Ingezonden

Van afval tot kunstwerk: schone straten maken kunst

Afval transformeren tot een kunstwerk? Statushouders, de Schone Buurt Coaches, de maatschappelijk werkers van Kwadraad en de sportcoach van de Sportief Besteed Groep gaan regelmatig met elkaar de straat op om afval te verzamelen, te recyclen en om te toveren tot kunstwerken.

Voorafgaand krijgen de statushouders een presentatie van IVN Natuureducatie over natuur en afval scheiden. Het zwerfafval dat verzameld wordt kunnen de deelnemers gebruiken om hun creatieve kant te laten zien. Schoon afvalmateriaal zal gebruikt worden om kunstwerken van te maken. “Op deze manier krijgen zij een beeld bij wat recyclen kan betekenen. Naast een leerzame en nuttige bijeenkomst is het ook heel gezellig en ontstaan er leuke en speelse kunstwerken”, aldus Kwadraad.

Tekst loopt door onder de foto.

afvalkunst 2.jpg

Ervaren wat participatie is

Afval omtoveren tot kunstwerk heeft alles te maken met participatie. “Onderdeel van het inburgeringstraject is een Participatie Verklaringstraject (PVT), waarin statushouders meer leren over de normen, waarden en gebruiken in Nederland. In één van deze bijeenkomsten spreken wij over de Nederlandse kernwaarde: participatie. Hier besteden wij veel aandacht aan het belang van vrijwilligerswerk. Wij vertellen de deelnemers dat vrijwilligerswerk belangrijk is voor de maatschappij en dat je er zelf ook veel voldoening en ervaring voor terugkrijgt.”

Dat blijft niet alleen bij theorie, maar participatie wordt ook in de praktijk gebracht. “We laten de deelnemers ervaren wat participatie is door samen aan de slag te gaan met vrijwilligerswerk. Eén voorbeeld van vrijwilligerswerk is het thema ‘Van afval tot kunstwerk’. In deze bijeenkomst wordt gesproken over natuur en afval scheiden. Hoe gaan wij met de natuur om? Hoe gaan we met onze leefomgeving om? Van het ‘schone’ afval worden kunstwerken gemaakt.”

De kunstwerken worden tentoongesteld in de vitrinekasten van de Bibliotheek Rijn en Venen en zijn nog te zien tot eind mei 2022.

afvalkunst 3.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.