Alphens.nl

Van klinkers naar beplanting: vergroening Stadhuisplein is afgerond

Het duurde iets langer dan gepland, maar inmiddels zijn de vergroeningswerkzaamheden op het Stadhuisplein in Alphen aan den Rijn afgerond. Een grote hoeveelheid klinkers is definitief ingeruild voor grote groenvakken met bomen en planten.

Toenemende luchtvervuiling, hittestress en droogte zorgt ervoor dat Alphen aan den Rijn steeds meer onder druk komt te staan. Er zit maar één ding op: het tij moet keren. Ook het Alphense stadshart moet groener worden en duurzamer worden ingericht.

Om de stad aantrekkelijker en duurzamer te maken, wil Alphen aan den Rijn meer groene plekken, daken en muren in de stad creëren. Denk hierbij aan publieke tuinen en bloemstroken langs de kant van de weg. Op de planning staat bijvoorbeeld ook om een bloemenstrook langs de Van Mandersloostraat en de Aarkade te realiseren.

Groen(er) Stadhuisplein

Wat inmiddels al is afgerond aan vergroeningswerkzaamheden, is het Stadhuisplein. Dat is nu aanzienlijk groener dan voorheen. De werkzaamheden hiervoor startten afgelopen mei. Alphenaren fietsen en lopen daar nu tussen de groenvakken gevuld met bomen en lage planten. Tegelijkertijd is het Stadhuisplein ook toegankelijker gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking en zijn de bushaltes geïntegreerd in de groenvakken.

Vervuilde grond

Helemaal soepel verliepen de vergroeningswerkzaamheden niet. Vanwege de vondst van schadelijke stoffen liep het project namelijk een paar maanden vertraging op. In de bodem werden schadelijke PAK-stoffen (organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding, red.) aangetroffen, evenals minerale oliën en metalen. Dit werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden, waarbij twee medewerkers onwel werden. De werkzaamheden werden hierop tijdelijk stilgelegd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.

Advertorial Film gisteren 17:22

De Kleuterbios is terug!

Op zaterdag 18 mei keert Het Muizenhuis - Sam & Julia terug in de Kleuterbios! Dit is een compilatie van acht afleveringen, waarvan zes afleveringen nooit eerder vertoond zijn. Hierin beleven de muizen Sam en Julia de spannendste avonturen en ontdekken ze verborgen mysteries. 

Sport gisteren 16:01

Sem Spruit pakt zes keer NK Goud en twee keer zilver

Afgelopen winter was voor Sem Spruit een mooie periode op het ijs en vloog hij naar Zuid-Korea voor de Jeugd Olympische Spelen. Daar wist hij samen met supertalent Angel Daleman (Leiderdorp) brons te pakken op de relay. Een moment om nooit meer te vergeten. Onlangs is Sem verkozen tot Alphens Sporttalent en kreeg hij aan het eind van het schaatsseizoen een onderscheiding van de KNSB, District Sassenheim. Hem viel de onderscheiding ten deel “Drager van de Bronzen Schaatser”, voor zijn mooie prestaties van het seizoen.