Architekten Cie

Uitgangspunten voor woningbouwplannen Euromarkt

Ondanks steun voor het woningbouwplan Euromarkt willen de Alphense politieke partijen op donderdag 16 mei het naadje van de kous weten. Er zijn vooral vragen over de hoogte van de flats, sociale woningen en de eventuele komst van een Young Talent Center, groen, parkeerproblemen en de toegang tot de wijk. En, er is enige verwarring over het totale aantal appartementen.

Wethouder Gerard van As: "Wat we nu vaststellen is de Nota van Uitgangspunten. Hierna moet er nog veel worden gefinetuned en er zijn nog een paar onderzoeken. We zullen alles op elkaar afstemmen. Het hele verhaal moet goed uitgebalanceerd zijn, anders krijgen we achteraf problemen."

Bouwhoogte

De maximale bouwhoogte voor de nieuwe appartementen in het plan Euromarkt is vijftien bouwlagen. Er blijkt echter ook zeventien bouwlagen gepland te zijn. Dit kan omdat er een geringe afwijking mag zijn die in de Nota van Uitgangspunten is opgenomen. De uitdaging zit in de binnenstedelijke ontwikkeling waarbij grote aantallen woningen op relatief kleine locaties moeten worden neergezet om een stad te ‘vullen’.

Sociale woningen

Het plan Euromarkt gaat over de huidige Euromarkt met onder meer Gamma, verschillende woonwinkels en een autowasstraat. Het belendende plan Noorderkeerkring, de voormalige GGZ-locatie, is hierbij aangesloten. Noorderkeerkring wordt door Woonforte ontwikkeld naar 170 sociale woningen. Euromarkt ontwikkelt woningen in verschillende prijsklassen, waaronder sociale huur.

Er wordt ook gestreefd om een Young Talent Center op te nemen met een woon-werk omgeving voor jonge startende ondernemers. Dit is een soort school met niet-zelfstandige onderkomens, een soort hotelkamers.

Groen

Hoewel Euromarkt in combinatie met Noorderkeerkring 770 woningen oplevert, is er toch voldoende ruimte gepland voor groen. Sterker nog: omdat gemeente Alphen aan den Rijn 30 procent vergroening eist worden er iets minder woningen gebouwd dan oorspronkelijk voorzien. Verder ligt het nieuwbouwwijkje pal naast de brede groenstrook langs de Wetering.

Parkeren

Veel politieke partijen denken dat het aantal geplande parkeerplaatsen te weinig is en zij vragen zich af waar er dan geparkeerd wordt. “Er gaan winkels met relatief veel parkeerders weg en de locatie ligt vlakbij het station en het Stadshart.” Daarom denkt de wethouder dat er relatief veel fietsende bewoners zullen komen. De parkeerplaatsen zijn deels gepland op straat en deels onder de woongebouwen. Het plan voldoet overigens gewoon aan de parkeernormen van gemeente Alphen aan den Rijn.

Wijkontsluiting

De Euromarkt heeft drie ontsluitingen en Noorderkeerkring ligt aan een doorgaande weg. Dat zou voldoende moeten zijn, maar er wordt gekeken of dit ook zo is. De wethouder vermoedt dat het wel voldoende is, omdat er weliswaar meer verkeer van omwonenden komt maar veel minder van onder meer Gamma en de wasstraat.

770 woningen

Het totaal aantal appartementen wordt 770. Hiervan zijn 170 woningen die door Woonforte aan de Noorderkeerkring worden gebouwd. Euromarkt zelf levert 600 woningen. Dit waren er oorspronkelijk honderd meer, maar door de verschillende eisen voor onder meer groen en een speelplaats worden het er minder.

Gemeenteraad

De gemeenteraad zal het onderwerp Nota van Uitgangspunten Euromarkt als hamerstuk op de gemeenteraadsagenda plaatsen. Dit betekent dat er niet meer over gesproken wordt. Daarna wordt het plan door de projectontwikkelaar en de gemeente verder ontwikkeld. De raad wordt op de hoogte gehouden door wethouder Van As.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.