Pixabay

Vanaf 1 juli vijftien cent statiegeld op kleine plastic flesjes: “Het voorkomt veel zwerfafval”

Sinds donderdag 1 juli zit er vijftien cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Het doel van de maatregel is om de circa 900 miljoen plastic flesjes van minder dan een liter die jaarlijks aangeschaft worden, in te zamelen en te recyclen. Dit moet zorgen dat Statiegeld Nederland 90 procent van de plastic flessen retour haalt uit de markt.

Als je de kleine plastic flesjes inlevert bij een verkooppunt krijg je vijftien cent statiegeld terug. Supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties zijn verplicht om petflessen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren. Er komen ook vrijwillige innamepunten die ervoor kunnen kiezen om geen statiegeld uit te keren maar het geld aan een goed doel te doneren. Denk aan sportverenigingen, pretparken en bioscopen. Zodra bekend is welke clubs en organisaties dit zijn in Alphen aan den Rijn, dan publiceert de gemeente hier een overzicht van op hun website.

Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. Bij het inleveren van de kleine plastic flessen is het belangrijk dat het statiegeldlogo op het etiket staat en de barcode goed te scannen is. Bovendien is het fijn als de dop erop zit, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Daarnaast moet de fles onbeschadigd zijn. Na inzameling worden de flessen op kleur gesorteerd, in balen geperst en gebruikt als grondstof voor nieuwe flesjes.

Tekst gaat door onder de foto

210909839_168562865305249_4402092863577614492_n.jpg

Wethouder van Zuylen is blij met de invoering van statiegeld op plastic flesjes: “Dit voorkomt veel zwerfafval en sluit aan bij het grondstoffenbeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente heeft zich destijds aangesloten bij de Statiegeldalliantie en is dan ook blij met de invoering van deze regeling. Bekend is echter dat zwerfafval voor circa 60 tot 80 procent uit andere verpakkingen én overig afval bestaat. Of de invoering van het statiegeld invloed heeft op de kosten en inspanningen voor het opruimen van zwerfafval in Alphen aan den Rijn is daarom nog onbekend.”

Statiegeld op blikjes

Vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Per blikje rekent men straks vijftien cent. Per jaar eindigen maar liefst 150 miljoen blikjes op straat.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek plein vandaag 12:26

Nominatie Groen Lintje van start!

Ben je een inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn? Ben of ken je iemand die zich inzet voor een duurzame en groene wereld? Geef jezelf of die ander dan op voor het Groene Lintje 2022!

Advertorial Natuur en recreatie vandaag 11:39

Verre reizen, honderden euro’s voordeliger

Na bijna twee jaar kunnen we eindelijk weer eens gaan nadenken over de volgende verre reis die al een tijdje op het verlanglijstje staat. Zo’n reis plannen willen we natuurlijk zo voordelig mogelijk. Door direct bij de verre reizen specialist te boeken, scheelt dit tot honderden euro’s.

Overige vandaag 10:07

Uitbreiding van de Ontmoetingswinkel Leger des Heils Alphen aan den Rijn

De kledingwinkel van het Leger des Heils gaat uitbreiden en van naam veranderen. Dankzij nieuwe enthousiaste vrijwilligers gaan ze vanaf februari naast de woensdagochtend ook op de donderdagochtend open. Zo gaat de kledingwinkel een Ontmoetingswinkel worden voor iedereen.

Horeca gisteren 20:05

Alphense horeca weer open: we hebben jullie gemist

Namens All4Finance, Alphen Marketing, Bibliotheek Rijn en Venen, Carwash Easy and Go, Dool Assurantiën, JansenDeJong, Kocomon, Planet Gaming, Rijschool Joe en WikiWork: Alphense horeca, wat hebben we jullie gemist!