Kroes en Partners
Blog Opinie

U weet waar de dader ligt…

De steeds terugkerende vraag aan klanten is: hebt u het wel goed geregeld? Antwoord: wat? Dan zeg ik: de erfenis!

Veel mensen weten niet of ze iets geregeld hebben en als ze iets hebben geregeld, dan kunnen ze zich herinneren dat bij de geboorte van het eerste kind of het kopen van het eerste huis ze ‘iets’ van een langstlevende testament hebben gemaakt. Anderen, die niks hebben geregeld, denken dat het nu niet meer nodig zou zijn, want het is nou toch in de wet geregeld?! Het lot van het testament is vaak een stoffige doos die pas tevoorschijn komt als er een overledene op ligt.

In beide gevallen frons ik mijn wenkbrauwen. Weet u dat er veel verschillende (langstlevende) testamenten in omloop zijn? Veel van die langstlevende testamenten zijn tikkende tijdbommen! Of ze werken niet goed en beschermen de langstlevende juist helemaal niet tegen aanspraken van de kinderen (of zoals u wilt de schoonkinderen of stiefkinderen) of ze hebben uitermate vervelende fiscale gevolgen.

Oude testamenten hielden ook na de invoering van die wet hun werking. Hoe slecht ook, ze blijven gelden. Niks bescherming langstlevende, niks belastingbesparing! Inmiddels is voor veel mensen de situatie na het maken van het testament gewijzigd en zijn die testamenten meer probleemveroorzakers dan probleemoplossers geworden.

Triest was het recente geval waarbij de man na zijn scheiding twintig jaar geleden expliciet met naam en toenaam zijn kinderen als erfgenaam had benoemd. Hij wilde zo waarschijnlijk duidelijk maken dat zijn ex-echtgenote uit zijn leven, en dus ook testament, moest worden geschrapt.

Na de scheiding had hij de liefde van zijn leven gevonden en was hertrouwd. Of was het oude testament vergeten en/of dachten ze dat als je overlijdt met achterlating van kinderen en echtgenote, dat via de wet dan toch alles naar de langstlevende zou gaan. In ieder geval was de relatie tussen de weduwe en de stiefkinderen zo verslechterd dat de stiefkinderen strikte uitvoering van het testament eisten. En u voelt hem al, de stiefkinderen werden in het gelijk gesteld. De diepbedroefde weduwe in verbijstering en berooid achterlatend. Hoe pijnlijk ook, de ‘dader’ lag inmiddels op het kerkhof.

Hebt u al een testament of niet? Laat u goed informeren. Maak er één of wijzig het bestaande testament. Nou moet je voor het maken van een testament of het aanpassen daarvan wel bij de pinken zijn. Dus zorg wel dat je er op tijd bij bent. Is iemand inmiddels de weg kwijt, bijvoorbeeld ten gevolge van dementie, dan ben ik als notaris uitgepraat.

Dan roept u uiteraard, maar er was dan zeker geen levenstestament? U weet wel, een volmacht waarmee u een hoop leed kunt voorkomen in de gevallen dat je zelf niet meer kunt handelen of met andere woorden wilsonbekwaam bent. Je kunt immers met zo een levenstestament iemand een uitgebreide volmacht geven.

Een levenstestament is mijns inziens dan ook onmisbaar, maar het lost niet alles op. Zo kan/kunnen de gevolmachtigden (meestal partners en/of kinderen) niet namens de volmachtgever een testament maken of schenken op papier.

Toch weer iets om over na te denken. En ook hier geldt, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.