Alphens.nl

Vanaf zaterdag 9 september vangen vijftien buurtbewoners meer dan 2500 liter regenwater op op hun daken

Een inspirerend buurtinitiatief komt tot leven in Alphen aan den Rijn, wanneer vijftien enthousiaste buren de handen ineenslaan en kiezen voor waterbergende groendaken op hun schuur. Niet alleen transformeert dit initiatief het aangezicht van de buurt, ook maakt het de wijk en hiermee Alphen aan den Rijn een stukje gezonder en veerkrachtiger voor de toekomst.

Door gezamenlijk te kiezen voor het aanleggen van waterbergende groendaken, laten deze buren zien hoe ze met elkaar een groot verschil kunnen maken. Het buurtinitiatief heeft als doel het stedelijk hitte-eilandeffect te verminderen en biodiversiteit in de wijk te bevorderen. Gratis, schoon regenwater wordt niet meer afgevoerd naar het riool, maar vastgehouden op de daken waardoor er voor de plantjes voldoende water beschikbaar is om zich gezond te ontwikkelen en de wijk te koelen.

Een standaard bitumen schuurdak kan op zomerse dagen temperaturen tot wel 70 graden bereiken, terwijl dit waterbergende groendak op dezelfde dag onder de 35 graden blijft. "Dit is meer dan alleen een esthetische verandering; het is een gemeenschappelijke inspanning om de buurt duurzamer en leefbaarder te maken", zegt Leonie, een van de initiatiefnemers. "We hopen dat dit project andere buurten zal inspireren om hun eigen groene initiatieven verder te ontplooien."

Wereldwijd ligt er voor gemeenten en waterschappen een belangrijke taak om steden klimaatbestendig te maken. Ook Gemeente Alphen aan den Rijn heeft ambitieuze doelstellingen om te vergroenen en daarmee een gezonde stad te blijven voor haar inwoners. Dit buurtinitiatief krijgt dan ook de volledige steun van Gert van den Ham, wethouder Duurzaamheid in Alphen aan den Rijn. Bewoners van de Triangel hebben hun aanvraag voor een waterbergend groendak ingediend bij het digitale loket van de gemeente, om zo in aanmerking te komen voor een groensubsidie. En met succes; tot wel 50% van de kosten voor dit initiatief worden vergoed!  

De waterbergende groendaken voor dit buurtinitiatief worden verzorgd door Rainup, gevestigd in Amsterdam. Alphense onderneemster Rozanne van Vliet en founder van Rainup: “Al tientallen jaren vangen wij regenwater op en zetten dit in om steden wereldwijd gezonder te maken; onder sportvelden, op daken, bij stadsbomen en dus ook steeds vaker bij mensen thuis!” De waterbergende groendaken in de Triangel vangen zo’n 27 liter regenwater per m2 op waardoor planten beschikken over voldoende water voor optimale groei. 

“Schoon, waardevol regenwater dat we opvangen in onze producten, kun je als het ware zien als LEGO-blokjes, waarmee we met elkaar wereldwijd kunnen bouwen aan een gezondere leefomgeving die is voorbereid op het veranderende klimaat”, aldus Rozanne.  Met dit buurtinitiatief geven de buurtbewoners van de Triangel een krachtige boodschap: door samen te werken maken we met elkaar een groot verschil en zorgen we voor een stukje florerend, gezond en veerkrachtig Alphen aan den Rijn!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.