Josh Walet

Veel Alphense jongeren naarstig op zoek naar een stageplek

De coronacrisis is een lastige tijd voor veel jongeren. Daar maakt zoeken naar een stageplek ook onderdeel van uit. Door samen te werken met mboRijnland en vooraf wat werk uit handen te nemen voor bedrijven, hoopt de VOA meer jongeren aan een stageplek te kunnen helpen.

Vanwege de coronacrisis is het in veel sectoren lastig om een baan te vinden. Vooral jongeren blijken op zoek naar werk aangezien zij een tijdelijke baan hadden of een flexibel contract. Een ander probleem is dat een grote groep jongeren geen stageplek kan vinden. “Deze problematiek vraagt en heeft onze aandacht”, zegt de gemeente daarover.

Noodoproep 

Een aantal weken terug deden Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur mboRijnland, en Frank Zwaan, BPV mboRijnland en Directeur MBO College Economie, een noodoproep aan ondernemers om toch een stageplaats aan te bieden in deze lastige tijd. “Juist nu hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om onze studenten perspectief te blijven bieden op een kansrijke toekomst. Studenten hebben ervaring in de beroepspraktijk nodig om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven voor hun vak én hun opleiding succesvol te kunnen afronden. Als samenleving hebben we onze jonge vakmensen hard nodig op de arbeidsmarkt.”

‘’We zien een groot tekort van het aantal stageplaatsen en leerwerkplekken. Zo zien we bijvoorbeeld bij de opleidingen die vallen onder Dienstverlening problematiek. Bij opleidingen zoals Toerisme & Recreatie worden bijvoorbeeld boekingen in vakantieparken door gasten geannuleerd. Er zijn dan ook geen stagiaires nodig’’, zo liet Anne van Leeuwen van mboRijnland eerder al weten. Ook hebben stagiaires het moeilijk bij opleidingen zoals Sport & Bewegen en de horecasector. ‘’Ook de horeca is dicht met als direct gevolg dat ook in die sector geregeld een probleem ontstaat voor onze studenten.''

‘’Vooral de BBL-studenten, die zo’n drie à vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan, zitten in een lastig parket. Hun contracten worden vaak niet voortgezet.’’ Zo ziet de school bijvoorbeeld dat studenten al in hun proeftijd worden laten gaan, waardoor zij geen leerwerkplek meer hebben én geen inkomsten. ‘’Met de stages die BOL-studenten lopen, zien we dat de stagiaires die al geplaatst zijn veelal toch terecht kunnen. Zo kunnen koks die stage lopen gelukkig nog blijven koken voor de afhaalmogelijkheden bij restaurants, en worden gastvrouwen en gastheren ingezet om online bestellingen op te pakken.’’

Zoektocht naar relevante stageplek

Bij de Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) is het ook niet aan de aandacht ontsnapt dat voor jongeren het vinden van een stageplek lastig is in deze tijd. “Dat met name jongeren hard geraakt worden in hun ontwikkeling door corona is duidelijk”, zegt Bas de Lange, voorzitter commissie Arbeidsmarkt VOA.

“Een punt waarbij menig jongere vastloopt, is het vinden van een relevante stageplaats om het praktijkonderdeel van de studie te kunnen volbrengen. Niet alleen lopen studenten hierdoor studie-achterstanden op, ook ondernemers missen kansen om de talenten van nu te ontmoeten, die de medewerkers van morgen zijn.”

Omdat de VOA weet dat het als ondernemers lastig kan zijn om de juiste persoon te vinden binnen het onderwijs die met stagiaires in contact staat, hebben ze dit werk uit handen genomen. Samen met mboRijnland hebben ze een overzicht opgesteld met de verschillende studierichtingen, het aantal stagetekorten en de juiste contactpersonen. Hiermee hopen ze dat jongeren en ondernemers elkaar makkelijker weten te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Mansio

Een mansio is een Romeinse herberg die reizigers onderdak biedt. Niet zomaar iedere reiziger trouwens. In principe is een mansio bestemd voor de postbestellers van de oudheid die hier hun paarden wisselen, gebruik maken van een verversing en overnachten.

Advertorial Sport vandaag 10:06

Tijd voor Vitaliteit – maak kennis met 50+ sporten in Alphen

Nu de maatregelen rondom corona weer iets versoepelen, gaat ook het programma ‘Tijd voor Vitaliteit’ weer deels van start. In dit sportprogramma maken 50-plussers uit Alphen tegen een laag tarief kennis met vijf verschillende sporten.

Te zien op televisie vandaag 08:38

Tekening van Alphense kunstenares gekozen bij Sterren op het Doek

In de aflevering van het televisieprogramma Sterren op het Doek was zaterdagavond de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar te zien. Samen met twee andere kunstenaars portretteerde zij Frank Boeijen. De tekening van Yvette bleek in de smaak te vallen, want de zanger koos uiteindelijk haar werk.

Politie gisteren 21:25

Jongens beroven vrouw (72) op straat met boksbeugel

Zaterdagmiddag reed een vrouw (72) op haar scootmobiel richting het centrum van Alphen toen zij door twee jongens op een scooter werd beroofd. Hierbij gebruikten zij een boksbeugel.