Ingezonden

Van afval tot kunstwerk: schone straten maken kunst

Afval transformeren tot een kunstwerk? Statushouders, de Schone Buurt Coaches, de maatschappelijk werkers van Kwadraad en de sportcoach van de Sportief Besteed Groep gaan regelmatig met elkaar de straat op om afval te verzamelen, te recyclen en om te toveren tot kunstwerken.

Voorafgaand krijgen de statushouders een presentatie van IVN Natuureducatie over natuur en afval scheiden. Het zwerfafval dat verzameld wordt kunnen de deelnemers gebruiken om hun creatieve kant te laten zien. Schoon afvalmateriaal zal gebruikt worden om kunstwerken van te maken. “Op deze manier krijgen zij een beeld bij wat recyclen kan betekenen. Naast een leerzame en nuttige bijeenkomst is het ook heel gezellig en ontstaan er leuke en speelse kunstwerken”, aldus Kwadraad.

Tekst loopt door onder de foto.

afvalkunst 2.jpg

Ervaren wat participatie is

Afval omtoveren tot kunstwerk heeft alles te maken met participatie. “Onderdeel van het inburgeringstraject is een Participatie Verklaringstraject (PVT), waarin statushouders meer leren over de normen, waarden en gebruiken in Nederland. In één van deze bijeenkomsten spreken wij over de Nederlandse kernwaarde: participatie. Hier besteden wij veel aandacht aan het belang van vrijwilligerswerk. Wij vertellen de deelnemers dat vrijwilligerswerk belangrijk is voor de maatschappij en dat je er zelf ook veel voldoening en ervaring voor terugkrijgt.”

Dat blijft niet alleen bij theorie, maar participatie wordt ook in de praktijk gebracht. “We laten de deelnemers ervaren wat participatie is door samen aan de slag te gaan met vrijwilligerswerk. Eén voorbeeld van vrijwilligerswerk is het thema ‘Van afval tot kunstwerk’. In deze bijeenkomst wordt gesproken over natuur en afval scheiden. Hoe gaan wij met de natuur om? Hoe gaan we met onze leefomgeving om? Van het ‘schone’ afval worden kunstwerken gemaakt.”

De kunstwerken worden tentoongesteld in de vitrinekasten van de Bibliotheek Rijn en Venen en zijn nog te zien tot eind mei 2022.

afvalkunst 3.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.