Een uitje op eerste pinksterdag naar het tuincentrum? Dat zit er in Alphen niet in. Tuincentrum De Bosrand in Alphen heeft een verzoek ingediend om op eerste pinksterdag open te gaan, maar dat is door het college van burgemeester en wethouders afgewezen.

Volgens de winkeltijdenverordening mogen winkels op zondag- en feestdagen vanaf 12:00 uur open zijn, met uitzondering van een aantal feestdagen waaronder eerste pinksterdag. Er is een verzoek binnengekomen bij de gemeente om tuincentra toestemming te geven om open te gaan op deze feestdagen en daarmee af te wijken van de winkeltijdenverordening. Het college heeft besloten om dit verzoek af te wijzen en de opening van de tuincentra dus niet toe te staan.

Vele feestdagen worden tijdens de coronaperiode op bijzondere wijze gevierd. Mensen kunnen niet op vakantie en vieren deze feestdagen voornamelijk thuis of geven een andere invulling aan deze feestdagen, bijvoorbeeld door te klussen in en om het huis. Daarom heeft tuincentrum de Bosrand aangegeven dat zij hun deuren willen openen op eerste pinksterdag. Deze twee feestdagen vallen voor deze branche in de drukste periode van het jaar en zij willen zoveel mogelijk klanten veilig op afspraak kunnen bedienen.

In de belangenafweging van dit besluit heeft het college rekening gehouden met de financiële situatie waarin deze ondernemers zitten versus het algemene belang dat gediend is bij het indammen van het coronavirus. “Het openstellen van tuincentra op eerste pinksterdag kan zorgen voor een extra toeloop van mensen, omdat dit veelal wordt gezien als een uitje in plaats van spreiding. In Rijnstreek worden ook geen uitzonderingen gemaakt voor extra openstelling van tuincentra. Als Alphen aan den Rijn afwijkt kan het daarom juist tot extra toeloop leiden. Bovendien gaat het hier niet om aankopen vanuit een eerste levensbehoeften; de aankoop van dergelijke tuinartikelen kan uitgesteld worden”, zo luiden de argumenten.