Pixabay

Vannacht gaat de klok een uur terug

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de wintertijd in. Dit houdt in dat de klok een uur achteruit gaat, en de dag dus een uur langer duurt!

De datum dat we de klok verzetten is niet elk jaar hetzelfde. De klok gaat elk voorjaar op de laatste zondag van maart een uur vooruit en elk najaar op de laatste zondag van oktober een uur achteruit. In feite zouden we alleen moeten praten over ‘zomertijd’. ‘Wintertijd’ is de normale tijd en in de zomer voegen we een uur toe. De klok wordt naar voren gedraaid om optimaal van het daglicht te kunnen genieten en langer buiten te kunnen zitten.

Historie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog introduceerden de Duitsers voor het eerst de zomertijd. Om steenkool te besparen besloot Duitsland op 30 april om 01.00 uur de zomertijd in te voeren. Dit werd ook ingevoerd in de bezette gebieden van België en Frankrijk. Een dag later volgde Nederland het voorbeeld. Engeland introduceerde drie weken later ook de zomertijd.

In de tijd tussen de twee wereldoorlogen werd de zomertijd weer afgeschaft. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland.

Vervolgens werd de zomertijd in 1946 weer afgeschaft. In 1977 werd de zomertijd echter opnieuw ingevoerd, vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wat vindt de Alphenaar vandaag 11:12

Zo vieren Alphenaren dit weekend Sinterklaas

Ondanks dat het dit jaar anders zal zijn dan andere jaren is het zaterdag 5 december weer zover, dan staat pakjesavond voor de deur. De veiligheidsregio en de gemeente riepen al eerder op om de feestdag in met het eigen gezin te vieren vanwege het coronavirus. Maar houden Alphenaren zich hier ook aan?

Overige vandaag 10:31

22-jarige molenaar betreedt Molenviergang Aarlanderveen

De Bovenmolen (molen 3) van Molenviergang Aarlanderveen heeft een nieuwe molenaar. De 22-jarige Joël Grootendorst uit Ottoland bewoont en beheert sinds november de molen aan de Kortsteekterweg in Aarlanderveen.

Alphens Sinterklaas Journaal Voor Kinderen vandaag 07:29

Het Alphens Sinterklaas Journaal 2020 - Aflevering 18

Ook dit jaar beleven de Sint en zijn pieten weer de leukste avonturen. De achttiende aflevering van het Alphens Sinterklaas Journaal kun je nu zien op Alphens.nl! Tot en met 4 december iedere schooldag een nieuwe aflevering.

Wonen en bouwen gisteren 17:48

De sloop bij het Rode Dorp gezien van bovenaf

Vorige week is de sloop van het Rode Dorp in Alphen van start gegaan. De eerste woningen zijn inmiddels gesloopt, de komende weken volgt de rest. Op deze dronebeelden krijg je een indruk van hoe het Rode Dorp er nu uitziet.