Eveline Verhoeve

Tweeduizend jaar geschiedenis, tien jaar eenheid

De gemeente Alphen aan den Rijn bestaat in 2024 precies tien jaar. Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude zijn namelijk in 2014 gefuseerd. Onder aanvoering van Nieuw Elan wil de gemeenteraad nu een behoorlijk budget om Alphense organisaties de gelegenheid te geven om dit te vieren.

Een feestje vieren als er iets te vieren valt. Dat is wat de coalitiepartners Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 voor ogen staat. Daarom hebben zij tijdens de gemeenteraadsvergadering van 9 november een motie ingediend om een budget vast te stellen inclusief een 'plan in grote lijnen'. Het gaat om het vieren van het tienjarig bestaan van gemeente Alphen aan den Rijn onder het mom van 'Tweeduizend jaar geschiedenis, tien jaar eenheid'.

Fractievoorzitter van Nieuw Elan, André de Jeu, legt uit waarom de motie is geschreven: "We moeten onze inwoners een hart onder de riem steken en we willen de gemeenschap versterken. Een feestje voor alle mensen die van Alphen aan den Rijn iets moois willen maken." De Jeu verwacht van het college een plan in de maand december, zodat het besproken kan worden in een raadscommissie en het ook écht het hele jaar feest is.

Er wordt gedacht aan vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties, zoals culturele instellingen, Oranjeverenigingen, buurthuizen, zwembaden, theaters, de bibliotheek, Alphen Vitaal, wijkverenigingen en -initiatieven, en vele anderen om iets te organiseren. Ook al geplande bijeenkomsten en activiteiten zouden gekoppeld kunnen worden aan het thema.

De initiatiefnemers willen hiervoor een budget van minimaal 100.000 en maximaal 200.000 euro plus een plan in grote lijnen om de organisaties en inwoners de weg te wijzen. Wethouders Van As (evenementen) en Noordermeer (cultuur & erfgoed) vinden het, gesteund door het hele college, een prima idee en nemen de motie over.

Het is de bedoeling dat het budget voor 75 procent door Alphen Marketing wordt beheerd en dat de rest van het bedrag door de cultuurkoepel wordt ingezet. Ook moet er een eenvoudige aanvraagprocedure komt en moeten budgetten aan initiatiefnemers worden toegekend in samenspraak met organisaties en verenigingen.

Op de foto de Grote Bonte Fusieshow ter gelegenheid van de fusie in 2014


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.