Josh Walet

Vaststelling omgevingsvisie Alphen aan den Rijn, Groene gemeente met lef

Op 14 september 2021 is de omgevingsvisie vastgesteld door het college. Het wordt nu ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. Deze behandelt de omgevingsvisie op 25 november van dit jaar.

De omgevingsvisie (.pdf, 33,4 MB) is een belangrijke mijlpaal in het proces naar de invoering van Omgevingswet op 1 juli 2022. "We zijn er trots op dat we, ruim voor de invoeringsdatum van de wet, als een van de voorlopers in Nederland een omgevingsvisie hebben kunnen opstellen die zo concreet is", aldus Gemeente Alphen aan den Rijn.

Toekomstvisie gemeente Alphen aan den Rijn

De omgevingsvisie 'Groene gemeente met lef' is de gezamenlijke toekomstvisie voor de hele buitenruimte. Het is een vergezicht dat de gemeente helpt bij een toekomstbestendige ontwikkeling en bundelt het beleid. "We krijgen als gemeente meer ruimte en mogelijkheden om aan te sluiten bij de specifieke wensen, behoeften en ambities, om maatwerk te maken voor al die verschillende gebieden in onze gemeente."

Van ontwerp naar omgevingsvisie

Na een intensief participatieproces met inwoners, stakeholders en partners is de omgevingsvisie tot stand gekomen. Dit proces heeft begin dit jaar geresulteerd in een Ontwerp omgevingsvisie. De Ontwerp omgevingsvisie en het bijbehorende planMER is eerder dit jaar ter inzage gelegd in de periode van 4 maart tot en met 14 april 2021. Voorafgaand zijn inwoners, bedrijven, belanghebbenden en partners uitgenodigd om te reageren. Hier zijn 19 reacties op gekomen. Deze reacties zijn, waar relevant, verwerkt in de omgevingsvisie. 

Samen maken we de omgeving

De focus in de omgevingsvisie ligt op de ontwikkeling van een gemeente van ontmoeten en verbinden, duurzaam en groen, gericht op vitaal wonen en leven. "Het gaat daarbij over alles wat er buitenshuis gebeurt. Op het gebied van milieu, natuur en landschap, verkeer en vervoer, maar ook gezondheid en cultureel erfgoed. In de omgevingsvisie hebben we vastgelegd hoe we als gemeente willen ontwikkelen. De visie is ontwikkeld voor en met de stad, alle kernen en het buitengebied."

De omgevingsvisie is en blijft een levend document en is niet in beton gegoten. "Samen met de inwoners, bedrijven en belanghebbenden blijven we ontwikkelingen die relevant zijn voor de omgevingsvisie in de gaten houden. Daarnaast ontwikkelen we de komende jaren de omgevingsvisie door naar het omgevingsplan. Zodat onze toekomstvisie van ons allemaal is en blijft."

Heb je ideeën en/of opmerkingen naar aanleiding van deze versie: de gemeente gaat graag met jou in gesprek. Neem contact op via omgevingsvisie@alphenaandenrijn.nl of bel 14 0172.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.