Veel meer speelplaatsen in gemeente dan gedacht

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft meer speelplekken dan gedacht. Dat blijkt uit een inventarisatie die bij het Speelruimteplan 2020-2024 hoort. Een deel van de speelplaatsen is echter verouderd en er is een kleine 1,7 miljoen euro nodig om dat in orde te maken.

Er is geen financiële reservering voor vervanging van onveilige, kapotte en verouderde speeltoestellen en speelplekken. Er was ook geen goede inventarisatie van wat er nu precies in de gemeente Alphen aan den Rijn aan speelplaatsen is. Dat is na de fusie van Alphen, Boskoop en Rijnwoude niet gedaan. Maar, nu is dat anders.

Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft de aan de gemeenteraad beloofde inventarisatie af. Daaruit blijkt dat er aanzienlijk meer speelplekken zijn dan gedacht. De inventarisatie is opgenomen in het nieuwe Speelruimteplan voor de jaren 2020-2024.
Er is nu eenmalig een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro nodig om alle Alphense speelplekken up-to-date te brengen. Daarna kost het jaarlijks 430.000 euro om ze ook op een goed niveau te houden. Alle speelplaatsen worden voor dit geld in orde gemaakt en daarbij ook meteen duurzaam ingericht.

Samen spelen
Van de 311 speelplekken verdwijnen er 28. Het gaat daarbij om kleine plekken waar weinig is te doen. De gemeente zet in op grotere plekken waar kinderen gemakkelijk kunnen samenspelen met andere kinderen uit de buurt.
Het betekent dat de richtlijn wordt dat er altijd een speelplek bereikbaar is voor kinderen tot 9 jaar binnen vijf minuten lopen vanaf huis. Voor oudere kinderen wordt dit tien minuten.

Meedenken
Alle plekken die aan vernieuwing toe zijn, worden volgens de regels in het Speelruimteplan behandeld. De gemeente stelt een aantal kaders, vooral met het oog op vergunningen, veiligheid en financiën. De buurtkinderen wordt in ieder geval om hun mening gevraagd. Hiervoor is een speciale app die ook elders tot tevredenheid in gebruik is.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Natuur en recreatie vandaag 09:42

Eerste paal voor Klimpark Alphen de grond in

Op dinsdagochtend 25 februari is de eerste paal voor Klimpark Alphen in Park Zegersloot de grond ingegaan. Wethouder Gert-Jan Schotanus en kinderwethouder Day van der Pijl waren aanwezig bij de ceremonie.

Politiek vandaag 08:53

Hazerswoudse raadsleden hebben vraagtekens bij verkeersplannen

Raadsleden van CDA, Nieuw Elan, D66 en VVD stellen, in principe namens Hazerswoude-Dorp waar zij wonen, vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zij willen vooral weten waarom de gemeenteraad en de dorpsbewoners ineens buitenspel staan.

Calamiteiten gisteren 15:40

Politie houdt meerdere personen aan in het verkeer

De politie was in de nacht van vrijdag op zaterdag druk met verschillende zaken in het verkeer. Er werden meerdere personen aangehouden, waaronder voor rijden onder invloed.

Sport gisteren 14:43

Daan Spruit rijdt sterk op NK Pure Sprint

Met stormachtige wind en zo nu en dan fikse buien werd voor het eerst na 49 jaar weer een NK langebaan schaatsen georganiseerd op de nostalgische Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Alphenaar Daan Spruit wist goede resultaten neer te zetten.