Pexels

Vanaf 1 december gaat de mondkapjesplicht in

Winkels, benzinestations, restaurants, theaters, kappers en scholen. Het is een greep uit de locaties waar het vanaf morgen, dinsdag 1 december, verplicht is om een mondkapje te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95.

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf morgen wordt dat uitgebreid. De mondkapjesplicht geldt dan voor alle publieke binnenruimtes. Dat het verplicht dragen van een mondkapje op dergelijke locaties verplicht zou worden, werd eerder al aangekondigd tijdens een persconferentie. Toen moest het alleen juridisch nog geregeld worden. Nu dat gelukt is, zal de mondkapjesplicht op 1 december ingaan. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Geen faceshield als mondkapje

Het is de bedoeling dat je niet-medische mondkapjes draagt die de neus en mond volledig bedekken. “Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana”, aldus de Rijksoverheid.

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Denk hierbij aan winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Het gaat alleen om het dragen van een mondkapje wanneer je je verplaatst, bijvoorbeeld wanneer je naar het toilet moet. Als je aan tafel of in de zaal plaats hebt genomen, mag het mondkapje af. Als horecagelegenheden weer open mogen, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je met je mondkapje op een maaltijd moet nuttigen.

Een uitzondering geldt voor gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Daar is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. De middelbare scholen in Alphen hadden na de herfstvakantie al in de schoolregels gezet dat een mondkapje verplicht is wanneer leerlingen, leraren en ander personeel zich door het gebouw heen bewegen.

Wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft tijdens de les, mag het mondkapje af. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Contactberoepen en zorgverleners

Een bezoek aan de kapper, de nagelstylist of het volgen van een rijles dient voortaan ook te gebeuren met een mondkapje. Dit omdat het houden van 1,5 meter afstand bij contactberoepen vaak niet mogelijk is. De mondkapjesplicht geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep.

Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn in basis uitgezonderd van de plicht. “Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen”, aldus de Rijksoverheid.

Uitzonderingen

Niet iedereen is verplicht een mondkapje te dragen. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten zijn dan ook uitgezonderd van deze mondkapjesplicht. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Tijdens het sporten, acteren, optredens of het volgen van muzikale repetities en het geven van interviews op radio en televisie, is het ook niet verplicht een mondkapje te dragen.

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is, worden de regelingen weer ingetrokken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.