Archieffoto

Vaccinaties in Oudshoornse kerk onder begeleiding van orgelmuziek

Het vaccinatieproces kan op veel plekken nog wat sneller. Bij huisartsenpraktijk Lupine hadden ze hier wat op bedacht. Zij hadden niet genoeg ruimte om veel mensen achter elkaar te vaccineren. En dus vroegen zij de Oudshoornse kerk om een helpende hand.

Zo’n vierhonderd Alphenaren worden de komende tijd gevaccineerd in de bijna vierhonderd jaar oude kerk. Het idee ontstond uit nood. Maartje Hesseling, praktijkmanager bij Lupine, vond de Oudshoornse kerk een uitermate geschikte locatie voor het toedienen van de vaccins. ‘’Het was een snel en spontaan idee. Ten eerste moeten we mensen na het vaccineren, vijftien minuten monitoren en moeten mensen afstand kunnen houden. Ook is er een goede ventilatie nodig. Dat lukte helaas niet in de huisartsenpraktijk.’’  

Maatschappelijke waarde

Hesseling, die ook nog in het secretariaat van de kerk werkzaam is, klopte bij het huis van god aan voor hulp. ‘’Na wat overleg vond de kerk het een goed idee. Zij vinden het belangrijk om zich maatschappelijk in te zetten voor deze zaak.’’ In de kerk kan de patiëntengroep van huisartsenpraktijk Lupine terecht. “Mooi dat we als kerk ook in deze coronatijd maatschappelijk van waarde kunnen zijn voor de samenleving. En al die mensen? Zien ook eens een mooie kerk vanbinnen. En zullen ook kunnen genieten van ons mooie orgel’’, aldus het kerkbestuur.

Vaccinatieproces 

De laatste tijd is er nogal wat tumult om het vaccin AstraZeneca. En dat is onnodig volgens Hesseling. ‘’Ik vind het jammer dat er zoveel gedoe om het AstraZeneca vaccin is. De kans is 1 op 1040 dat je overlijdt aan het coronavirus. En de kans op trombose 1 op 80.000. In Engeland zijn er 21 miljoen mee gevaccineerd, daarvan kregen dertig mensen trombose. We zijn afhankelijk van de toestroom die we krijgen. Dat is lastig omdat het door de EU is geregeld. Als het aan de huisartsen lag was iedereen al gevaccineerd.’’ 

Muziek

Op de locatie zelf was er niet heel veel te merken van alle ophef rondom het AstraZeneca-vaccin. Er hing een ontspannen sfeer in de kerk. Mensen konden namelijk tijdens de prik en het wachten genieten van orgelmuziek. Hesseling haar partner is namelijk orgelspeler. ‘’We hebben ontiegelijk veel positieve reacties gekregen. Mensen willen zelfs blijven zitten om van de muziek te genieten.’’ 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.