Josh Walet

Vaccineren in Alphen gaat maandagochtend van start

Het duurde een maand langer dan in eerste instantie verwacht, maar maandagochtend 1 maart is dan toch het moment daar dat de vaccinatielocatie in Tennis & Squashcentrum Nieuwe Sloot opengaat. Hier lees je alles wat je moet weten over het vaccineren in Alphen.

In eerste instantie zou GGD Hollands Midden de vaccinatielocatie in Alphen openen op 1 februari, maar in verband met een aangepaste levering van de vaccins werd de verwachte startdatum opgeschoven naar 1 maart.

Half februari maakte GGD Hollands Midden bekend dat de vaccinatielocatie in Alphen definitief op 1 maart open zou gaan, wat alsnog eerder was dan verwacht. Het was namelijk niet zeker of er op tijd een voorraad vaccins geleverd kon worden, maar dat bleek toch wel het geval. “De voorraad landelijke vaccins wordt versneld ingezet”, zo liet GGD Hollands Midden weten.

Faciliteiten

In overleg met de gemeente is Tennis & Squashcentrum Nieuwe Sloot afgelopen januari gekozen als vaccinatielocatie, dit vanwege de betere toegankelijkheid van de locatie. Door een gelijkvloerse toegang en de bereikbaarheid met zowel auto als openbaar vervoer, is deze locatie voor alle doelgroepen geschikt. Zo is het toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen. Daarnaast zijn er ook rolstoelen aanwezig voor mindervaliden en is er een toilet die ook geschikt is voor mindervaliden.

De hal is ingericht met diverse faciliteiten zoals cabines, meubilair, bebording, planten, vloer, banners, kantineruimte, koffie, thee, etcetera. Ook is de EHBO ter plaatse, evenals beveiliging. Er is routing aangebracht om alles in goede banen te begeleiden en er wordt gebruik gemaakt van verkeersregelaars.

Voor de opslag van de vaccins staat er een speciale koelkast. “Het vaccin wordt 's nachts naar Alphen gebracht en daar in de koelkast gezet. We moeten die voorraad dan binnen drie dagen opprikken. Als de voorraad er bijna doorheen is krijgen we nieuwe voorraad geleverd”, laat woordvoerder Carin Boon weten.

Voor wie?

Omdat er in Nederland een tekort is aan vaccins, kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom heeft het kabinet een volgorde gemaakt wie wanneer gevaccineerd wordt. De actuele volgorde vind je hier. In Alphen wordt maandag 1 maart gestart het met vaccineren van 80+’ers. Zij kunnen zeven dagen per week terecht bij de vaccinatielocatie.

Priklijnen

In totaal zijn er straks twaalf priklijnen beschikbaar bij Nieuwe Sloot, waar op het hoogtepunt zo’n 3.000 mensen per dag kunnen worden gevaccineerd. In verband met de beschikbaarheid van de vaccins zal deze capaciteit naar verwachting echter niet volledig benut kunnen worden. Dit is op alle vaccinatielocaties in ons land het geval.

Alleen op afspraak

Als je aan de beurt bent om gevaccineerd te worden, ontvang je een uitnodiging per post. In de brief staat vervolgens aangegeven hoe je een afspraak kunt maken. Om er zeker van te zijn dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn, wordt iedereen met een afspraak gecontroleerd. Op locatie moet je jouw ID-bewijs laten zien en jouw uitnodigingsbrief overhandigen. Het heeft dus geen zin om te bellen als je nog geen uitnodiging heeft ontvangen.

Afspraak van 20 minuten

Een afspraak om je te laten vaccineren duurt 20 minuten. In die 20 minuten leest de GGD jouw gezondheidsverklaring, handelen ze de registratie af, dienen ze het vaccin toe en houden ze je nog 15 minuten in de gaten. “Dit doen we omdat niet iedereen goed tegen prikken kan en het heel zelden voorkomt dat iemand allergisch is. Wij willen er zeker van zijn dat iedereen zich goed voelt als ze bij ons de deur uitlopen.” Na de vaccinatie krijg je een registratiekaart mee met informatie over het vaccin dat je gekregen hebt. Deze kaart kun je bij een tweede vaccinatie opnieuw gebruiken.

Voor mensen van 85 jaar of ouder wordt iets langer de tijd genomen bij het vaccineren. De GGD vraagt deze ouderen namelijk om 30 minuten te blijven zitten na de vaccinatie in plaats van 15 minuten. “Dit doen wij uit voorzorg”, aldus GGD Hollands Midden. Het is toegestaan om één mantelzorger/begeleider mee te nemen naar de vaccinatieafspraak.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.