Josh Walet

Vanavond Dodenherdenking: Waarom zijn we op 4 mei altijd 2 minuten stil?

Op 4 mei, om 20:00 uur precies, wordt Nederland gehuld in een  stilte die twee minuten duurt. Het is een moment van nationale reflectie, een tijd waarin we samen stilstaan bij de slachtoffers van oorlogen en gewelddadige conflicten, zowel in het verleden als in het heden. Maar waar komt deze traditie van twee minuten stilte eigenlijk vandaan?

Deze bijzondere gewoonte vindt zijn oorsprong in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Na vijf jaar van bezetting, onderdrukking en verlies, ontstond de behoefte om de slachtoffers te herdenken en stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog.

Het idee van twee minuten stilte als eerbetoon aan de gevallenen werd voor het eerst voorgesteld door de Nederlandse verzetsstrijder en latere politicus Dr. Loe de Jong. Hij stelde voor dat Nederlanders op 4 mei, de dag voor de jaarlijkse viering van de Bevrijding op 5 mei, twee minuten stil zouden zijn ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog.

Eerste Dodenherdenking

Op 4 mei 1946 vond de eerste nationale Dodenherdenking plaats, waarbij het hele land twee minuten lang in stilte verzonk. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie geworden, die niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog eert, maar ook alle Nederlandse burgers die zijn omgekomen in oorlogsomstandigheden of bij vredesmissies wereldwijd.

Vanavond is de 78e Dodenherdenking. Ben jij om 20:00 uur ook twee minuten stil?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.