Eveline Verhoeve

Uitreiking Archeon Thea Beckman Prijs in Museumpark Archeon

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Zaterdag 17 september vindt de uitreiking plaats. Wethouder Gert-Jan Schotanus zal de prijs overhandigen aan de gelukkige winnaar.

Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. In mei maakte de jury de longlist van dertien genomineerde boeken al bekend, waarop aansluitend de shortlist volgde.

De jury is tot onderstaande keuze gekomen voor de shortlist (op alfabetische volgorde auteur). Studenten van de Willem de Kooning Academie maken bij deze vijf titels korte animatiefilms.

  • Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling - Leopold, augustus 2020
  • Annet Huizing - Het Pungelhuis - Lemniscaat, juli 2020
  • Martine Letterie - Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog - Leopold, maart 2021
  • Christine Linneweer - Altijd vluchten - Kluitman, augustus 2021
  • Jeska Verstegen - Ik zal je bewaren - Querido, maart 2020

Tekst loopt door onder de afbeelding

Shortlist thea beckman prijs 2022.png

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste jongeren leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury en verzorgd tevens een lesbrief over de vijf genomineerde titels. 

Op zaterdag 17 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2022 in Archeon uitgereikt. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt een certificaat en € 1.500 en de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. De Schrijvers van de Ronde Tafel, genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk.

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden: Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Stichting Lezen), Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel (docent Pabo) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.