Alphens EV

Uitvoeringsplan Senioren 75+ goedgekeurd door Raad

In de gemeenteraadsvergadering van 22 november wordt het Uitvoeringsplan Senioren vastgesteld. Daarna kan het plan worden uitgevoerd en is er ook geld beschikbaar. Het thema wonen is nog niet klaar, maar voor de rest krijgt het plan wel de handen op elkaar.

Kees Slingerland van de Cliëntenraad is te spreken over het plan. "Het is heel belangrijk dat  we de menselijke maat en aandacht niet uit het oog verlezen. Er is ook een landelijk programma waarbij wellicht extra geld beschikbaar is. Er is nog wel veel onduidelijk en er moet nog veel worden uitgezocht, maar het moet goed gaan."

De Cliëntenraad is betrokken bij het maken van het uitvoeringsplan en heeft een advies voor de gemeente geformuleerd. Er zijn ook onderdelen die een punt van zorg zijn: "Vrijwilligers zijn vaak zelf ook ouder, dus wie zorgt er voor hen? Een ander punt is het werken met stagiaires. Hoewel het goed is om mensen op te leiden, mag dat niet ten koste gaan van de kwaliteit, professionaliteit en continuïteit. Dit speelt erg bij TOM in de Buurt." De Cliëntenraad vraagt zich ook af of Participe de haar toebedachte taak wel aan kan.

De verschillende fracties in de gemeenteraad zijn eveneens te spreken over het plan. En, ook zij maken zich zorgen over wonen en de vrijwilligers.
Bas Wienbelt (VVD) brak een lans voor het in de eigen buurt blijven wonen: "We moeten bij mensen in hun eigen huis en hun eigen buurt zorgen voor de voorzieningen." Wienbelt wees ook op de wens voor een tweede Driehoorne en op alternatieven zoals groepswonen, samen met jongeren.
José Huls (GroenLinks) wenst dat in de wijken aan het terugdringen van eenzaamheid wordt gewerkt. "Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke maaltijden."  

Prangende vragen
Wethouder Han de Jager is ook blij met het uitvoeringsplan. Hij liep in sneltreinvaart nog een aantal prangende vragen door. "Wonen is duidelijk een discussiepunt. De financiën staan vast en we kunnen voorlopig verder. We proberen bij het ministerie toegezegde extra middelen los te peuteren. Er is voortgang in de wijken. Robotisering en beeldschermzorg gaan echt groot worden, maar we houden wel de menselijke maat en maatwerk."
De Jager deelt de zorg rond TOM en gaat tijdens de evaluatie kijken of TOM de zorg voor senioren van 75+ wel aan kan. De wethouder ziet in dat vrijwillige mantelzorgers een probleem zijn, maar heeft geen pasklare oplossing.

Communicatie
Zodra het Uitvoeringsplan Senioren is goedgekeurd door de gemeenteraad wordt een communicatieplan gemaakt. "We willen veel informatie geven. Niet alleen aan de doelgroep, senioren van 75+, maar ook aan jongere mensen zodat men is voorbereid op later en meer begrip heeft voor de ouderen."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.