Veel meer speelplaatsen in gemeente dan gedacht

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft meer speelplekken dan gedacht. Dat blijkt uit een inventarisatie die bij het Speelruimteplan 2020-2024 hoort. Een deel van de speelplaatsen is echter verouderd en er is een kleine 1,7 miljoen euro nodig om dat in orde te maken.

Er is geen financiële reservering voor vervanging van onveilige, kapotte en verouderde speeltoestellen en speelplekken. Er was ook geen goede inventarisatie van wat er nu precies in de gemeente Alphen aan den Rijn aan speelplaatsen is. Dat is na de fusie van Alphen, Boskoop en Rijnwoude niet gedaan. Maar, nu is dat anders.

Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft de aan de gemeenteraad beloofde inventarisatie af. Daaruit blijkt dat er aanzienlijk meer speelplekken zijn dan gedacht. De inventarisatie is opgenomen in het nieuwe Speelruimteplan voor de jaren 2020-2024.
Er is nu eenmalig een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro nodig om alle Alphense speelplekken up-to-date te brengen. Daarna kost het jaarlijks 430.000 euro om ze ook op een goed niveau te houden. Alle speelplaatsen worden voor dit geld in orde gemaakt en daarbij ook meteen duurzaam ingericht.

Samen spelen
Van de 311 speelplekken verdwijnen er 28. Het gaat daarbij om kleine plekken waar weinig is te doen. De gemeente zet in op grotere plekken waar kinderen gemakkelijk kunnen samenspelen met andere kinderen uit de buurt.
Het betekent dat de richtlijn wordt dat er altijd een speelplek bereikbaar is voor kinderen tot 9 jaar binnen vijf minuten lopen vanaf huis. Voor oudere kinderen wordt dit tien minuten.

Meedenken
Alle plekken die aan vernieuwing toe zijn, worden volgens de regels in het Speelruimteplan behandeld. De gemeente stelt een aantal kaders, vooral met het oog op vergunningen, veiligheid en financiën. De buurtkinderen wordt in ieder geval om hun mening gevraagd. Hiervoor is een speciale app die ook elders tot tevredenheid in gebruik is.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Politiek gisteren 10:35

Veel informatiemarkten na zomerreces politiek

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn hebben donderdag 9 juli gevraagd om meer informatie over een waslijst aan onderwerpen die in de jaarstukken 2019, voorjaarsnota 2020 en kaderbrief 2021 voorbij komen. De raad wil inhoudelijk meer weten over waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Horeca 11 jul. 2020 17:55

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier."