Vanavond Dodenherdenking: Waarom zijn we op 4 mei altijd 2 minuten stil?
Op 4 mei, om 20:00 uur precies, wordt Nederland gehuld in een stilte die twee minuten duurt. Het is een moment van nationale reflectie, een tijd waarin we samen stilstaan bij de slachtoffers van oorlogen en gewelddadige conflicten, zowel in het verleden als in het heden. Maar waar komt deze traditie van twee minuten stilte eigenlijk vandaan?
Deze bijzondere gewoonte vindt zijn oorsprong in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Na vijf jaar van bezetting, onderdrukking en verlies, ontstond de behoefte om de slachtoffers te herdenken en stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog.
Het idee van twee minuten stilte als eerbetoon aan de gevallenen werd voor het eerst voorgesteld door de Nederlandse verzetsstrijder en latere politicus Dr. Loe de Jong. Hij stelde voor dat Nederlanders op 4 mei, de dag voor de jaarlijkse viering van de Bevrijding op 5 mei, twee minuten stil zouden zijn ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog.
Eerste Dodenherdenking
Op 4 mei 1946 vond de eerste nationale Dodenherdenking plaats, waarbij het hele land twee minuten lang in stilte verzonk. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie geworden, die niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog eert, maar ook alle Nederlandse burgers die zijn omgekomen in oorlogsomstandigheden of bij vredesmissies wereldwijd.
Vanavond is de 78e Dodenherdenking. Ben jij om 20:00 uur ook twee minuten stil?