Archieffoto

Universiteit Utrecht en Archeon slaan handen ineen en werken aan ambitieus project

Bij Universiteit Utrecht onderzoeken ze de grens van het Romeinse Rijk in Nederland. Beter bekend als de Neder-Germaanse Limes. Onlangs maakte Museumpark Archeon bekend dat zij ook mee zullen doen aan dit ambitieuze project met historisch belang. 

Universiteit Utrecht analyseert niet alleen hoe deze grens in de Oudheid invloed had op migratie en de import van gewassen, maar de onderzoekers kijken ook hoe de grens zichtbaar wordt gemaakt als cultureel erfgoed en in het heden nog steeds invloed heeft op onze manier van denken over grenzen.

Zwammerdamschepen

Archeon zal naast een aantal andere partijen een duit in het zakje doen met artefacten die tot de verbeelding spreken. Het museumpark heeft met de Zwammerdamschepen die momenteel gerestaureerd en gereconstrueerd worden, en over enkele jaren gepresenteerd worden in het Romeins Scheepvaartmuseum, een belangrijke rol in het project. ‘’De schepen hadden een belangrijke transportfunctie en voeren regelmatig langs Albaniana, zoals Alphen aan den Rijn toen heette’’, zegt Wiel van der Mark, hoofd activiteitencommissie van het park.

Wie wel eens in Archeon is geweest, weet dat een wandeling door het park voelt als een excursie door het verleden. Ook Van der Mark onderschrijft dit. ‘’Archeon is natuurlijk de beste plek om in onze tijd de limes te beleven; te kijken, luisteren en proeven van het dagelijkse leven in onze streken. En de invloed die de Romeinen hadden op dit leven te ervaren. Dat zullen we dus ook laten zien in dit mooie project van Universiteit Utrecht.’’

Limes als culturele contactzone

Met archeologische vondsten, technieken en met behulp van citizen science wordt de limes als culturele contactzone in beeld gebracht. Hierdoor kunnen de onderzoekers de grenszone in de Romeinse tijd nog preciezer dan hiervoor mogelijk was achterhalen. Daarnaast staat de receptie van de limes centraal: hoe werden grenzen geconstrueerd? En hoe werden deze ingezet voor de natievorming en het creëren van een nationale en regionale identiteit. Die wij tot de dag van vandaag nog steeds ervaren.

Met dit onderzoek wil Universiteit Utrecht ook het gedrag in deze tijd in relatie tot grenzen beter begrijpen en publieke debatten rondom grenzen en culturele ontmoetingen verrijken, en waar nodig corrigeren met historische kennis. Samen met 21 maatschappelijke partners wil de universiteit het wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maken voor iedereen die daar interesse in heeft. 

Op de foto: de Limesweg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.