Eveline Verhoeve

Twee ton voor Alphens tien jaar fusiefeest

De fusie van de voormalige gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude is komend jaar precies tien jaar geleden. In 2014 ontstond de grote gemeente Alphen aan den Rijn met een stad en zeven dorpen. Om de eenwording te vieren, wordt 2024 een feestelijk jaar.

De Alphense gemeenteraad heeft in haar vergadering van 10 november een motie besproken om 2024 tot feestjaar te benoemen met als motto: Tweeduizend jaar geschiedenis, tien jaar eenheid. Het college van burgemeester en wethouders vond het een goed idee en moest aan de bak om nog voor het einde van het jaar een plan te maken in grote lijnen. Tijdens de raadscommissievergadering van 29 november is dit voorstel besproken inclusief hoeveel geld er ter beschikking is.  

Het plan is om tweehonderdduizend euro ter beschikking te hebben waarmee vooral kleinere initiatieven gesteund kunnen worden. "We willen zoveel mogelijk vanuit de inwoners zelf laten komen", meldt wethouder evenementen Gerard van As. Waar het geld concreet naar toe zal gaan, wordt pas duidelijk als inwoners en organisaties met initiatieven komen en om subsidie vragen. "Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst is er een aftrap en daarna gaat alles pas lopen", aldus de wethouder.

Het geld wordt in drie delen beheerd:

  • € 100.000 Alphen Marketing en evenementen citymarketing
  • € 50.000 Kunst en Cultuur
  • € 50.000 kleine initiatieven Wijken en Kernen

Het is niet zo dat deze bedragen 'in beton gegoten' zijn, zegt Van As. "Het zijn communicerende vaten en er kan van het ene budget gemakkelijk een bedrag verschuiven naar een ander budget. Dat weten we pas als er aanvragen binnen gaan komen."

Vooralsnog hebben de bestaande subsidieregels voldoende kaders om mee te beginnen. Voorlopige overkoepelende ideeën zijn een gemeentelijk Midzomerfeest, een jubileumfietstocht, aansluiten op de Cultuur4Daagse, aansluiten op de Maand van de Geschiedenis, aansluiten bij de Canon van gemeente Alphen aan den Rijn en vooral inwonersinitiatieven ondersteunen.

Van As vindt vooral de sociale cohesie belangrijk: "We willen laagdrempelige initiatieven zien waar zoveel mogelijk mensen aan mee kunnen doen. Een feestje hoeft niet duur te zijn. De inwoners van alle dorpen en van de stad moeten zich er in kunnen herkennen."

De gemeenteraad zal het ‘plan in grote lijnen’ als hamerstuk op de agenda van de raad van 14 december plaatsen en instemmen.

Op de foto: de Grote Bonte Fusieshow ter gelegenheid van de fusie in 2014


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige gisteren 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs gisteren 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling gisteren 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten 11 jun. 2024 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken 11 jun. 2024 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.