Archieffoto 2022 / Archeon

Uitreiking Thea Beckman Prijs 2023 Museumpark Archeon

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2023 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar.

In het voorjaar maakte de jury de longlist van dertien genomineerde boeken al bekend waarop aansluitend de shortlist volgde. Zaterdag 16 september vindt de uitreiking plaats en wethouder Gert-Jan Schotanus, Gemeente Alphen aan den Rijn, overhandigd de prijs aan de gelukkige winnaar.

De vijf genomineerde titels zijn: 

Els Beerten - De rest van ons leven

Querido, maart 2022

Lida Dijkstra - Schaduw van Toet

Luitingh-Sijthoff, oktober 2021

Jean-Claude van Rijckeghem - Onheilsdochter

Querido, mei 2022

Astrid Sy - Noem geen namen

Luitingh-Sijthoff, april 2021

Anna Woltz - De Tunnel

Querido, mei 2022

Bij deze vijf titels zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam korte films gemaakt.  Tijdens de uitreiking worden de korte films getoond.

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep van 14 jonge lezers uit het gehele land las deze shortlist en maakte daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Op 16 september wordt ook De Jonge Beckman winnaar bekend gemaakt. Emmy Stevens begeleidt deze jonge lezers.

Op zaterdag 16 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2023 als de Jonge Beckman 2023 in Archeon uitgereikt.  De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt een certificaat en € 1.500 en de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering)  Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

De Schrijvers van de Ronde Tafel, genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.