Josh Walet

Vanaf volgende week basisonderwijs voor Oekraïense kinderen in hun eigen taal

Inmiddels hebben al meer dan 200 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven in de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij zijn ondergebracht bij opvanglocaties of bij Alphense gezinnen. Voor Oekraïense kinderen is er nu goed nieuws: vanaf volgende week krijgen zij basisonderwijs in hun eigen taal.

In de gemeente Alphen aan den Rijn zal dat voor het eerst zijn. Het wijkcentrum in de Alphense wijk Kerk en Zanen is uitgekozen als locatie waar Oekraïense kinderen basisonderwijs kunnen gaan volgen. Aangezien veel vluchtelingen zijn ondergebracht op de Genielaan en in het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring, ligt deze locatie voor de hand. Het basisonderwijs wordt verzorgd door de Scope Scholengroep. Later volgen nog twee tijdelijke schoollocaties in Zwammerdam en Hazerswoude-Dorp.

Van 08:45 tot 14:15 uur kunnen Oekraïense kinderen van 4 tot en met 11 jaar oud naar school. Zij krijgen dan les in het Oekraïens. Daarnaast krijgen ze Nederlandse taallessen en is er ruimte voor bewegen en cultuur. Per kind die net buiten deze leeftijd valt (12 en 13-jarigen) wordt gekeken of zij ook basisonderwijs kunnen volgen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”