Eveline Verhoeve

Uitreiking Archeon Thea Beckman Prijs in Museumpark Archeon

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Zaterdag 17 september vindt de uitreiking plaats. Wethouder Gert-Jan Schotanus zal de prijs overhandigen aan de gelukkige winnaar.

Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. In mei maakte de jury de longlist van dertien genomineerde boeken al bekend, waarop aansluitend de shortlist volgde.

De jury is tot onderstaande keuze gekomen voor de shortlist (op alfabetische volgorde auteur). Studenten van de Willem de Kooning Academie maken bij deze vijf titels korte animatiefilms.

  • Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling - Leopold, augustus 2020
  • Annet Huizing - Het Pungelhuis - Lemniscaat, juli 2020
  • Martine Letterie - Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog - Leopold, maart 2021
  • Christine Linneweer - Altijd vluchten - Kluitman, augustus 2021
  • Jeska Verstegen - Ik zal je bewaren - Querido, maart 2020

Tekst loopt door onder de afbeelding

Shortlist thea beckman prijs 2022.png

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste jongeren leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury en verzorgd tevens een lesbrief over de vijf genomineerde titels. 

Op zaterdag 17 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2022 in Archeon uitgereikt. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt een certificaat en € 1.500 en de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. De Schrijvers van de Ronde Tafel, genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk.

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden: Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Stichting Lezen), Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel (docent Pabo) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 18:32

Alphen werkt mee aan landelijk onderzoek naar winkelgedrag

De gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan een grootschalig landelijk onderzoek naar winkelcentra in de maand oktober. Dit gebeurt door straatenquêtes in het Stadshart en door het invullen van vragenlijsten. "We willen graag meer objectieve inzichten in het gebruik van winkelcentra", geeft wethouder Gerard van As als reden.

Overige vandaag 17:04

Kom shoppen op de kinderkledingbeurs 29 september

Vrijdagavond 29 september is er weer een kinderkledingbeurs aan het Lauraplein in Alphen aan den Rijn. Leuke en kwalitatief goede (merk)kleding voor klassieke kledingbeurs-prijzen.

Overige vandaag 14:34

De Sportvrouw en Alphen Vitaal bundelen hun krachten

Al twaalf jaar lang is De Sportvrouw een bekende naam in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met een gevarieerd en toegankelijk aanbod voor vrouwen zorgt deze stichting voor sport- en beweegactiviteiten op maat. Hun voornaamste doel is om meer vrouwen aan het sporten te krijgen, zodat ze actief en gezond blijven. Dit streven heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Om deze missie voort te zetten, slaat De Sportvrouw de handen ineen met Alphen Vitaal.

Advertorial Evenementen vandaag 14:11

Hobby Game Shop in Alphen: Side7 opent eerste fysieke deuren

Tien jaar geleden begon Side7 als een online winkel, maar op 30 september openen ze met trots hun allereerste fysieke winkel in Alphen aan den Rijn. Deze stap markeerde een enerverende evolutie voor het bedrijf, dat zich richt op de wereld van anime, spellen en collectibles.

Advertorial Theater vandaag 13:11

Royal Opera House nieuw seizoen 23 / 24 met buffet

Parkvilla brengt vanaf 15 oktober de eerste voorstelling van het Royal Opera House op het filmdoek. Opnames van live opera en ballet voorstellingen vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voor het eerst biedt Parkvilla na afloop van alle voorstellingen optioneel een steeds wisselend buffet aan.

Wonen en bouwen vandaag 11:52

Nieuwbouwproject ‘Noorderlicht’ zorgt voor dubbele reacties

In 2024 wil Woonforte beginnen met het bouwen van nieuwe woningen in het stationsgebied, tussen het spoor en de Zuidpoolsingel. Het project heet 'Noorderlicht' en is een groot nieuwbouwproject van Woonforte. Bewoners hieromheen zijn niet te spreken over de plannen.