Alphens.nl

Van klinkers naar beplanting: vergroening Stadhuisplein is afgerond

Het duurde iets langer dan gepland, maar inmiddels zijn de vergroeningswerkzaamheden op het Stadhuisplein in Alphen aan den Rijn afgerond. Een grote hoeveelheid klinkers is definitief ingeruild voor grote groenvakken met bomen en planten.

Toenemende luchtvervuiling, hittestress en droogte zorgt ervoor dat Alphen aan den Rijn steeds meer onder druk komt te staan. Er zit maar één ding op: het tij moet keren. Ook het Alphense stadshart moet groener worden en duurzamer worden ingericht.

Om de stad aantrekkelijker en duurzamer te maken, wil Alphen aan den Rijn meer groene plekken, daken en muren in de stad creëren. Denk hierbij aan publieke tuinen en bloemstroken langs de kant van de weg. Op de planning staat bijvoorbeeld ook om een bloemenstrook langs de Van Mandersloostraat en de Aarkade te realiseren.

Groen(er) Stadhuisplein

Wat inmiddels al is afgerond aan vergroeningswerkzaamheden, is het Stadhuisplein. Dat is nu aanzienlijk groener dan voorheen. De werkzaamheden hiervoor startten afgelopen mei. Alphenaren fietsen en lopen daar nu tussen de groenvakken gevuld met bomen en lage planten. Tegelijkertijd is het Stadhuisplein ook toegankelijker gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking en zijn de bushaltes geïntegreerd in de groenvakken.

Vervuilde grond

Helemaal soepel verliepen de vergroeningswerkzaamheden niet. Vanwege de vondst van schadelijke stoffen liep het project namelijk een paar maanden vertraging op. In de bodem werden schadelijke PAK-stoffen (organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding, red.) aangetroffen, evenals minerale oliën en metalen. Dit werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden, waarbij twee medewerkers onwel werden. De werkzaamheden werden hierop tijdelijk stilgelegd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.