Archieffoto

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Wie is Helemaal Top?

Helemaal Top is dé maatwerk feestact uit Zuid-Holland en bestaat uit drie zangers: P.J., Toine en Peter. Alle drie de zangers hebben een eigen ‘dagberoep’, maar dat staat hun aspiraties in het nachtleven geen seconde in de weg: “We willen gewoon feest maken!”, vertelt Toine. “Het is de tofste hobby die je kunt hebben.”

Helemaal Top begon als eenmalige act, maar daar is het niet bij gebleven. Na het bijwonen van een feestje op, toen nog, Koninginnedag, besloten de mannen dat zij het nog veel toffer konden maken. “We wilden van iets leuks, iets veel leukers maken. Maar nog voordat we aan de volgende Koninginnedag konden beginnen, meldden de eerste kroegbazen zich al. Of we niet ook een keer daar op wilden treden. Natuurlijk wilden we dat wel!”

Pas zes jaar later kwamen ze écht toe aan hun eerste optreden op, inmiddels, Koningsdag. “We hadden toen wel al veel meer ervaring, met alle optredens die we achter de rug hadden.”

De top van de piramide: check!

De mannen van Helemaal Top stonden in 2017 voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer. Zij traden toen samen met de Jostiband op. “Er stonden wel 10.000 tot 15.000 mensen! Toen voelde ik de spanning wel”, herinnert Toine zich. “Ik had niet vaak meer spanning, maar het voelde bijna als een examen. Gelukkig was die spanning binnen tien seconden alweer gezakt. Ik zei tegen mezelf: leuk dat ze je dit gunnen, maar nu mag je ze niet in de steek laten.” Lachend voegt hij toe: “Tot op de dag van vandaag ken ik de hele setlist van die show uit mijn hoofd.”

Dat Toine die spanning voelde, is niet vreemd: “Als jongen uit Zwammerdam was het Zomerspektakel écht de top van alle regionale festivals. De top van de piramide! Dat daar een vinkje achter kon, voelde bijzonder eervol.”

Afsluiten en afbreken

Dit jaar speelt Helemaal Top weer op het Zomerspektakel. Niet op zaterdagavond, maar op zondagavond. “Als je als allerlaatste mag optreden, is dat echt heel gaaf. Het betekent dat je drie geweldige dagen af mag sluiten en de hele tent kan afbreken”, glundert Toine. “Grotendeels figuurlijk, dan.”

Voor de mannen van Helemaal Top is het een thuiswedstrijd, dit optreden. Toine kan gewoon op de fiets naar het terrein komen, legt hij uit. “Dat is er zo gaaf aan: het is gezellig en je hele familie kan mee. Zo’n thuiswedstrijd spelen geeft wel extra druk. Je wil het toch een beetje extra goed doen en het hele veld meekrijgen in de sfeer. Maar als dat lukt? Ja, daar kan je wel een weekje op teren.”

De voorbereiding

Ieder jaar geeft Helemaal Top een Kerstshow. Die show geldt als voorbereiding op het hele jaar. “Dan maken we tien tot vijftien nieuwe medleys, bepalen we hoe de show eruit komt te zien en laten we weer nieuwe pakken maken.” Toch kan niet alles al vóór de Kerst worden vastgelegd. “We spelen ontzettend in op het publiek. Elk optreden is een nieuwe zoektocht naar de balans tussen de populaire nummers die mensen willen horen en de vernieuwing die de show eigen maakt. Bovendien houden we rekening met de grootte van het publiek, de leeftijden van de aanwezigen en de weersverwachting. Dat maakt dat de setlist vaak pas één uur van tevoren definitief wordt bepaald.”

Wat we dit jaar mogen verwachten van de mannen? Dat blijft nog een grote verrassing. “Het kan nog alle kanten op!”, laat Toine weten. Benieuwd naar wat Helemaal Top gaat neerzetten? Op zondag 4 juni vindt het Zomerspektakel aan het Meer plaats aan de Zegerplas. Toegang tot het terrein is die dag gratis.  

Wil jij de artiesten op vrijdagavond 2 juni in actie zien, maar heb je nog geen tickets gekocht? Voorkom dat je misgrijpt! Inmiddels is 80% van de tickets verkocht.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.