Josh Walet

Van kantoorpanden naar woningen: wat is mogelijk?

Leegstaande kantoorpanden: ook in Alphen komen ze voor. Om te onderzoeken of deze getransformeerd kunnen worden naar woningen is een quickscan uitgevoerd.

De quickscan werd uitgevoerd vanwege zowel de motie ‘mogelijkheden voor binnenstedelijke woningbouw’, als het Initiatiefvoorstel ‘Tijdelijke woningbouw van tiny houses voor starters of alleenstaanden’. Ook sluit dit aan bij ambities uit de Woonvisie 2021-2025.

“Voor de quickscan is een offertetraject opgestart met een uitvraag richting verschillende (bedrijfs)makelaars om inzicht te krijgen in de toekomstwaarde van een aantal leegstaande kantoren”, begint het college. “Naast de inbreng op basis van eigen kennis is de bedrijfsmakelaar gevraagd te kijken naar een lijst met leegstaande kantoorpanden op locaties waar transformatie mogelijk is.”

Bestchikbaarheid en geschiktheid

Er zijn 21 locaties onderzocht op beschikbaarheid en geschiktheid voor transformatie naar wonen. Uit het onderzoek is gebleken dat enkele kantoorpanden geschikt zijn, gelegen aan de Europalaan (euromarkt), Henry Dunantweg, Raoul Wallenbergplein, Concertweg en Lemelerberg. Deze zullen nader onderzocht worden op haalbaarheid.

“Voor transformatie naar wonen op bovenstaande locaties moet sprake zijn van een goede woon- en leefomgeving. Naast het transformeren van kantoorvastgoed op gebouwniveau, zijn investeringen nodig in ontwikkeling van het gebied om een aantrekkelijke leefomgeving te creëren. Met name de Henry Dunantweg biedt veel potenties voor een grotere gebiedsontwikkeling”, aldus het college.

Van de (toekomstige) leegstaande kantoorpanden binnen de gemeente Alphen aan den Rijn zijn de meeste locaties niet geschikt voor transformatie naar wonen. “De belangrijkste redenen hiervoor zijn: ligging op een bedrijventerrein die we niet willen transformeren, te beperkte omvang of dat locaties al in transformatie zijn.” De haalbaarheid van de kansrijke locaties voor transformatie naar wonen wordt verder in kaar gebracht; deze locaties worden opgenomen in een breder onderzoek naar locaties voor tijdelijke woningbouw.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:49

Werkzaamheden Prins Bernhardlaan en Julianabrug starten morgen

Morgen beginnen de werkzaamheden aan de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf 24 juni tot 23 augustus zal de kruising afgesloten zijn, vanwege de aanleg van een grote rioolbuis voor de afvoer van hemelwater. Hierdoor is de Julianabrug tijdelijk niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.