Pixabay

Vanaf 1 juli vijftien cent statiegeld op kleine plastic flesjes: “Het voorkomt veel zwerfafval”

Sinds donderdag 1 juli zit er vijftien cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Het doel van de maatregel is om de circa 900 miljoen plastic flesjes van minder dan een liter die jaarlijks aangeschaft worden, in te zamelen en te recyclen. Dit moet zorgen dat Statiegeld Nederland 90 procent van de plastic flessen retour haalt uit de markt.

Als je de kleine plastic flesjes inlevert bij een verkooppunt krijg je vijftien cent statiegeld terug. Supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties zijn verplicht om petflessen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren. Er komen ook vrijwillige innamepunten die ervoor kunnen kiezen om geen statiegeld uit te keren maar het geld aan een goed doel te doneren. Denk aan sportverenigingen, pretparken en bioscopen. Zodra bekend is welke clubs en organisaties dit zijn in Alphen aan den Rijn, dan publiceert de gemeente hier een overzicht van op hun website.

Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. Bij het inleveren van de kleine plastic flessen is het belangrijk dat het statiegeldlogo op het etiket staat en de barcode goed te scannen is. Bovendien is het fijn als de dop erop zit, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Daarnaast moet de fles onbeschadigd zijn. Na inzameling worden de flessen op kleur gesorteerd, in balen geperst en gebruikt als grondstof voor nieuwe flesjes.

Tekst gaat door onder de foto

210909839_168562865305249_4402092863577614492_n.jpg

Wethouder van Zuylen is blij met de invoering van statiegeld op plastic flesjes: “Dit voorkomt veel zwerfafval en sluit aan bij het grondstoffenbeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente heeft zich destijds aangesloten bij de Statiegeldalliantie en is dan ook blij met de invoering van deze regeling. Bekend is echter dat zwerfafval voor circa 60 tot 80 procent uit andere verpakkingen én overig afval bestaat. Of de invoering van het statiegeld invloed heeft op de kosten en inspanningen voor het opruimen van zwerfafval in Alphen aan den Rijn is daarom nog onbekend.”

Statiegeld op blikjes

Vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Per blikje rekent men straks vijftien cent. Per jaar eindigen maar liefst 150 miljoen blikjes op straat.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!