Alphens.nl

Van klinkers naar beplanting: vergroening Stadhuisplein is afgerond

Het duurde iets langer dan gepland, maar inmiddels zijn de vergroeningswerkzaamheden op het Stadhuisplein in Alphen aan den Rijn afgerond. Een grote hoeveelheid klinkers is definitief ingeruild voor grote groenvakken met bomen en planten.

Toenemende luchtvervuiling, hittestress en droogte zorgt ervoor dat Alphen aan den Rijn steeds meer onder druk komt te staan. Er zit maar één ding op: het tij moet keren. Ook het Alphense stadshart moet groener worden en duurzamer worden ingericht.

Om de stad aantrekkelijker en duurzamer te maken, wil Alphen aan den Rijn meer groene plekken, daken en muren in de stad creëren. Denk hierbij aan publieke tuinen en bloemstroken langs de kant van de weg. Op de planning staat bijvoorbeeld ook om een bloemenstrook langs de Van Mandersloostraat en de Aarkade te realiseren.

Groen(er) Stadhuisplein

Wat inmiddels al is afgerond aan vergroeningswerkzaamheden, is het Stadhuisplein. Dat is nu aanzienlijk groener dan voorheen. De werkzaamheden hiervoor startten afgelopen mei. Alphenaren fietsen en lopen daar nu tussen de groenvakken gevuld met bomen en lage planten. Tegelijkertijd is het Stadhuisplein ook toegankelijker gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking en zijn de bushaltes geïntegreerd in de groenvakken.

Vervuilde grond

Helemaal soepel verliepen de vergroeningswerkzaamheden niet. Vanwege de vondst van schadelijke stoffen liep het project namelijk een paar maanden vertraging op. In de bodem werden schadelijke PAK-stoffen (organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding, red.) aangetroffen, evenals minerale oliën en metalen. Dit werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden, waarbij twee medewerkers onwel werden. De werkzaamheden werden hierop tijdelijk stilgelegd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken gisteren 16:59

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Film gisteren 15:07

Film Onder het Maaiveld junior tijdens Bodemdierendagen

Tijdens de Bodemdierendagen Van 22 september tot en met 8 oktober is de film Onder het Maaiveld junior te zien bij Parkvilla op 1, 4 en 8 oktober. Minibeestjes op groot scherm. Een film voor kinderen van 7 tot 14 jaar met prachtige ondergrondse beelden van bodemdieren en een mooi verhaal over de relatie tussen boven- en ondergrondse diversiteit.

Blog Sport gisteren 13:15

Gunstige bekerloting Alphense clubs

De loting voor de eerste knock-out ronde van het bekertoernooi heeft voor de drie overgebleven Alphense clubs goed uitgepakt.

Overige gisteren 10:07

Opening High Side Burgers groot succes na emotionele dagen

Enkele dagen voor de officiële opening van het nieuwe restaurant van Paulos Dimitropoulos (28) in Alphen aan den Rijn ontstond er een tragische gebeurtenis. Het familierestaurant van van zijn vader, genaamd Olympia, werd op woensdag 20 september getroffen door een verwoestende brand. Het nieuws van deze ramp had een diepgaande impact op Paulos en zijn familie, maar ondanks de ontmoedigende situatie besloot hij vastberaden om de deuren van zijn nieuwe onderneming te openen.