Eveline Verhoeve

Twee ton voor Alphens tien jaar fusiefeest

De fusie van de voormalige gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude is komend jaar precies tien jaar geleden. In 2014 ontstond de grote gemeente Alphen aan den Rijn met een stad en zeven dorpen. Om de eenwording te vieren, wordt 2024 een feestelijk jaar.

De Alphense gemeenteraad heeft in haar vergadering van 10 november een motie besproken om 2024 tot feestjaar te benoemen met als motto: Tweeduizend jaar geschiedenis, tien jaar eenheid. Het college van burgemeester en wethouders vond het een goed idee en moest aan de bak om nog voor het einde van het jaar een plan te maken in grote lijnen. Tijdens de raadscommissievergadering van 29 november is dit voorstel besproken inclusief hoeveel geld er ter beschikking is.  

Het plan is om tweehonderdduizend euro ter beschikking te hebben waarmee vooral kleinere initiatieven gesteund kunnen worden. "We willen zoveel mogelijk vanuit de inwoners zelf laten komen", meldt wethouder evenementen Gerard van As. Waar het geld concreet naar toe zal gaan, wordt pas duidelijk als inwoners en organisaties met initiatieven komen en om subsidie vragen. "Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst is er een aftrap en daarna gaat alles pas lopen", aldus de wethouder.

Het geld wordt in drie delen beheerd:

  • € 100.000 Alphen Marketing en evenementen citymarketing
  • € 50.000 Kunst en Cultuur
  • € 50.000 kleine initiatieven Wijken en Kernen

Het is niet zo dat deze bedragen 'in beton gegoten' zijn, zegt Van As. "Het zijn communicerende vaten en er kan van het ene budget gemakkelijk een bedrag verschuiven naar een ander budget. Dat weten we pas als er aanvragen binnen gaan komen."

Vooralsnog hebben de bestaande subsidieregels voldoende kaders om mee te beginnen. Voorlopige overkoepelende ideeën zijn een gemeentelijk Midzomerfeest, een jubileumfietstocht, aansluiten op de Cultuur4Daagse, aansluiten op de Maand van de Geschiedenis, aansluiten bij de Canon van gemeente Alphen aan den Rijn en vooral inwonersinitiatieven ondersteunen.

Van As vindt vooral de sociale cohesie belangrijk: "We willen laagdrempelige initiatieven zien waar zoveel mogelijk mensen aan mee kunnen doen. Een feestje hoeft niet duur te zijn. De inwoners van alle dorpen en van de stad moeten zich er in kunnen herkennen."

De gemeenteraad zal het ‘plan in grote lijnen’ als hamerstuk op de agenda van de raad van 14 december plaatsen en instemmen.

Op de foto: de Grote Bonte Fusieshow ter gelegenheid van de fusie in 2014


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg gisteren 16:39

WIJdezorg, Habion en Vastgoed Zorgsector gaan samenwerken in Verde Vista

Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger in duurzame huisvesting Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen voor de toekomstige bewoners van Verde Vista in Zoeterwoude. Hiervoor hebben ze op vrijdag 16 februari een intentieovereenkomst ondertekend. De inzet is om op deze locatie een woonvorm voor ouderen te realiseren waarbij een actieve woon- en leefgemeenschap gevormd wordt.

Justitie gisteren 14:05

Alphense letselschadejurist beschuldigd van vervalsen handtekeningen in Ridderhof schietpartij-zaak

Alphense letselschadejurist Orlando K. zou handtekeningen hebben vervalst van (ex-)cliënten die betrokken waren bij het Ridderhof schietdrama in 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert dat K. straf verdient voor het vermeende vervalsen, waardoor hij zelf een hogere vergoeding zou hebben gekregen. De Alphenaar ontkent de beschuldigingen en beweert dat er geen sprake is van vervalsing.

Politie en handhaving gisteren 11:42

Politie zoekt dringend naar vermiste Alphenaar

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff, een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn die sinds 24 januari vermist is. Hij werd voor het laatst gezien in de omgeving van Gent, België.

Politie en handhaving gisteren 10:28

Politie Alphen waarschuwt voor valse telefoontjes

De afgelopen periode heeft de politie herhaaldelijk meldingen ontvangen van burgers die vreemde telefoontjes ontvangen. De meldingen betreffen telefoontjes waarbij de beller zich voordoet als een politieagent. Tijdens deze gesprekken wordt beweerd dat de persoon in kwestie gelinkt is aan criminele activiteiten, met name woninginbraken.

Advertorial Overige gisteren 09:17

Nieuwe cursus over iconische filmcomponisten bij Parkvilla

Hoe kijk je naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die onheilspellende bastonen niet hoort? Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Filmexpert Rudi de Boer neemt je vanaf 11 maart in 4 colleges mee in de magische wereld van de filmmuziek.