SCAN

Tweede bodemonderzoek aardwarmte

Van eind september tot eind oktober 2020 vindt er in het noordoostelijk deel van de gemeente Alphen aan den Rijn een onderzoek plaats naar de mogelijke winning van aardwarmte.

Half september vond er al een eerste onderzoek in onze gemeente plaats. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden (in een straal van driehonderd vierkante meter) ontvangen thuis een brief van de aannemer die de werkzaamheden gaat verrichten. Zij krijgen deze brief vlak voor de start van de werkzaamheden. De planning kan namelijk nog veranderen bij slecht weer en is daarom lastig voorspelbaar.

Door de verbranding van brandstoffen als olie, kolen en aardgas ontstaat CO2-uitstoot. Dit zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Daarom willen we de uitstoot van CO2 flink verminderen. Een duurzamere keuze is het gebruik van aardwarmte, maar wat is dit precies? Diep in de ondergrond van onze aarde bevindt zich warm water. Dit warme water kunnen we gebruiken om huizen, kantoren en bedrijven te verwarmen. We pompen het water op, verwarmen er onze huizen mee en na gebruik brengen we het afgekoelde water weer terug in de aarde waar het van nature weer opwarmt. Aardwarmte is dus een constante en duurzame bron van energie. Glastuinbouwers maken hier al veel gebruik van.

Landelijk onderzoek

Om inzicht te krijgen in de landelijke mogelijkheden van aardwarmte heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat opdracht gegeven tot een onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen waar de diepe bodem in Nederland mogelijk geschikt is voor de winning van aardwarmte. Deze gegevens kan de gemeente Alphen aan den Rijn later weer gebruiken voor vervolgstappen. 

Wat merken omwonenden van het onderzoek?

Het onderzoek maakt gebruik van geluidsgolven, die de bodem in worden gebracht. Hierdoor kan in de directe omgeving een doffe plof te horen zijn. Van dichtbij is het ook mogelijk om lichte trillingen te ervaren. De bewoners en bedrijven in de directe omgeving krijgen altijd voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden informatie over wat het onderzoek voor hen betekent. 

Onderzoeksgebied

De onderzoekslijn loopt vanaf Langeraar en Ter Aar richting de Noord/Oostzijde van Alphen aan den Rijn. Hier komt deze rechts van de Ridderbuurt, ter plaatse van Park Zegersloot, de gemeente Alphen aan den Rijn binnen. Vervolgens gaat deze verder in zuidelijke richting over het golfterrein en langs de Coupépolder naar het zuiden richting het Boskoopse sierteeltgebied. Zie de afbeelding.

Kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 15:02

Veilig op de weg met goede gladheidbestrijding

Vrijdag 29 oktober rijden de medewerkers van de gladheidbestrijding als voorproef alle strooiroutes binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Zonder zout natuurlijk.

Coronavirus in Alphen vandaag 13:28

Meer en strenger handhaven op coronamaatregelen: “De situatie is zorgelijk”

In heel Nederland zullen veiligheidsregio’s meer en strenger gaan handhaven op de coronamaatregelen. Mensen worden niet langer aangesproken op hun gedrag, maar krijgen gelijk een waarschuwing of een boete. Burgemeester Liesbeth Spies staat achter het besluit. “Diegene die de maatregelen nu nog aan zijn laars lapt, wordt eerder aangepakt.”

Advertorial Blog Overige vandaag 12:37

Een mannen coach helpt jou zijn wie je wil zijn

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen om de vraag waarom ik nu juist mannen coach ben geworden, te beantwoorden. Ten eerste werk ik graag met mannen en steek ik graag met mijn hoofd boven dat maaiveld (lees: de vele coaches) uit. En ten tweede, want er is altijd een diepere laag aanwezig, wil ik het taboe doorbreken dat mannen niet emotioneel mogen zijn.

Calamiteiten vandaag 11:44

Bedreiging op de Klepperman, politie zoekt verdachte

Er is een Burgernet bericht uitgestuurd voor een verdachte situatie aan de Klepperman (2401 GH) in Alphen. De politie is op zoek naar een verdachte en heeft daarvoor een signalement vrijgegeven.

Voor Kinderen vandaag 10:41

Het Alphens Sinterklaas Journaal ook dit jaar op Alphens.nl

Het nieuwe seizoen van Het Alphens Sinterklaas Journaal is ook dit jaar weer te zien via Alphens.nl. Het is dit jaar een bijzondere editie van de bekende kinderserie uit Alphen aan den Rijn, het is namelijk het tiende seizoen!