Alphens EV

Uitbreiding kinderboerderij met voedselpark

De kinderboerderij bezoeken om met diertjes te knuffelen, is een achterhaald concept. De moderne versie gaat uit van een combinatie van voedsel, boerderijdieren, natuur en milieu. Daarom is Zegersloot blij met de uitbreiding tot een combinatie van kinderboerderij en voedselpark.

Stichting Alphense Kinderboerderijen ziet in de plannen van gemeente Alphen aan den Rijn een positieve toekomstgerichte modus. "De uitbreiding met een voedselpark past bij waar wij al mee bezig waren", vertelt voorzitter Wim Roest. "Onze kinderboerderijen zijn plekken waar mensen graag komen, maar er moet wel het een en ander gebeuren." Dit laatste geldt speciaal voor Kinderboerderij Zegersloot. Deze boerderij wordt gerenoveerd en uitgebreid met een voedselpark, dat wil zeggen bosbouw, en in een later stadium wellicht met landbouw.

Kinderboerderij Zegersloot heeft als speerpunt nadrukkelijk laten zien hoe het er op een boerenbedrijf aan toe gaat. Daar komt nu een voedselpark of voedselbos bij. Dit is een bostuin op een klein oppervlak, er wordt vooral in de hoogte gewerkt, waarin een extreem aantal eetbare soorten staan. Een voedselbos heeft hier minimaal 0,5 ha aan oppervlak voor nodig.
Omdat de nodige kennis voor aanleg van zo’n voedselpark niet binnen de stichting aanwezig is, wordt door de gemeente een projectleider aangetrokken. Deze heeft als taak om het park of bos aan te leggen en tevens te zorgen dat medewerkers en vrijwilligers daarna zelf voor het onderhoud kunnen zorgen.

Besluit in gemeenteraad
Omdat de functie van Kinderboerderij Zegersloot verandert, moet er niet alleen een projectleider worden aangetrokken, maar moeten de gebouwen ook een upgrade krijgen. Wethouder Gert-Jan Schotanus sprak hier donderdag 8 december over met de politieke fracties.

De gemeenteraad zal tijdens de komende raadsvergadering 50.000 euro ter beschikking stellen en heeft ook een aantal wensen:

  • Kijken naar een mogelijke uitbreiding in oppervlak zodat meer mogelijk is
  • Kijken of een dergelijke combinatie op andere plekken binnen de gemeente mogelijk is
  • De projectleider moet echt kennis overdragen aan de medewerkers
  • Een oplossing zoeken voor het niet mogelijk zijn van kleinschalige detailhandel en horeca, zoals verkoop van potjes jam en nuttigen van koffie of een broodje
  • Nieuw vormgeven van afspraken als kinderboerderij 2.0

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.