Gemeente Alphen aan den Rijn

Traject Alphen-Leiden krijgt nieuw station bij Hazerswoude-Rijndijk

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft 5 hectare grond aangekocht van Staatsbosbeheer, aan de westzijde van de Gemeneweg in Hazerswoude-Rijndijk. Het is de bedoeling dat deze grond gebruikt wordt voor het realiseren van het treinstation Hazerswoude en de woningbouwlocatie Westvaartpark. Het treinstation wordt toegevoegd aan het traject Alphen-Leiden. 

Het treinstation Hazerswoude wordt aangelegd door ProRail en zal onderdeel gaan uitmaken van het traject Alphen-Leiden. De gemeente werkt, in overleg met de provincie Zuid-Holland en ProRail, het stationsgebied verder uit. Daarna volgen het stationsplein en de openbare infrastructuur. De hele omgeving krijgt een aantrekkelijk en duurzaam karakter. Om het treinstation op het traject Alphen-Leiden aan te laten sluiten, dient de huidige Gemeneweg tussen de op- en afrit met de N11 en Hazerswoude-Rijndijk, met een boog omgelegd te worden.

Nieuwe natuur ter compensatie

Ter compensatie van de bouw van de 300 woningen en het station, wordt door Staatsbosbeheer op 14 hectare deels nieuwe natuur aangelegd en deels bos geplant. “Zo is overeengekomen dat Staatsbosbeheer in Delft en Leidschendam een bestaand natuurgebied met 5 hectare bos uit gaat breiden. Ook wordt het vogelweidegebied De Wilck, aan de Vierheemskinderenweg bij Hazerswoude-Dorp, met 9 hectare uitgebreid. Voor de 5 hectare bos die weg gaat, komt dus 14 hectare nieuwe natuur terug”, aldus de gemeente.

Eind oktober 2020 vinden de eerste werkzaamheden plaats voor de realisatie van de woningbouwlocatie Westvaartpark. Over het realiseren van treinstation Hazerswoude is nog niet duidelijk wanneer dit van start zal gaan. Degene die nog roet in het eten zou kunnen gooien is staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Zij moet nog toestemming geven voor de bouw van het station. De gemeente verwacht hier voor het einde van dit jaar meer duidelijkheid over.

Spitstreinen tussen Alphen en Utrecht

Er wordt ook nog steeds gewerkt aan het plan om meer spitstreinen te laten rijden tussen Alphen en Utrecht. Tussen 06:00 uur en 10:00 uur en tussen 15:00 en 19:00 uur moeten de treinen vier keer per uur op het traject gaan rijden, in plaats van de twee keer die de NS nu over het traject rijdt. Dit is een wens van de provincie Zuid-Holland en provincie Utrecht. Maar daarvoor moet eerst de veiligheid op orde zijn, iets waar de gemeente Bodegraven-Reeuwijk nu mee aan de slag gaat. De verwachting is dat de spitspendel eind 2021 gaat rijden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.