Josh Walet

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier." 

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Heftige brand horecagelegenheid Proto.jpeg (foto: Josh Walet)
Brand Proto ravage_Proto.jpg (foto: Proto Tapas)
Brand Proto stutten pand_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)

In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 juni rukte de brandweer massaal uit voor een grote brand bij restaurant Proto, waarvan een blikseminslag vermoedelijk de oorzaak was. De brand sloeg later ook over op het naastgelegen pand van Vero Moda. Ook werden de bewoners van de omliggende panden geëvacueerd. De eigenaren van Proto stonden 's nachts aangeslagen op het Rijnplein toe te kijken, samen met de eigenaar van het pand van Vero Moda, Gerard Hazebroek. Zij werden opgevangen door hulpverleners van de brandweer. In de vroege ochtend was de brand onder controle

Diezelfde zaterdag werd er ook een crowdfundingsactie opgezet om Proto te steunen, waarvoor inmiddels ruim €60.000 is opgehaald. In een reactie lieten de broers toen weten: "Vol enthousiasme en werklust zagen wij de zomer tegemoet. Dit is een klap die ons intens diep raakt. Hartverwarmend zijn jullie lieve berichten, telefoontjes, hulp, steun en medeleven. Dit doet ons onbeschrijfelijk goed en geeft ons de moed om de komende periode te bekijken hoe we hier bovenop kunnen komen."

Een grote ravage

Maar hoe nu verder? De broers Nikos en Alekos zien hun geliefde restaurant het liefst zo snel mogelijk weer opengaan. Ze zijn daarom hard aan het werk om de ravage die de brand heeft aangericht op te ruimen. "Vandaag zijn we twee weken verder na die catastrofale nacht", begint Nikos. "De flinke brand op het dak heeft ervoor gezorgd dat de zolder van ons restaurant helemaal is afgebrand. Hierdoor is het plafond van de eerste verdieping ingestort. De rest van het pand kampt met veel waterschade. Naast Rijnkade 5 is het pand van Rijnkade nummer 6 van binnen ook volledig verbrand."

Stilzitten was voor Nikos en Alekos geen optie. Ze zijn dan ook druk bezig om de volgende stappen te ondernemen voor de wederopbouw. "Maandag 29 juni hebben wij direct actie ondernomen, samen met de eigenaar van de panden en met de verzekeringen. Dit allemaal om zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de schade en te kijken naar mogelijkheden. Sinds dat de begane grond is veiliggesteld zijn we ook bezig met het leeghalen van het restaurant."

Een rijksmonument 

Het pand waar Proto in is gevestigd is gebouwd in de achttiende eeuw en staat vermeld als rijksmonument in het rijksmonumentenregister. Het pand was oorspronkelijk een herenhuis met verdieping en een 'hoog pannen schilddak, waarop hoekschoorstenen stonden'. Vanwege deze status van het pand als rijksmonument, gaat de renovatie er anders aan toe dan bij een pand zonder deze status. "We werken dan ook samen met veel experts die ons bijstaan in deze tijd. Den Hoed is een specialist in het renoveren van monumentale panden. Tevens hebben zij ook 40 jaar geleden het pand in volledig gerenoveerde staat gebracht. Zij staan ons nu bij om het monumentale pand weer eer aan te doen", vertelt Nikos. Zo worden onder andere de muren gestut, zoals te zien is op de foto. 

Nikos besluit: "Samen met de architect van de pandeigenaar en ons eigen team van ontwerpers gaan wij Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier. We gebruiken dit moment om te optimaliseren en sterker terug te komen. Dit kunnen wij niet doen zonder alle steun van jullie en alle hulp die wij krijgen van specialisten en experts."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 08:52

Alphense evenementensector zet oude gemeentehuis in vuurrood licht

Meerdere bedrijven en organisaties uit de Alphense evenementensector hebben op dinsdagavond 11 augustus hun stem laten horen. Door het oude gemeentehuis in het Burgemeester Visserpark in vuurrood licht te zetten, willen zij aandacht vragen voor het grote omzetverlies dat de sector lijdt door de coronacrisis. 

Alphens Restaurantweek gisteren 19:05

Alphens Restaurantweek: ‘t Oude Raadhuys, heerlijk eten in een stukje historie

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan restaurant ‘t Oude Raadhuys!

Wonen en bouwen gisteren 17:26

Nieuwe muurschildering op de kopgevel van Fazantflat

In steeds meer plaatsen in Nederland duiken muurschilderingen op. Alphen is sinds deze week ook weer een muurschildering rijker. Op de zijkant van de opgeknapte Fazantflat prijkt namelijk een grote muurschildering van twee fazanten, gemaakt door kunstenaar Joost Zwanenburg.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:57

Wegens succes herhaald: Kids Summer Camp

In juli is het eerste Summer Camp georganiseerd door Ski & Snowboard Xperience. Door het grote succes van de eerste editie, start op maandag 24 augustus de tweede editie!

Overige gisteren 16:20

Alerte handhavers vertrouwen onderbuikgevoel en voorkomen erger

Handhavers wisten op zondag 9 augustus samen met de politie een suïcidale vrouw in veiligheid te brengen. Door alert te zijn op de situatie, liepen de handhavers direct naar de vrouw toe die bij de spoorwegovergang stond. Zo wisten zij erger te voorkomen.

Natuur en recreatie gisteren 15:38

Waarschuwing voor blauwalg bij Zegerplas

Bij de Zegerplas in Alphen is op twee locaties blauwalg vastgesteld. Het gaat om de zuidoever en de speelvijver bij de Zegerplas. Dit meldt Omgevingsdienst Midden-Holland vandaag.