NU.nl

Vanaf zondag 28 november een avondlockdown: "Contactmomenten zoveel mogelijk beperken"

Op korte termijn wordt geen daling verwacht van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Daarom grijpt het demissionaire kabinet in: contactmomenten moeten zoveel mogelijk worden beperkt en er komt een avondlockdown vanaf zondag 28 november.

Maatregelen

  • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17:00 en 05:00 uur.
  • Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20:00 uur.
  • Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
  • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17:00 en 05:00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17:00 uur. Wel zonder publiek.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.

Dringende adviezen:

  • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
  •  Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar: werk thuis. Kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
  • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
  • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Onderwijs

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05:00 uur en gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.