Van As: 'Sociale huur is dweilen met de kraan open'

Er zijn veel factoren waardoor er een tekort is aan sociale huurwoningen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat meldt wethouder Gerard van As. In het kort: "We hebben een enorme opgave van de Rijksoverheid gekregen én we mogen niet genoeg woningen bouwen."

Het totaal aantal jaarlijks te bouwen woningen is voor de hele gemeente zevenhonderd. Volgens Van As moeten er tweeduizend per jaar worden gebouwd om de voorraad in balans te krijgen. Het tekort loopt steeds verder op en dat is te wijten aan een aantal factoren.

Om mee te beginnen is er gewoon een achterstand in het aantal noodzakelijke woningen voor de eigen behoefte. Omdat de gemeente te weinig woningen mag bouwen, loopt de achterstand op. Daarnaast is er een grotere wettelijke verplichting om verschillende doelgroepen een sociale huurwoning te bieden. Last but not least zijn er onvoldoende locaties om te bouwen.

Doelgroepen
Wethouder Van As is duidelijk: "De sociale huur is dweilen met de kraan open. Er zijn veel doelgroepen die wij een woning moeten geven. Bijvoorbeeld mensen die voorheen in een GGZ-instelling werden gehuisvest, wonen nu gewoon in een woonwijk. Hetzelfde geldt voor senioren. Er zijn geen bejaardenhuizen meer. Ook immigranten zijn zo’n doelgroep."
De tendens is dat er steeds meer eenpersoons huishoudens zijn én dat er steeds meer jonge gezinnen de grote steden verlaten en een huis met een tuintje zoeken in een kleinere stad of een dorp.

Doorstroming
Een vervelende uitdaging is dat er nauwelijks doorstroming is op de woningmarkt. "Huurwoningen in het middensegment zijn er niet en ook goedkope koopwoningen zijn er niet", aldus een gefrustreerde Van As. "Wij worstelen met deze problemen!"

Daarnaast is meer regelen geen optie. Er is een wettelijke verplichting om 25 procent van de totale nieuwbouw aan sociale huurwoningen toe te wijzen. Daar houdt Alphen aan den Rijn zich aan. Ook worden sociale huurwoningen op in principe dure locaties gebouwd, zoals in het stadscentrum aan de Lage Zijde.

Verordening
In de regio Holland Rijnland is een gezamenlijke huisvestingsverordening. Dat betekent onder meer dat mensen uit de hele regio ook in de hele regio een woning kunnen krijgen. Met een eigen lokale verordening schiet Alphen aan den Rijn echter niets op, de wettelijke regels blijven hetzelfde. "Zolang er schaarste is, blijft het schuiven."

De huisvestingsverordening is donderdag 10 januari in een commissievergadering besproken. Over een brief met op- en aanmerkingen wordt door de gemeenteraad op 31 januari besloten.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 15:12

‘State of the art’ woonplezier in de Kloostertuinen

In Alphen aan den Rijn is het mooi, rustig en centraal wonen. Dat kan bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk Burggooi, waar binnenkort het project Kloostertuinen fase 3 verrijst. Alle woningen krijgen hier een warmtepomp en zijn volledig gasloos.  

Politiek vandaag 14:52

Nieuw Elan viert 10-jarig bestaan

Maandag 23 september bestaat Nieuw Elan 10 jaar. Met de politiek ervaren Gerard van As als kartrekker, werd in 2009 een lokale politiek partij opgericht. Een decennium later is de partij de grootste in Alphense gemeenteraad en heeft zij 2 wethouders in het college. 

Evenementen vandaag 13:01

Line up Das Winterfest & Winterlake bekend

Alphen krijgt een nieuw festival. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 vindt Das Winterfest & Winterlake plaats op evenemententerrein De Bijlen. Vandaag is de line up bekend gemaakt!  

Horeca vandaag 12:03

Officiële opening Knøss

Sinds 5 juli is er op de Van Mandersloostraat een nieuw restaurant geopend: Knøss. Vandaag op 21 september om 10:00 uur verzorgde niemand minder dan burgemeester Liesbeth Spies de officiële opening van het Scandinavische restaurant.