Museumpark Archeon

Uitreiking van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2019

De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnen ieder jaar weer mooie en bijzondere titels. Zaterdag 14 september 2019 wordt de Thea Beckmanprijs 2019 uitgereikt in Archeon.  

In 2019 bekroont de jury werk voor kinderen vanaf 12 jaar. In het voorjaar werd de longlist van 10 titels bekend gemaakt. De jury heeft deze zomer stevig vergaderd en is tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (auteur, titel en uitgeverij):

  • Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes, Luitingh-Sijthoff
  • Luc Hanegreefs, Volle maen, Clavis
  • Martine Letterie, Nooit meer thuis, Leopold
  • Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandsche indiaan, De Vier windstreken
  • Joyce Pool, Het Kompas, Lemniscaat

Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 14 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2019 als de Jonge Beckman 2019 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.  

Uitreiking Thea Beckmanprijs
Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Dit jaar een jubileum, de Thea Beckmanprijs bestaat 15 jaar. De jury kijkt naar historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij.  De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.  

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering)  Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

Uitreiking De Jonge Beckman 
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep jonge lezers in samenwerking met de kinderboekenwinkel Sylvester uit Zoetermeer las mee en maakt hun Jonge Beckman winnaar bekend. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jonge lezers.

Schrijversweekend met speciale activiteiten
Het evenement luidt het schrijversweekend in dat Archeon jaarlijks organiseert in samenwerking met de Schrijvers van de Ronde Tafel. De aangesloten schrijvers zullen aanwezig zijn om onder meer hun boeken tijdens de boekverkoop te signeren en tevens is er een voorleeswedstrijd waar ouders, grootouders aan mee kunnen doen en zij maken kans op de titel “De beste voorlezer van 2019”. De prijs is het boek: “Op Avontuur – Ontdekkingsreis in Archeon” geschreven door de Schrijvers van de Ronde Tafel. www.schrijversvanderondetafel.nl


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.