SCAN

Tweede bodemonderzoek aardwarmte

Van eind september tot eind oktober 2020 vindt er in het noordoostelijk deel van de gemeente Alphen aan den Rijn een onderzoek plaats naar de mogelijke winning van aardwarmte.

Half september vond er al een eerste onderzoek in onze gemeente plaats. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden (in een straal van driehonderd vierkante meter) ontvangen thuis een brief van de aannemer die de werkzaamheden gaat verrichten. Zij krijgen deze brief vlak voor de start van de werkzaamheden. De planning kan namelijk nog veranderen bij slecht weer en is daarom lastig voorspelbaar.

Door de verbranding van brandstoffen als olie, kolen en aardgas ontstaat CO2-uitstoot. Dit zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Daarom willen we de uitstoot van CO2 flink verminderen. Een duurzamere keuze is het gebruik van aardwarmte, maar wat is dit precies? Diep in de ondergrond van onze aarde bevindt zich warm water. Dit warme water kunnen we gebruiken om huizen, kantoren en bedrijven te verwarmen. We pompen het water op, verwarmen er onze huizen mee en na gebruik brengen we het afgekoelde water weer terug in de aarde waar het van nature weer opwarmt. Aardwarmte is dus een constante en duurzame bron van energie. Glastuinbouwers maken hier al veel gebruik van.

Landelijk onderzoek

Om inzicht te krijgen in de landelijke mogelijkheden van aardwarmte heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat opdracht gegeven tot een onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen waar de diepe bodem in Nederland mogelijk geschikt is voor de winning van aardwarmte. Deze gegevens kan de gemeente Alphen aan den Rijn later weer gebruiken voor vervolgstappen. 

Wat merken omwonenden van het onderzoek?

Het onderzoek maakt gebruik van geluidsgolven, die de bodem in worden gebracht. Hierdoor kan in de directe omgeving een doffe plof te horen zijn. Van dichtbij is het ook mogelijk om lichte trillingen te ervaren. De bewoners en bedrijven in de directe omgeving krijgen altijd voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden informatie over wat het onderzoek voor hen betekent. 

Onderzoeksgebied

De onderzoekslijn loopt vanaf Langeraar en Ter Aar richting de Noord/Oostzijde van Alphen aan den Rijn. Hier komt deze rechts van de Ridderbuurt, ter plaatse van Park Zegersloot, de gemeente Alphen aan den Rijn binnen. Vervolgens gaat deze verder in zuidelijke richting over het golfterrein en langs de Coupépolder naar het zuiden richting het Boskoopse sierteeltgebied. Zie de afbeelding.

Kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.