Auris De Taaltuin

Twee Alphense basisscholen in de race voor een verkeersplein van de ANWB

Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dat is belangrijk, want de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen nemen af, zo stelt de ANWB. Daarom wordt in elke provincie één schoolplein omgetoverd tot verkeersplein. In Alphen aan den Rijn maken twee basisscholen kans.

Ongeveer de helft van de basisschoolleraren vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen. Dit heeft volgens hen vooral te maken met afgenomen fietsvaardigheden. Dat blijkt uit ANWB-onderzoek. Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets.

ANWB Verkeersplein

Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen zij verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Een schoolplein omtoveren tot verkeersplein met verschillende verkeerssituaties, waar kinderen spelenderwijs over het verkeer en verkeersveiligheid leren, kan daar bij helpen.

Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

“Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan”, aldus de ANWB.

Twee Alphense basisscholen genomineerd

In totaal zijn 279 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. De nummer twee in elke provincie wint een uitgebreid fietsparcourspakket. De verkeerspleinen van de ANWB worden door het ANWB Fonds bekostigd.

In Alphen aan den Rijn behoort basisschool Het Baken tot één van de genomineerden. Zij geven aan een verkeersplein te willen voor hun leerlingen zodat zij in een veilige omgeving ervaring op kunnen doen met verschillende verkeerssituaties.

Ook basisschool Auris De Taaltuin is genomineerd. Waarom zij een verkeersplein willen? “Veel van de leerlingen fietsen niet tot nauwelijks. De school wil het verkeersplein daarom veel inzetten en gebruiken. De kleuters spelen buiten op het plein met fietsen, stepjes en karren. Bovendien zijn verkeerslessen het best te begrijpen en te beklijven als deze echt zijn. Dus lekker samen naar buiten en situaties nabootsen”, zegt schoolleider Gemma Beij.

Stemmen

Stemmen kan vóór 25 mei via anwb.nl/verkeerspleinen. De winnaars worden op 13 juni geïnformeerd, waarna het ANWB Verkeersplein tussen 4 juli en 15 augustus wordt aangelegd. Na de zomervakantie wordt het plein feestelijk geopend.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 17:02

Het nieuws van week 22 lees je in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een geslaagde editie van het Zomerspektakel aan het Meer en een zwaargewonde agent na valse melding tot aan een verhitte bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:34

CinePlus in Castellum

Elke woensdag én iedere eerste donderdag en derde dinsdag van de maand nemen enthousiaste filmliefhebbers van 50+ plaats in de bioscoopstoelen van Castellum. Tijdens de CinePlus worden speciaal geselecteerde kwaliteitsfilms vertoond, waar bezoekers van kunnen genieten na een gastvrij ontvangst met een kopje koffie/ thee en wat lekkers.

Advertorial Horeca gisteren 09:31

Vier Vaderdag bij Lodge Alphen

Verras je vader met een heerlijk Vaderdag BBQ-buffet bij Lodge Alphen in Alphen aan den Rijn. Op Vaderdag, zondag 18 juni, kun je genieten van een heerlijk uitgebreid BBQ-buffet in de Wunderbar op het overdekte terras bij de Lodge.