Ingezonden

Twee jonge Alphense fotografen op AREA 2023

Marieke Haverkamp en Marjolein Stoelinga zijn twee jonge Alphense fotografen, die van 17 tot en met 24 september hun werk exposeren tijdens AREA 2023 – A new era of photographers in Rotterdam. Met dit werk studeerden zij afgelopen zomer af aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie.

Marieke en Marjolein rondden deze zomer met nog veertig andere studenten hun hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie af. Zij verkenden allemaal een ander terrein (area) van de fotografie; op AREA 2023 komen hun beste werken samen. Het is een ruimte vol unieke en uiteenlopende projecten.

Hoewel zij in Alphen hemelsbreed nog geen honderd meter van elkaar bleken te wonen, kwamen Marieke en Marjolein elkaar pas voor het eerst tegen in Rotterdam bij de start van hun opleiding in 2020. Marieke (21 jaar) koos modefotografie als richting en Marjolein (25 jaar) autonome fotografie. Samen met een derde studiegenoot betrokken ze een gezamenlijke woning in de Maasstad. Daar sloegen zij zich door de moeilijke corona-jaren heen, met veel onderwijs- en onderzoeksopdrachten achter het beeldscherm. “De laatste anderhalf jaar was die rem er gelukkig af en hebben we vol energie aan onze examenopdracht kunnen werken”, zeggen de meiden, die inmiddels weer in Alphen wonen.

“Mijn eindexamenscriptie, Art of Influence, schreef ik over de integratie van influencers in de modewereld. Hun rol wordt steeds prominenter in de mode-industrie en ik heb onderzocht wat het effect daarvan is voor professionele modefotografen”, vertelt Marieke Haverkamp. Voor haar eindexamenopdracht ging ze aan het werk met vijf influencers, die op Instagram en TikTok gezamenlijk meer dan vier miljoen volgers hebben. Ze daagde hen uit om volledig buiten hun comfortzone te treden en fotografeerde hen als modellen in een high fashion campagne. “Ik nam alle controle weg die zulke influencers gewend zijn te hebben over hun eigen imago. Ik toon hiermee niet alleen de kracht van fotografie aan, ik wil ook de discussie aanwakkeren over de rol van influencers in de modewereld en de invloed hiervan op ons visuele landschap.”

De influencers die aan de examenopdracht meewerkten, zijn Bram Krikke, Charlotte Molenaar, Kelly Mexy, Stan Lucas en Rhodé Kok.

Het eindexamenwerk van Marjolein Stoelinga (Liminal spaces) draait om liminaliteit, wat letterlijk overgangsfase betekent; de fase tussen twee rollen of situaties, waarin je het een niet meer bent en ook nog niet helemaal het andere. Ze noemt een voorbeeld: “Je loopt naar je auto in de parkeergarage. Normaal gesproken zijn er meer mensen met jou op deze plek; andere mensen die ook hun auto opzoeken. Maar op dit moment ben je helemaal alleen in die garage en er bekruipt je een unheimisch gevoel. Je wilt zo snel mogelijk in je auto springen en weg van deze plek. Doordat er context mist of doordat je te lang in deze tussenruimtes vast zit, wordt de ruimte liminaal en kan je overspoeld worden met gevoelens van onzekerheid en angst.”

“Dit onderwerp sprak mij heel erg aan; ik herkende het in mijn eigen leven. Dus ben ik voor mijn eindwerk aan de slag gegaan met het visualiseren van zulke liminale ruimtes. Voor mijn scriptie onderzocht ik op welke verschillende manieren liminaliteit wordt toegepast in de hedendaagse fotografische beeldindustrie. Mijn doel is om de kijker door middel van mijn foto’s en video’s dit liminale gevoel te laten ervaren, en te laten realiseren dat ze dit gevoel in het dagelijks leven ook wel eens tegen zijn gekomen. De plekken die ik heb gefotografeerd zijn voor iedereen in zekere mate herkenbaar, maar er klopt iets niet… Ik nodig iedereen uit om eens heel goed naar mijn beelden te kijken, dan ontdek je waarom de beelden zo liminaal aanvoelen.”

AREA 2023 is geopend van maandag t/m vrijdag van 12:00 - 20:00 uur en in het weekend van 10:00 - 18:00 uur (gesloten op 21 september). De toegang is gratis. Overigens vindt de naam AREA zijn oorsprong in de beginletters van de steden waar de hbo-opleiding is gevestigd: Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn. De expositie wordt gehouden in het Keilepand, een vooroorlogse groente- en fruitloods in het Rotterdam Makers District van MerweVierhavens, die tot een culturele broedplaats is omgebouwd. Adres: Keilestraat 9f, 3029 BP te Rotterdam. De locatie is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 15:24

Al 3 jaar lekker borrelen bij Taste aan den Rijn

Delicatessenwinkel Taste aan den Rijn is jarig! Haar deuren zijn al geopend sinds oktober 2020, wat betekent dat de winkel inmiddels 3 jaar lang de Alphenaren voorziet van lekkernijen. Om dit te vieren heeft Taste aan den Rijn een actie.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 14:32

Zwemwaterseizoen eindigt na een succesvolle zomer

Op 1 oktober is het zwemwaterseizoen van 2023 officieel beëindigd. Alle maatregelen zijn ingetrokken bij zwemlocaties. Na het succes van afgelopen zomer bij zwemlocatie Zegersloot, komt het waterseizoen tot zijn einde.

Advertorial Cinema vandaag 13:38

The Blue Caftan op de Coming Out Day bij Parkvilla

De acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal (Incendies, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film genaamd The Blue Caftan. Parkvilla vertoont deze film in het kader van de Coming Out Day op woensdag 11 oktober 2023.

Overige vandaag 12:45

Juffrouw Gerda na 49 jaar met pensioen

Als je bij De Thermen2 komt zul je haar wel kennen. Gerda is jarenlang hét gezicht geweest van het zwembad. Nu, na bijna een halve eeuw gaat ze met pensioen.

Blog Sport vandaag 11:51

Weinig te beleven bij wedstrijd van ARC

JOS Watergraafsmeer heeft zijn ongeslagen status in de wedstrijd tegen ARC moeiteloos behouden. In Alphen won de Amsterdamse fusieclub zonder groots te spelen vrij simpel met 1-0.

Overige vandaag 10:57

Kringloop Alphen zoekt goede doelen

De jaarlijkse inzendingen voor goede doelen zijn weer geopend bij Stichting Kringloop Alphen. Iedereen heeft de mogelijkheid om goede doelen te nomineren voor ondersteuning. Een essentieel aspect van de kringloop is het helpen van goede doelen, naast hun eigen idealen. Stichting Kringloop Alphen streeft er elk jaar naar verschillende goede doelen te steunen met een financiële bijdrage.