagens zonder uitstoot van CO2 geldt dat er géén BPM berekend wordt. Simpelweg omdat de BPM wordt bepaald op basis van deze uitstoot, en geen uitstoot is geen BPM. Bij Toyota is de BPM al extreem laag door onder andere de hybride modellen en bij de Elektrische modellen 0.

MRB (motorrijtuigenbelasting)

Voor zowel batterij als waterstof elektrische personen- en bedrijfswagens geldt dat er geen MRB verschuldigd is tot en met 31 december 2024. Voor 2025 geldt er een korting van 75% op het dan geldende tarief. Vanaf 2026 zal het reguliere tarief gaan gelden. Aangezien 2025 nog ver is, kan hierin mogelijk nog wat wijzigen.

Aankoopsubsidie elektrische bedrijfswagens

Naar verwachting zal medio het tweede kwartaal van 2021 gestart worden met een aankoopsubsidie voor zero emission bedrijfswagens. Details ontbreken momenteel. Echter, het zal hier zeker gaan over een subsidie van 10% die berekend is over de consumentenprijs excl. BTW met een maximum van € 5.000. Dit kan ook in combinatie met lease en financieringsvormen. Uiteraard moet de auto geruime tijd in bezit blijven. Zodra de details bekend zijn zal Toyota Van Ekris jullie informeren. Bij Toyota gaat het hier om hun elektrische ProAce bedrijfswagen. Deze hebben zij van compact (City) tot groot (Worker). Proefrijden en testen kan al. Neem even contact met Toyota Van Ekris op.

ProAce elektric.png
De ProAce Elektric van Toyota Van Ekris

Aankoopsubsidie elektrische personenwagens

Jaarlijks is er een taakstellend budget om particuliere kopers (inclusief private lease) te stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Voor 2021 is dit budget inmiddels al vergeven. Pas in 2022 is er weer budget.  Dit geldt uitsluitend voor personenwagens met een consumentenprijs inclusief BTW van maximaal € 45.000 (en minimaal € 12.000). De subsidie voor een nieuwe personenauto is € 4.000. Voor aankopen vanaf 1 januari 2022 zal er nieuw budget beschikbaar zijn.

Fiscale stimuleringsmaatregelen zoals KIA, MIA en VAMIL

In Nederland kennen we drie vormen van aftrekposten waarmee de winst voor belastingen verlaagd mag worden. Afhankelijk van het voertuig en aandrijving zijn deze varianten beschikbaar en kunnen percentages verschillen. De winst voor belasting wordt hiermee verlaagd, niet direct de belasting zelf. Voor een BV of NV is de winstbelasting 25%. Voor de meeste ZZP-bedrijven is dit 49,5%. Uiteraard moet een bedrijf winstgevend zijn om deze voordelen te benutten.

KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek)

Dit betreft een fiscale stimulering die geldig is voor de aankoop van een bedrijfswagen, ongeacht de aandrijfvorm, dus daarmee ook voor benzine- en dieselvarianten. 28% van de totale investering (auto + opties minus korting) mag worden afgetrokken van de winst voor belastingen. 28% KIA over de investering van bijvoorbeeld € 30.000 = € 8.400. BV: € 8.400 x 25% belasting = € 2.100 netto voordeel ZZP: € 8.400 x 49,5% inkomsten belasting = € 4.158 netto voordeel. Voor 2021 is de maximale investering € 59.170 om in aanmerking te komen voor 28% KIA.

MIA (Milieu Investerings Aftrek)

Dit betreft een fiscale stimulering die geldig is voor de aankoop van een personen- of bedrijfswagen zonder CO2-uitstoot. Dit kan zowel een auto met batterij als waterstof elektrische aandrijflijn zijn. Echter, de percentages verschillen.

  • Personenauto batterij elektrisch (geel kenteken) 13,5%
  • Personenauto waterstof elektrisch (geel kenteken) 36,0%
  • Bedrijfswagen batterij elektrisch (grijs kenteken) 36,0%

Let op: PROACE personenbussen vallen dus onder de 13,5% en PROACE bedrijfswagens onder de 36% regeling. MIA is toepasbaar met een maximum investeringsbedrag van € 75.000. Eventuele laadpalen mogen hierbij ook worden aangemeld. Per 1-1-2021 is MIA niet meer voor een onbeperkt aantal auto’s per klant beschikbaar en is dit afgetopt op 10 per ondernemer.

VAMIL

VAMIL is niet beschikbaar voor batterij elektrische maar uitsluitend voor waterstof elektrische voertuigen zoals de Toyota Mirai. In deze kan de auto in de boekhouding van de ondernemer in één willekeuring jaar met maximaal 75% worden afgeschreven. Hiermee kun je als ondernemer in een goed jaar de winst voor belastingen verlagen.

Thuistour_Mirai_Gallerij_1920x1080px-05_tcm-22-2163895.jpg
De Toyota Mirai nu bij Toyota Van Ekris

Stapelen

Alle genoemde stimuleringsmaatregelen stapelen. Dus een PROACE Electric kent geen BPM, geen MRB, en kan gebruik maken van KIA en MIA. Een Mirai kent geen BPM , geen MRB en kan MIA en VAMIL toepassen.

Toyota Van Ekris geeft je graag de voorbeelden, maar laat je accountant of de Belastingdienst het je voorrekenen. Elke situatie is anders en is sterk afhankelijk van je financiële situatie.

Meer weten? Neem contact op met het zakelijk team uit Alphen aan den Rijn via 0172-571437. Even vragen naar Corné van Veen, Jeroen Oudshoorn of Ricardo Beverloo. Mailen mag ook naar: Corné cornevanveen@vanekris.nl; Jeroen jeroenoudshoorn@vanekris.nl; Ricardo ricardobeverloo@vanekris.nl.

Op de foto van links naar rechts: vestigingsmanager Corné van Veen, adviseur Jeroen Oudshoorn, en sales manager Ricardo Beverloo helpen je graag.

Zakelijke klant mag showroom bezoeken

Voor de zakelijke klant is de showroom te bezoeken. Business tot business afspraken en verkeer mag. Dit doen ze bij Toyota Van Ekris natuurlijk op gepaste wijze en met de maatregelen die van kracht zijn.

Van Ekris Toyota ook voor Nieuwkoop en omgeving

Wist je dat Van Ekris de Toyota dealer is voor Alphen aan den Rijn, maar ook voor Nieuwkoop, Langeraar, Zevenhoven, Noorden, Korteraar, Vrouwenakker, Kudelstaart en Woerdense Verlaat? Voor alle nieuwe Toyota’s en occasions (250 op voorraad) en natuurlijk onderhoud en APK, ben je bij Toyota Van Ekris aan het juiste adres. Kijk eens op www.vanekris.nl.


Meer nieuws

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.