Archieffoto

Universiteit Utrecht en Archeon slaan handen ineen en werken aan ambitieus project

Bij Universiteit Utrecht onderzoeken ze de grens van het Romeinse Rijk in Nederland. Beter bekend als de Neder-Germaanse Limes. Onlangs maakte Museumpark Archeon bekend dat zij ook mee zullen doen aan dit ambitieuze project met historisch belang. 

Universiteit Utrecht analyseert niet alleen hoe deze grens in de Oudheid invloed had op migratie en de import van gewassen, maar de onderzoekers kijken ook hoe de grens zichtbaar wordt gemaakt als cultureel erfgoed en in het heden nog steeds invloed heeft op onze manier van denken over grenzen.

Zwammerdamschepen

Archeon zal naast een aantal andere partijen een duit in het zakje doen met artefacten die tot de verbeelding spreken. Het museumpark heeft met de Zwammerdamschepen die momenteel gerestaureerd en gereconstrueerd worden, en over enkele jaren gepresenteerd worden in het Romeins Scheepvaartmuseum, een belangrijke rol in het project. ‘’De schepen hadden een belangrijke transportfunctie en voeren regelmatig langs Albaniana, zoals Alphen aan den Rijn toen heette’’, zegt Wiel van der Mark, hoofd activiteitencommissie van het park.

Wie wel eens in Archeon is geweest, weet dat een wandeling door het park voelt als een excursie door het verleden. Ook Van der Mark onderschrijft dit. ‘’Archeon is natuurlijk de beste plek om in onze tijd de limes te beleven; te kijken, luisteren en proeven van het dagelijkse leven in onze streken. En de invloed die de Romeinen hadden op dit leven te ervaren. Dat zullen we dus ook laten zien in dit mooie project van Universiteit Utrecht.’’

Limes als culturele contactzone

Met archeologische vondsten, technieken en met behulp van citizen science wordt de limes als culturele contactzone in beeld gebracht. Hierdoor kunnen de onderzoekers de grenszone in de Romeinse tijd nog preciezer dan hiervoor mogelijk was achterhalen. Daarnaast staat de receptie van de limes centraal: hoe werden grenzen geconstrueerd? En hoe werden deze ingezet voor de natievorming en het creëren van een nationale en regionale identiteit. Die wij tot de dag van vandaag nog steeds ervaren.

Met dit onderzoek wil Universiteit Utrecht ook het gedrag in deze tijd in relatie tot grenzen beter begrijpen en publieke debatten rondom grenzen en culturele ontmoetingen verrijken, en waar nodig corrigeren met historische kennis. Samen met 21 maatschappelijke partners wil de universiteit het wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maken voor iedereen die daar interesse in heeft. 

Op de foto: de Limesweg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.